Frumusețe, Medicină funcțională, Nutriție și dietă

Uleiul de cocos: 20 de indicații și utilizări benefice

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
frumusețea pieliiNutriție pentru pielePiele păr și unghiiSănătatea sistemului digestivSlăbire și menținerea greutățiitriglicerideulei de cocos

Uleiul de cocos face parte din categoria super-alimentelor, mai exact a grăsimilor „prietenoase”. Este un ingredient natural, foarte nutritiv, nealergenic, benefic pentru sănătatea întregului organism: de la îmbunătățirea funcției cerebrale, susținerea inimii, până la pierderea în greutate și frumusețea pielii. Un mare atu al uleiului de cocos îl reprezintă faptul că poate fi utilizat atât intern, inclus în alimentație, cât și extern, ca produs de îngrijire a pielii, părului, unghiilor sau chiar și ca pastă de dinți.

Adevărul despre grăsimile din uleiul de cocos

Trebuie spus că uleiul de cocos și-a câștigat această faimă pozitivă în timp. Demonizat în trecut din cauza grăsimilor saturate pe care le conține, uleiul de cocos a fost reabilitat odată cu primele studii care au descoperit faptul că populațiile Pacificului de sud, care folosesc acest ulei ca principală sursă de grăsimi, sunt ferite de boli cardiovasculare. Deși uleiul de cocos conține în proporție de 90% acizi grași saturați, datele științifice arată că aceste grăsimi nu sunt dăunătoare. O meta-analiză care a trecut în revistă o serie de studii, în care au fost incluși în total peste 347.000 de subiecți, a evidențiat faptul că grăsimile saturate nu pot fi asociate cu creșterea riscului de boli cardiovasculare.

Câteva explicații despre acizii grași: majoritatea acizilor grași pe care îi consumăm de obicei sunt acizi cu lanț lung (LCFA), care se digeră și se absorb greu, putând crea probleme de sănătate: dislipidemie, obezitate, steatoză hepatică. În schimb, uleiul de cocos conține acizi grași cu lanț mediu (medium chain triglycerides – MCT), care sunt metabolizați mai ușor. Astfel, acești acizi cu lanț mediu ajung din tractul digestiv direct în ficat, unde sunt utilizați ca sursă rapidă de energie, fiind transformați în ketone, molecule cu beneficii terapeutice în boli neurologice precum epilepsia sau Alzheimer-ul.

Iată o schemă care arată cum procesează organismul acizii grași sau trigliceridele cu lanț mediu (MCT) din uleiul de cocos. Se poate observa absorbția directă și mai eficientă a trigliceridelor cu lanț mediu, comparativ cu acizii grași cu lanț lung.

Compoziția uleiul de cocos

Proprietățile uleiului de cocos se datorează în special acestor acizi grași:

  • • Acidul lauric – o grăsime sănătoasă, pe care organismul o convertește în acid monolauric, cu rol în buna funcționare a sistemului imunitar. Uleiul de cocos conține acid lauric în proporție de 40%, fiind una dintre cele mai bune surse naturale de acid lauric.
  • • Acidul caprilic – o altă grăsime „bună”, cu proprietăți antibacteriene și antivirale.
  • • Acidul caprinic – convertit de organism în monocaprin, are rol în creșterea imunității și proprietăți antibacteriene.

Acum că ai aflat ce se întâmplă cu uleiul de cocos în organism după ce îl consumi, descoperă în continuare cum poți utiliza acest super-food. Unele dintre cele 20 de indicații prezentate mai jos ar putea să te surprindă, dar în mod cert te vor convinge să folosești și tu acest dar minunat al naturii.

Pentru ce poți utiliza uleiul de cocos?

1. Albirea dinților

Dinți mai albi și mai puternici? Da! Uleiul de cocos are proprietăți antifungice și antibacteriene, datorită cărora este un bun igienizant al cavității bucale. Cu o lingură de ulei de cocos, se face gargară în fiecare dimineață, timp de câteva minute. Ajută la curățarea dinților și gurii, ceea ce conferă respirație proaspătă, dinți mai albi și gingii sănătoase.

2. Pastă de dinți naturală

O alternativă la pasta de dinți cu lauril-sulfat, glicol și alte chimicale poate fi pasta pe bază de ulei de cocos, bicarbonat de sodiu și ulei esențial de mentă.

3. Tratament pentru păr

Uleiul de cocos este un excelent tratament pentru păr. Ceea ce este cu adevărat uimitor este faptul că poate fi folosit atât pentru hrănirea și revitalizarea părului uscat, cât și pentru curățarea scalpului gras (uleiul de cocos atrage sebumul). Se încălzește uleiul, se aplică pe păr și se lasă o oră să acționeze. Apoi, părul poate fi spălat cu șamponul adecvat tipului de păr. Acest tratament poate fi folosit atât de femei, cât și de bărbați.

4. Tratament anti-păduchi

Infestarea cu păduchi reprezintă o problemă reală, mai ales în colectivitățile de copii. În cazul în care te confrunți cu această problemă stânjenitoare, iată un tratament simplu, natural și eficient. Clătește părul cu oțet de mere diluat în apă. Usucă părul și aplică ulei de cocos pe scalp și întreaga lungime a firului de păr. Acoperă-ți capul și lasă să stea până la 12-24 de ore. Periază părul cu pieptene fin, apoi spală cu șampon.

5. Demachiant natural

Chiar și cel mai rezistent machiaj, fie el și waterproof, nu are nicio șansă în fața uleiul de cocos. Pune câteva picături de ulei de cocos încălzit pe câte o dischetă demachiantă. Astfel îți ștergi fața până când ultima dischetă rămâne curată.

6. Balsam de buze

Știai că buzele nu beneficiază de glande sebaccee? Din această cauză ele au nevoie de hidratare intensă din afară. Uleiul de cocos este un balsam natural care hidratează suprafața sensibilă a buzelor și previne apariția crăpăturilor.

7. Produs de bărbierit

Nu doar femeile se pot bucura de beneficiile uleiului de cocos. Puțini știu, din păcate, că uleiul de cocos este un produs de bărbierit mult mai bun decât spuma sau gelul de ras. Pe lângă faptul că facilitează bărbieritul, el hrănește, hidratează și reface pielea după ras, prevenind iritațiile.

8. Prevenirea vergeturilor

Viitoarele mămici ar trebui să aibă la îndemână tot timpul uleiul de cocos. Aplicat zilnic pe piele, acesta se dovedește un foarte bun remediu pentru prevenirea vergeturilor. Însă nu doar femeile însărcinate îl pot folosi, ci oricine suferă o rană, ca tratament topic pentru cicatrizare estetică.

9. Deodorant natural

Sunt persoane care utilizează cantități impresionante de deodorant. Știu oare că odată cu deodorantul prin piele de absorb săruri de aluminiu implicate în apariția cancerului? Pentru un odorizant natural, amestecă ulei de cocos cu pulbere de arorut, amidon de porumb, bicarbonat de sodiu, ulei esențial parfumat.

10. Baie detoxifiantă

O dată pe săptămână, poți face o baie detoxifiantă, în care combini 50 ml ulei de cocos cu 50 g sare Epsom. Este o metodă plăcută de detoxifiere, relaxare și remineralizare.

11. Alinarea eritemului de scutec

Mămicile știu cât de chinuitor este eritemul fesier pentru bebeluși. În acest caz, un remediu natural, antibacterian și antiinflamator este uleiul de cocos. Calmează durerea, mâncărimea și roșeața din zona scutecului.

12. Factor de protecție solară

Uleiul de cocos conține un factor natural de protecție solară cu valoarea 4, care ajută la protejarea pielii de ultraviolete. Dar uleiul de cocos poate fi folosit și ca loțiune după plajă, pentru o senzație sporită de confort și hidratare a pielii.

13. Calmarea durerilor în gât

Ai răcit și te chinuie durerea în gât? Poți face gargară cu ulei de cocos și zeamă de lămâie, ajută la accelerarea timpului de vindecare, calmează durerea și reduce inflamația din gât. Cei trei acizi grași din uleiul de cocos au efect dezinfectant datorită proprietăților antimicrobiene.

14. Îmbunătățește digestia

Administrat intern sau consumat la o masă, uleiul de cocos ajută digestia și acționează ca un emolient pentru tractul digestiv. De aceea, este util în caz de arsuri la stomac, reflux gastro-esofagian, balonare. Datorită proprietăților antimicrobiene, uleiul de cocos previne dezvoltarea drojdiilor Candida albicans în intestin. De asemenea, uleiul de cocos contribuie la refacerea peretelui intestinal, ajutând la tratarea ulcerului.

15. Ține sub control creșterea în greutate

Trigliceridele cu catenă medie (MCT) din uleiul de cocos eliberează energie pe termen lung și în același timp stimulează metabolismul, ducând la arderea rapidă a grăsimilor. Acești acizi grași speciali nu se depozitează în corp sub formă de țesut adipos, ei sunt folosiți în mod direct de ficat ca sursă de energie. Uleiul de cocos prezintă de asemenea avantajul de a conferi senzație de sațietate pentru mai mult timp. Totodată, acidul lauric conduce la un nivel mai bun de toleranță a glucozei, reducând fluctuațiile glicemiei, precum și nivelul colesterolului LDL.

16. Întărirea sistemului imunitar

Proprietățile antifungice, antibacteriene și antivirale fac din uleiul de cocos un aliat de nădejde al sistemului imunitar. În acest scop se recomandă administrarea unei lingurițe de ulei de trei ori pe zi, înainte de masă.

17. Stimularea creierului

Studiile arată că uleiul de cocos joacă rolul de protector natural al creierului. Ba chiar este considerat un tratament adjuvant în afecțiuni neurologice grave (epilepsie, boala Alzheimer).

18. Combaterea inflamației

Uleiul de cocos are efect inhibitor în cazul inflamației cronice, aflată la rădăcina bolilor cardiovasculare, bolilor autoimune, bolilor degenerative și multe altele. Uleiul de cocos consumat zilnic acționează ca un adevărat antiinflamator natural.

19. Creșterea densității osoase

Uleiul de cocos poate crește rezistența osoasă, permițând o mai bună absorbție a calciului, vitaminei D și altor nutrienți. Acest lucru este deosebit de important pentru femei după instalarea menopauzei, pentru a se feri de riscul osteoporozei.

20. Echilibrarea hormonală

Grăsimile sănătoase din uleiul de cocos, în special acidul lauric, susțin funcția tiroidei și a glandelor suprarenale. Cum? Prin reducerea nivelului de cortizol și atenuarea inflamației, două lucruri esențial pentru echilibrul hormonal.

Cum poți consuma ulei de cocos?

Nu ai consumat până acum ulei de cocos? Iată câteva sugestii despre cum ai putea să îl incluzi în alimentație. Dar înainte de asta, un sfat important: ai grijă să alegi întotdeauna ulei de cocos extravirgin presat la rece, care este adevăratul ulei cu proprietăți terapeutice. Pentru un impuls de energie dimineața, îți poți prepara fie o cafea cu o linguriță de ulei de cocos, fie un smoothie de fructe cu o linguriță de ulei de cocos. Îl poți folosi și la prepararea salatelor, dressing-urilor, preparatelor la cuptor sau la abur (legume, cartofi, paste). Pentru un sos de ciocolată natural, amestecă în părți egale cacao, miere, ulei de cocos. Îl poți consuma imediat cu fructele preferate sau îl poți pune în forme și, după ce stă la frigider, te bucuri de gustări sănătoase de ciocolată de casă.

Surse:

  • ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
  • authoritynutrition.com/5-studies-on-saturated-fat/
  • eatstaylive.com/food/21-unique-uses-for-coconut-oil/
  • draxe.com/coconut-oil-uses/

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
frumusețea pieliiNutriție pentru pielePiele păr și unghiiSănătatea sistemului digestivSlăbire și menținerea greutățiitriglicerideulei de cocos
Articolul anterior
Anxietatea și flora intestinală. Vindecă-ți intestinul pentru a scăpa de frică!
Articolul următor
Plan în 5 pași pentru a slăbi sănătos după concediu


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
FrumusețeMedicină funcționalăNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: