Imunitate, Remedii naturale, Sănătate, Sănătatea copilului

10 ponturi împotriva răcelii

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Răceala, una dintre cele mai comune afecțiuni respiratorii, ne poate ”lovi” exact când ne este lumea mai dragă. Ce putem face pentru a ne ajuta organismul să se vindece mai repede? Trebuie să ne ”hrănim” sistemul imunitar!

Vezi toate articolele despre:
imunitateprobioticeRemedii naturaleRemedii răceală și gripăVitamin D3vitamina C

Atunci când răcim, ne putem aștepta ca simptomele să se manifeste și timp de două săptămâni, mai ales dacă nu ne îngrijim. Cum am putea scurta durata unei răceli? Oferindu-i organismului exact ceea ce are nevoie! Atunci când  nu îi dăm organismului o mână de ajutor suplimentar, recuperarea va fi mult mai grea, iar sistemul imunitar va lupta mult mai greu cu agentul patogen care a provocat îmbolnăvirea. Cum scăpăm de răceală? Trebuie să ne hrănim sistemul imunitar, să îl ajutăm să pună la pământ virusul! Găsiți în continuare câteva ponturi ce vă pot ajuta să luptați mai ușor cu răceala!

1. Să nu ignorăm răceala!

Atunci când răcim nu este indicat să ne comportăm ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și să ne continuăm activitățile zilnice. Organismul are nevoie de resurse suplimentare de energie pentru a putea lupta cu infecția, iar dacă ne prefacem că răceala nu există, nu facem decât să ne irosim resursele energetice și să încetinim procesul de vindecare. De aceea, unele răceli ne țin chiar și 2-3 săptămâni! Pentru că nu îi oferim corpului atenția de care are nevoie!

2. Odihna

Odihna este foarte importantă atunci când răcim! Câteva ore de somn în plus ajută corpul să lupte mai ușor cu boala, iar dacă nu dormim, sunt șanse foarte mari ca orice tratament pe care îl urmăm să își facă efectul foarte greu. Indicat este și să rămânem acasă, nu să mergem în continuare la serviciu și să le dăm și altora virusul.

3. Hidratarea

Hidratarea este un alt element-cheie pentru o vindecare mai rapidă! Putem bea apă, ceaiuri, supă, apă caldă cu lămâie și miere pentru a ajuta organismul să elimine bacteriile. Musai trebuie să evităm să consumăm alcool, cafea sau băuturi acidulate pentru că acestea ne deshidratează.

4. Mișcarea

Mișcarea ne poate ajuta și ea să ne însănătoșim mai repede. Dacă simptomele se manifestă la nivelul capului (strănutăm, ne curg ochii și nasul) atunci puțină mișcare care să ne ajute să transpirăm ar putea fi extrem de utilă. Așadar, putem ieși la o plimbare în aer liber, pe jos sau cu bicicleta, la o alergare ușoară sau putem face yoga. Mai mult, sistemul imunitar funcționează optim atunci când facem mișcare în mod regulat și ne ajută să prevenim îmbolnăvirile.

5. Alimentația curată

Alimentația curată, bogată în legume și fructe și săracă în mâncăruri procesate ne ajută să luptăm mai ușor cu răceala. Ar trebui să evităm și alimentele bogate în zahăr sau alți îndulcitori adăugați! Dacă nu știați, zahărul ne scade imunitatea și ”trezește” celulele canceroase. Supa de pui are proprietăți antiinflamatorii. O echipă de cercetători din cadrul Universității Nebraska a descoperit că supa de pui are proprietăți antiinflamatorii ce pot preveni efectele secundare ale răcelii. Atunci când pregătiți supă de pui, puteți congela 2-3 porții, așa încât atunci când răciți și nu aveți dispoziția necesară pentru a găti, trebuie doar să o decogelați și să o încălziți.

Cum 80% din sistemul imunitar este concentrat în jurul colonului, este foarte important să avem o alimentație variată și curată pentru a menține și starea de sănătate a florei intestinale. La orice dezechilibru intestinal este afectat și sistemul imunitar, iar alimentele integrale, nerafinate și fermentate natural contribuie la reechilibrarea florei intestinale. Putem suplimenta această alimentație cu probiotice pentru că acestea conțin cantități mari de bacterii benefice ce ajută sistemul digestiv să funcționeze optim, deci mențin și sistemul imunitar puternic.

6. Igiena

Igiena este și ea foarte importantă! Mai ales în timpul răcelii trebuie să nu uităm să ne spălăm pe mâini pentru a preveni contaminarea suprafețelor și obiectelor cu care vin în contact și alți membrii ai familiei.

7. Creșterea umidității în casă

Este indicat să creștem umiditatea în casă. Folosind un vaporizator sau un umidificator, ar fi bine să creștem puțin umiditatea din aer. Acest lucru ne va ajuta să ne decongestionăm căile respiratorii, deci să respirăm mult mai ușor. Foarte important este să curățăm umidificatorul pentru că acesta poate fi locul ideal de multiplicare pentru bacterii. Tot pentru a ne desfunda nările putem face și inhalații cu aburi. Ne poziționăm capul deasupra unui bol cu apă fierbinte, ne acoperim cu un prosop și inhalăm aburii timp de 10 minute.

8. Gargara cu apă sărată

Dacă răgușim, facem gargară cu apă sărată! Dizolvăm o jumătate de linguriță de sare grunjoasă într-un pahar cu apă caldă și facem gargară cu soluția salină de trei ori consecutiv. Procedura se repetă de câteva ori pe zi, inclusiv înainte de culcare, după care nu mai bem și nu mai mâncăm nimic. Important este să folosim sare grunjoasă, de mare sau de ocnă, nerafinată și fără E-uri.

9. Remediile naturale

Remediile naturale ne pot ajuta să ne creștem imunitatea! Mierea naturală ne poate calma durerile în gât și ameliora tusea. Cimbrișorul este un excelent expectorant și conține timol, un antimicrobian activ ce omoară bacteriile din corp. Putem consuma ceai de cimbrișor sau putem inhala vaporii dintr-o soluție de apă fierbinte cu frunze de cimbrișor proaspete sau uscate. Ghimbirul stimulează sistemul imunitar, induce transpirația contribuind la detroxifiere, calmează tusea și reduce inflamația asociată cu răceala. Găsiți aici o rețetă de ceai de ghimbir și piper recomandată de dr. Chris Kresser, renumit naturopat american. Scorțișoara are capacitatea de a întări organismul, contribuie la eliminarea congestiei de mucus din timpul răcelii și este un antimicrobian natural. Usturoiul are proprietăți antifungice, antivirale și antiinflamatorii, iar echinacea reduce severitatea și durata răcelii atunci când este administrată imediat după apariția simptomelor.

10. Suplimentele alimentare

Atunci când sistemul imunitar este slăbit, suplimentele alimentare pot fi unele dintre cele mai valoroase ajutoare, mai ales dacă alegem suplimente de calitate! Ce vitamine și minerale ne ajută să scurtăm durata răcelilor?

  • Vitamina C este probabil cea mai cunoscută vitamină atunci când vine vorba de tratarea răcelilor. În combinație cu antocianii şi polifenolii din fructele roşii şi negre (mure, afine, zmeură, coacăz negru, soc), vitamina C tonifică întreg organismul şi întărește sistemul imunitar.
  • Zincul, care se găsește în mod natural în semințe de dovleac neprăjite şi în stridii, poate reduce semnificativ atât perioada, cât şi severitatea răcelii.
  • Cu ajutorul unui supliment cu vitamina D putem îmbunătăți semnificativ răspunsul imun în cazul contactului cu un virus, ceea ce poate preveni apariția unei viroze respiratorii sau reduce durata răcelilor.
  • Vitamina A intervine în reglarea celulelor din componența sistemului imunitar, este un puternic antioxidant și contribuie la prevenirea răcelilor. Vitamina A pură se găsește în ficat și alte organe, în lactate, gălbenuș de ou, iar precursorii de vitamina A (betacarotenul și compuși înrudiți) se găsesc în fructe și legume colorate precum spanac, broccoli, morcov, piersici, ardei, pepene galben, roșii, fructe de pădure. Despre importanța vitaminei A în prevenirea răcelilor se vorbește de aproape un secol. Găsiți mai jos un mic sfat extras din ”Revista Sănătatea și Viața Fericită”, numărul 19-20 din anul 1933.

  • Un supliment cu magneziu ne poate ajuta să scăpăm de durerile musculare și de stările de epuizare, atât de frecvente în timpul răcelilor.
  • Ciupercile medicinale, așa cum este și Ganoderma, au proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale şi imunomodulatoare. În plus, ganoderma are și proprietăți anticancerigene, efecte antiaging, repară ficatul, contribuie la sănătatea sistemului digestiv și respirator, reglează tensiunea arterială și protejează creierul de boli neurologice, precum Alzheimer, Parkinson sau Huntington.
  • Goldenseal este o plantă indigenă din America de Nord, cunoscută și ca turmericul indian, a cărei rădăcină era folosită de indienii Cherokee în tratarea răcelii, gripei și infecțiilor pielii. Specialiștii susțin că extractul de Goldenseal are un spectru larg de acțiune și că este un antibiotic natural.
  • Pentru că tot vorbeam mai sus de legătura puternică dintre sistemul digestiv și sistemul imunitar, este musai să menționez și L-Glutamina, aminoacidul prezent în fiecare celulă a organismului, ce menține sănătatea mucoasei gastrointestinale. Din acest motiv, L-Glutamina susține și sistemul imunitar, ajută organismul în stările de convalescență și sistemul muscular să se recupereze mai ușor.

Iată, așadar, că odihna, hidratarea, alimentația sănătoasă, igiena și mișcarea ne ajută să avem o viață echilibrată, dar și să ne vindecăm mai repede atunci când suntem răciți, la fel ca și remediile naturale și suplimentele alimentare. Foarte important de reținut este faptul că răceala nu se tratează cu antibiotice! O răceală va trece mai repede dacă avem grijă să ne întărim sistemul imunitar, astfel încât corpul nostru să lupte cu virusul. Fumatul și stresul pot slăbi sistemul imunitar, de aceea este indicat ca măcar în timpul procesului de vindecare să renunțăm la vicii și la factorii de stres.

Surse:

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403

www.naturalnewsblogs.com/top-7-herbal-plants-combat-flu-colds/

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/02/06/natural-cold-remedies.aspx

Revista Sănătatea și Viața Fericită”, numărul 19-20, decembrie, 1933

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
imunitateprobioticeRemedii naturaleRemedii răceală și gripăVitamin D3vitamina C
Articolul anterior
Deficit de nutrienți? Vinovații se pot ascunde și la farmacie!
Articolul următor
Antiobioticele naturale, puternice cu infecția, blânde cu organismul


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateRemedii naturaleSănătateSănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: