Curiozități, Frumusețe, Sănătate

Perierea uscată. Cum se face și ce beneficii are?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute

Cum ar fi să existe o rutină zilnică de doar 10 minute, care să fie aproape gratis, să nu necesite deplasarea într-un loc special amenajat, să contribuie la detoxifierea întregului organism și să aibă și beneficii uimitoare pentru piele? Ei bine, chiar există și se numește periere uscată!

Vezi toate articolele despre:
detoxifiereexfolierefrumusețea pieliiîngrijirea pieliimicrobiom

Perierea uscată a pielii este practicată de sute de ani de popoarele scandinave și ruse și este o metodă extrem de simplă de a obține o piele sănătoasă, catifelată și tonifiată și de a detoxifia corpul în același timp. Perierea uscată constă în masarea pielii cu ajutorul unei perii din fibre naturale, fără a folosi apă, loțiuni de corp sau uleiuri speciale. Pe lângă faptul că exfoliază pielea și te scapă de celulele moarte ce pot înfunda porii și cauza acnee, perierea uscată stimulează sistemul circulator, sistemul limfatic ce detoxifiază organismului și te poate ajuta chiar să scapi de stres.

Cum se face perierea uscată?

Pentru perierea uscată nu ai nevoie decât de o perie din sisal și de corpul tău! Nimic mai simplu!

Peria ar trebui să fie moale, dar și ușor abrazivă, din fibre naturale, și nu sintetice (o perie japoneză din sisal este exact ce trebuie), iar perierea în sine ar trebui făcută zilnic și transformată într-un proces care să îți facă plăcere. Dacă simți că pielea ta este prea sensibilă, poți realiza perierea și mai rar, la câteva zile sau doar săptămânal.

După o periere corectă, pielea ar trebui să fie rozalie și să simți ușoare furnicături. Dacă pielea ta se înroșește, se irită sau te doare, înseamnă fie că peria nu este potrivită, fie că aplici prea multă presiune. Fă pauză o zi-două și încearcă din nou să perii pielea, însă de data aceasta cu mai multă blândețe.

Perierea se face pe pielea uscată, începând de la tălpi și urcând spre cap, cu mișcări ușoare, repetitive, direcționate spre inimă.

Cel mai bine este să perii pielea dimineața, după care să faci duș pentru a curăța celule moarte exfoliate, iar apoi să aplici un ulei natural, hidratant, precum uleiul de cocos.

Dacă la început, procesul s-ar putea să îți ia cam 15-20 de minute, cu cât înveți mișcările și transformi perierea într-o rutină, vei vedea că 10 minute sunt mai mult decât suficiente.

Atenție! Este indicat să eviți zonele inflamate ale pielii, leziunile sau alunițele care ies în relief!

Nu uita să te relaxezi! Perierea ar trebui să fie ritualul tău de sănătate, frumusețe și relaxare, așa că nu te grăbi să perii rapid fiecare zonă, ci respiră și oferă-ți timp să te bucuri de întregul proces!

Cât despre tehnica de periere, în imaginea de mai jos poți găsi o schemă care îți arată cum e bine să perii fiecare zonă a corpului astfel încât să stimulezi circulația.

Cât despre pielea feței, și ea se poate peria uscat, însă cu o perie diferită, mai mică, și cu mișcări mai blânde, în special în zona sensibilă din jurul ochilor. Dacă restul corpului se poate peria zilnic, fața ar trebui periată mai rar, doar de două ori sau chiar o dată pe săptămână, cu mențiunea de a se evita zonele iritate, lezate sau acneice. Iată cum se perie fiecare zonă a feței!

  1. Decolteu: perie dinspre umeri și dinspre zona sânilor spre zona limfatică.
  2. Gât: perie în sus, spre bărbie și în lateral spre urechi.
  3. Bărbie: perie în sus, spre buze și obraji.
  4. Obraji: perie cu mișcări circulare.
  5. Buza superioară: perie dinspre centru spre exterior.
  6. Nas: perie cu mișcări circulare în vârful nasului și apoi cu mișcări drepte spre zona dintre sprâncene.
  7. În jurul ochilor: perie cu mișcări circulare.
  8. Frunte: perie cu mișcări drepte, dinspre centru spre exterior.

Foarte important este să cureți periile săptămânal, atât pe cea de corp, cât și pe cea pentru față, cu apă și săpun, și să le lași să se usuce la aer pentru a preveni acumularea bacteriilor și mucegaiurilor!

Acum că ai aflat cum se face perierea uscată, iată și care sunt beneficiile sale!

Care sunt beneficiile perierii uscate?

  1. Stimulează sistemul limfatic!

Primul și poate cel mai important efect benefic pe care perierea uscată îl are asupra organismului este stimularea sistemului limfatic. Sistemul limfatic este o componentă esențială a sistemului imunitar, ce protejează organismul de boli infecțioase, cronice degenerative sau cele cauzate de inflamație și contribuie la menținerea echilibrului hemodinamic al corpului.

Sistemul limfatic și sistemul sanguin sunt cele două mari sisteme circulatorii ale corpului uman, singura diferență fiind că sistemul sanguin este ajutat de inimă, ce lucrează non-stop pentru a asigura circulația sângelui în tot corpul, pe când cel limfatic nu beneficiază de un organ care să pună limfa în mișcare. Dacă sângele livrează nutrienții către celule, limfa preia deșeurile rezultate în urma activității celulare și le transportă către colon, rinichi și piele pentru a le elimina din organism. Pentru că sistemul limfatic nu are un „motor“ propriu, necesită ajutor din partea noastră pentru a putea elimina toxinele, și pentru că este situat atât de aproape de suprafața pielii, acest ajutor poate fi și perierea uscată.

  1. Susține sănătatea pielii!

Peria ușor abrazivă îndepărtează stratul de celule moarte prin exfoliere, curăță pielea, permițându-i să respire și să se regenereze. După fiecare periere fă un duș, astfel încât să îndepărtezi reziduurile proaspăt curățate. Cu fiecare periere, pielea ta va fi mai catifelată, mai strălucitoare și mai sănătoasă! De asemenea, perierea uscată te poate scăpa de pielea lăsată și de unele vergeturi, prin efectul său tonic și regenerant.

  1. Poate elimina celulita!

Pentru că celulita este un proces inflamator datorat toxinelor din corp, perierea uscată, ce elimină toxinele, împreună cu o dietă echilibrată, pot fi calea spre un corp fără aspect de coajă de portocală.

  1. Îmbunătățește circulația sângelui!

Perierea uscată stimulează vasele de sânge și capilarele și te poate ajuta să scapi de problemele de circulație periferice (mâini și picioare reci).

  1. Are efect revigorant!

Cu o circulație mai bună, și corpul are mai multă energie, de aceea este indicat să te perii dimineața și nu seara. Este foarte posibil să devii dependent (în sensul bun) de senzația de bine pe care o ai după ședințele de periere uscată și să nu vrei să mai renunți vreodată!

  1. Reduce stresul!

Perierea uscată a pielii este ca un masaj pe care îl poți transforma în ritualul tău relaxant din fiecare dimineață. Pielea se curăță, mușchii se relaxează, mintea se calmează și uite așa începi o zi frumoasă!

  1. Stimulează sistemul imunitar!

Pielea este cel mai mare organ al corpului și prima linie de apărare a organismului, iar o treime din toxinele din organism sunt eliminate prin piele. Perierea uscată a pielii este așadar extrem de importantă, întrucât are efect detoxifiant (îndepărtează celulele moarte) și ajută sistemul imunitar să fie mereu puternic și „înarmat”.

  1. Îmbunătățește digestia și activitatea rinichilor!

Poate ai crede că perierea uscată a pielii nu are legătură cu organele interne, însă rinichii și colonul sunt organele ce contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Prin periere sunt eliminate toxinele de la nivelul pielii, iar la organele interne ajung astfel mai puține reziduuri. Având mai puține reziduuri de eliminat, intestinul și rinichii muncesc mai puțin și funcționează mai bine.

În medicina ayurvedică, practică de medicină alternativă veche de 5.000 de ani cu rădăcinile în India antică bazată pe restabilirea echilibrului minte-corp, perierea uscată poartă numele de Garshana. Garshana este privită ca o purificare nu doar a corpului, ci și a energiilor negative pe care le adunăm și de care ne putem elibera prin fiecare mișcare a periei asupra pielii.

Care ar putea fi riscurile perierii uscate?

Încă nu au fost realizate studii care să evidențieze rezultate concrete ale perierii uscate, însă există o serie de tutoriale și articole scrise de persoane ce au încercat această tehnică de detoxifiere, catifelare a pielii și relaxare. Majoritatea spun că au observat în doar câteva zile schimbări la nivelul pielii, iar unele au reușit chiar să scape de celulită.

Cu toate acestea, unii dermatologi ne recomandă să fim atenți la procesul de periere în sine, să nu fim agresivi cu pielea, pentru că riscăm să ne provocăm răni, și să nu exagerăm! Doctorul Marc Glashofer, membru al Academiei Americane de Dermatologie, susține că „perierea uscată efectuată zilnic ar putea afecta microbiomul pielii (bariera protectoare), ar putea deshidrata și irita pielea. Mai mult, persoanele ce au pielea uscată sau suferă de eczeme ar trebui să evite perierea uscată!“.

Perierea uscată, la fel ca multe alte tratamente ale pielii, nu se potrivește oricui. Cel mai bine ar fi să încerci să perii doar o porțiune a corpului și să observi atent schimbările. Dacă îți priește, perierea uscată poate fi una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face pentru pielea și sănătatea corpului tău!

Surse:

www.mamavation.com/featured/10-reasons-why-you-need-to-dry-brush.html

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/24/dry-skin-brushing.aspx articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/09/11/dry-brushing-skin.aspx

www.skin-brushing.com/facebrushing/

draxe.com/dry-brushing/

time.com/3756761/dry-brushing-skin/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
detoxifiereexfolierefrumusețea pieliiîngrijirea pieliimicrobiom
Articolul anterior
Pericolele ce se ascund în perne
Articolul următor
Boli care sunt scrise pe unghii


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiFrumusețeSănătate

Te-ar putea interesa și: