Frumusețe

5 greșeli de la duș care distrug microbii buni de pe piele

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
bacterii beneficefrumusețeîngrijirea pieliimicrobiommicroorganismepiele

Apă prea caldă, dușuri îndelungate și repetate, săpun agresiv… Care sunt efectele acestor obiceiuri dăunătoare asupra pielii? Cum ne protejăm flora microbiană de bacteriile exterioare?

La suprafața pielii se găsesc bacterii care formează flora microbiană a țesutului cutanat. Microbiomul acționează ca o barieră protectoare pentru piele, apărând-o contra agenților patogeni. Microbiomul cutanat are de asemenea rolul de a controla răspunsul imun la alergeni și răspunsul inflamator. În cazul în care microbiomul cutanat se află în stare de echilibru, pielea este sănătoasă.

Nu sunt necesare trei dușuri pe zi

Există numeroși factori de mediu – temperatura, umiditatea, expunerea la soare, produsele de îngrijire corporală – care perturbă microbiomul cutanat. Dușurile repetate și cu apă fierbinte reprezintă unul dintre cei mai agresivi factori pentru microbiomul cutanat. Acestea sunt cu atât mai dăunătoare pentru copiii și adulții cu eczeme, dermatită atopică, alergii, psoriazis, acnee. Dușurile fierbinți favorizează creșterea mâncărimilor, deoarece căldura provoacă prurit și iritații. „Apa fierbinte poate provoca mâncărimi chiar și persoanelor care nu au probleme de piele”, atrage atenția dr. Heidi Waldorf, director al departamentului de dermatologie de la Mount Sinai Medical Center din New York.

Persoanele cu predispoziție pentru piele sensibilă (rozacee), cărora le apar pete roșii pe piele, trebuie de asemenea să nu folosească apă cu o temperatură mai mare de 37 de grade. Alternanța de apă caldă cu rece este justificată doar în cazul persoanelor predispuse la edeme în zona picioarelor sau varice, întrucât apa rece ajută la vasoconstricție.

Nu utilizați săpunuri agresive

Utilizarea unor produse de igienă care conțin substanțe detergente deshidratează pielea, ceea ce poate conduce la dezvoltarea unei disbioze cutanate. Principalii detergenți din săpunuri sunt surfactanții, chimicale care atrag atât uleiurile naturale de pe piele, cât și apa. Astfel se explică de ce săpunurile, gelurile de duș și alte produse de curățare usucă pielea.

Pielea sănătoasă posedă un pH relativ acid (în jur de 5), un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbiomului sănătos. Or, săpunul este alcalinizant, cu un pH în jur de 10. Atunci, folosirea excesivă a unui săpun alcalinizant strică echilibrul microbiomului și mărește riscul de probleme cutanate.

Atenție la exfolierea pielii!

Exfolierea este o metodă de curățare a pielii în profunzime și este importantă pentru îndepărtarea impurităților și celulelor moarte. Dar ea nu este necesară mai mult de 1-2 ori pe lună. Dacă este aplicată prea des, pielea va fi privată de bariera hidrolipidică protectoare, iar agenții patogeni vor avea cale liberă.

Nu uitați să vă uscați bine pielea!

Apa de pe corp nu trebuie lăsată să se evapore singură, pentru că acest lucru duce la uscarea pielii. După duș, tamponarea pielii cu prosopul ar trebui să fie blândă, dar minuțioasă mai ales în zonele predispuse la iritații și infecții fungice menținute de umezeală.

Pielea are nevoie de hidratare după duș

Persoanele cu piele uscată pot folosi o cremă hidratantă după duș, dar cele care au exces de sebum trebuie să se limiteze la cantități mici și în special pe zonele cu piele uscată (coate, genunchi, gambe, picioare). Utilizați produse naturale pentru hidratarea pielii: ulei de cocos, unt de shea, chiar și iaurt.

    Surse:

  • huffingtonpost.com/littlethingscom/10-shower-habits-that-you_b_9828388.html
  • huffingtonpost.com/2014/01/29/showering-mistakes_n_4670672.html
  • atlantico.fr/decryptage/eau-trop-chaude-douches-trop-longues-savons-trop-agressifs-ces-6-mauvaises-habitudes-perdre-pour-eviter-abimer-votre-peau-en-2728917.html

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
bacterii beneficefrumusețeîngrijirea pieliimicrobiommicroorganismepiele
Articolul anterior
De ce apare sensibilitatea la soare?
Articolul următor
Microbii buni de pe piele


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Frumusețe

Te-ar putea interesa și: