Medicină funcțională

Mitocondriile: Cum încetinim îmbătrânirea de la nivel celular?

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
grăsimi sănătoaseîmbătrâniremagneziupost intermitentRadicali liberiSport și mișcare fizică

Care credeți că ar fi primele semne ale îmbătrânirii? Ridurile? Părul încărunțit? O talie rotunjoară? Oboseala accentuată? Ei bine, ce-ați zice dacă v-aș spune că îmbătrânirea organismului începe de fapt din interior și că există câteva metode simple și la îndemâna oricui de a încetini acest proces?
Totul începe de la mitocondrii – centralele electrice din interiorul celulelor, care produc energie.

Mitocondriile se află în toate celulele noastre, cu excepția celulelor roșii din sânge. Țesuturile și organele care necesită multă energie au un număr mare de mitocondrii în celule. Unele celule au sute sau chiar mii de mitocondrii. O celulă a ficatului, de exemplu, poate avea 2.000 de mitrocondrii, iar una a mușchiului inimii – 5.000 de mitocondrii.

Rolul principal al mitocondriilor este de a extrage energia din nutrienți pentru a produce adenozin trifosfat sau ATP, folosit de corpul nostru pentru a crea energia necesară unei întregi serii de procese celulare.
Producția de energie în celule vine însă, ca orice proces de producție de energie, acompaniată și de „deșeuri“. Așa apar radicalii liberi. Aceștia duc lipsa unui electron, pe care îl vor fura de la primul întâlnit. Ei se vor neutraliza, dar vor destabiliza victima.

Mitocondriile vs radicalii liberi

Mitocondriile sănătoase pot face față unei cantități normale de radicali liberi, cu ajutorul antioxidanților endogeni, cum ar fi glutationul, înainte de a face prea multe daune. Glutationul este cel mai important antioxidant al corpului deoarece se află în fiecare celulă.
În cazul în care încărcarea cu radicali liberi este prea mare (fie pentru că aveți prea puține mitocondrii care să facă față alimentelor pe care le-ați consumat, fie pentru că mitocondriile pe care le aveți nu funcționează corect), o parte din acești radicali liberi nu vor fi imediat neutralizați de glutadion și vor crea daune în organism.

În felul acesta, se pot produce destabilizări în celule, cum ar fi:
• deteriorarea ADN-ului mitocondrial, care duce la mutații genetice;
• reducerea numărului de telomeri, care duce la probleme în capacitatea de autoreparare a celulelor, așa că nu este de dorit să le reduceți numărul prematur;
• oxidare de proteine, inclusiv lipoproteinele cu densitate scăzută (colesterolul LDL), care, atunci când oxidează, produce placa aterosclerotică;
• accelerarea procesului de îmbătrânire prin creșterea stresului oxidativ.

Așadar, cu cât aveți mai multe mitocondrii, și cu cât sunt mai eficiente, cu atât vor funcționa mai bine. Astfel, dacă mitocondriile nu sunt suprasolicitate, rezultă mai puține deșeuri (adică mai puțini radicali liberi) în procesul producției de energie celulară.
Funcționarea ineficientă a mitocondriilor duce la un număr de boli degenerative cum ar fi: degenerarea neurologică și musculară, boli cardiovasculare, obezitate, diabet și, bineînțeles, îmbătrânire precoce și accelerată.

Pentru cei care doresc să își optimizeze atât calitatea, cât și durata vieții, protejarea funcției mitocondriale și găsirea unor modalități de susținere a acesteia constituie un efort ce merită încercat.
Mark Sisson, unul din liderii proeminenți ai stilului de viață Primal (Paleo), este de părere că: „Mitocondriile cât mai multe și mai sănătoase sunt bune pentru sănătatea ta, pentru longevitatea ta și pentru nivelul energiei tale“.

Întrebarea este, așadar, ce poți face ca mitocondriile tale să funcționeze mai bine și cum anume ai putea să le sporești numărul?„Viitorul biohackingului, al sănătății și al stării de bine pot fi injecții cu mitocondrii exogene“, după părerea lui Ryan Munsey, specialist în performanța de vârf.Până să ajungem la injecții însă, o să vă dezvălui aici câteva metode simple și eficiente pe care orice persoană care dorește să aibă grijă de sănătatea sa le poate pune în aplicare.

1. Cât mai multe grăsimi bune

Cel mai eficient mod de a susține buna funcționare a mitocondriilor este să vă hrăniți cu cât mai multe grăsimi bune, o cantitate adecvată de proteine și cât mai puțini carbohidrați.

Procesul de creare a energiei din grăsimi este mai eficient și rezultă mai puțini radicali liberi decât atunci când energia este creată din carbohidrați. Pentru optima funcționare a mitocondriilor, trebuie să fiți cât mai bine adaptat la arderea grăsimilor ca sursă de energie.
Am constatat că, atunci când cantitatea de zahăr crește în organism (printr-o dietă cu mulți carbohidrați), mitocondriile din unii neuroni își schimbă forma, și funcția lor se modifică. Acest mecanism poate contribui la dezvoltarea bolilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, când organismul nu este în măsură să limiteze nivelul ridicat de zahăr din sânge“, a spus Sabrina Diano, profesor la Universitatea din Yale, în urma unui studiu publicat în februarie 2016, în Jurnalul „Cell“.
Consumați cât mai puțini carbohidrați cu putință pe parcursul vieții!

2. Postul intermitent

O altă metodă bună de a arde grăsimi și de a îmbunătăți funcționarea mitocondriilor este să mâncați cât mai târziu dimineața și cât mai devreme seara, lăsând un interval de 16 ore (sau mai mult) fără a mânca.

Practic, asta înseamnă, de exemplu, să iei micul dejun nu mai devreme de ora 11 și cina nu mai târziu de ora 6 seara. Restricțiile calorice (mâncatul puțin sau postul mai îndelungat de 24 ore) pot fi, bineînțeles, de ajutor pentru cei care au voință și știu cum să le facă, dar eu prefer consumul cât mai redus de carbohidrați combinat cu postul intermitent ca metode mai sigure și mai ușor de aplicat, și care nu duc la deficiențe nutriționale.

3. Mișcarea

Mitocondriilor le place mișcarea. Oamenii au evoluat făcând activitate fizică, zilnic.
Cel mai eficient mod de a exersa este HIT (high intensity exercise); adică 2-3 minute de intervale de activitate fizică lejeră, urmate de 1-2 minute de activitate fizică de intensitate cât puteți de mare, repetat de câteva ori.

Mișcați-vă cât mai mult! Nu stați niciodată pe scaun mai mult de o oră, fără pauză!
Chiar dacă sunteți la birou, ridicați-vă la fiecare oră, mergeți la toaletă, luați-vă un pahar cu apă, duceți-vă la un coleg în loc să îi trimiteți email, faceți o mică plimbare.

4. Expunerea la soare

Soarele este unul dintre cei mai puternici stimulatori mitocondriali din arsenalul nostru pentru sănătate optimă.
Lumina soarelui produce o sarcină negativă benefică în interiorul celulelor noastre, care activează mitocondriile.
Stați la soare măcar 15-20 de minute pe zi (aveți grijă, bineînțeles, să nu stați prea mult și să vă ardeți).

5. Expunerea la frig

Expunerea la temperaturi scăzute pentru o scurtă perioadă de timp reglează biogeneza mitocondrială (producând noi mitocondrii), făcând corpul să creadă că este în pericol și că trebuie să intre în modul de supraviețuire, conform zicalei „ce nu te omoară te face mai puternic“.

Aproximativ 20-30 de secunde de expunere la temperaturi de sub zero grade Celsius de 2-3 ori pe săptămână este suficient pentru a profita de beneficiile acestei terapii de șoc.
Ieșiți așadar iarna afară cu cât mai puține haine pe voi, timp de jumătate de minut.
Tăvăliți-vă un pic în zăpadă! Iar vara puteți face un scurt duș rece.

Un mecanism asemănător este și expunerea la temperaturi ridicate, cum ar fi de exemplu sauna, pentru perioade de minimum 15-20 de minute.

6. Un somn cât mai bun

Tulburările de somn și un somn insuficient joacă un rol cheie în disfuncția mitocondrială.

Aceasta deoarece, în timp ce dormi, celulele din creier utilizează mitocondriile pentru a elimina deșeurile celulare.
Acordați prioritate serioasă unui somn profund, odihnitor, de cel puțin 8 ore pe noapte.

7. Magneziul

Deși sunt multe minerale fără de care celulele noastre nu pot funcționa optim, nici unul nu este mai important decât magneziul.

Magneziul este absolut esențial pentru ca mitocondriile să producă ATP (adenozin trifosfat), sursă de energie a corpului nostru. Atunci când cercetătorii și oamenii de știință vorbesc despre ATP, aceștia se referă la versiunea activă Mg-ATP.Mg-ATP nu poate fi produs fără magneziu.

Magneziul se absoarbe cel mai bine prin piele (transdermal). Scăldatul în apă de salină sau de mare este foarte eficient pentru absorbția de magneziu în corp. Dacă nu puteți face asta, recomand să vă dați pe corp cu ulei de magneziu sau să faceți băi în apă cu sare amară. Eu folosesc ulei de magneziu zilnic. Este singurul supliment pe care îl folosesc cu sfințenie, în fiecare zi.

Mai sunt, desigur, și alte metode de îmbunătățire a funcției mitocondriilor, dar aceste șapte metode consider eu că sunt cele mai importante și la îndemâna oricui.

Este incredibil cât de mult îți poți îmbunătăți starea de bine dacă le pui în aplicare și devin parte din viața ta de zi cu zi.Și ca încheiere, ce să nu faci ca să îți protejezi funcția mitocondriilor: să nu începi să iei statine. Aceste medicamente au un efect nefast în buna funcționare a centralelor de energie ale celulelor tale.

Surse:

www.marksdailyapple.com/managing-your-mitochondria/

www.naturalstacks.com/blogs/news/5-ways-to-improve-your-health-by-boosting-mitochondria

www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(16)30112-X

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
grăsimi sănătoaseîmbătrâniremagneziupost intermitentRadicali liberiSport și mișcare fizică
Articolul anterior
Colagen, gelatină, colagen hidrolizat… Care este diferența?
Articolul următor
Cum te pot ajuta prebioticele să dormi mai bine?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: