Medicină funcțională

Ce este ulcerul și cum îl poți trata natural?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
glutaminăHelicobacter pyloriprobioticeturmericulcer gastricvitamina Cvitamina Dvitamina E

Majoritatea oamenilor suferă disconfort digestiv ocazional, însă persoanele cu ulcer simt mult prea des dureri chinuitoare sau chiar senzația că stomacul le ia foc. Statistici recente arată că aproximativ 16 milioane de americani sunt diagnosticați cu ulcer, existând peste 500.000 de cazuri noi în fiecare an. Din păcate, majoritatea medicamentelor de pe piață au ca efect reducerea simptomelor și nu tratarea cauzei, aducând odată cu ele propriul set de probleme și efecte secundare. Scopul acestor medicamente este de a reduce în mod semnificativ acidul gastric, un factor chimic valoros în procesul de digestie, dar nu vinovatul din spatele ulcerului.

Scurtă anatomie a sistemului digestiv

Stomacul nostru este organul digestiv format dintr-un singur compartiment, căptușit în interior cu o mucoasă gastrică. Înainte de a ajunge în stomac, hrana trece prin esofag și printr-o valvă musculară numită sfincterul esofagian. Capătul inferior al stomacului are un alt sfincter, numit sfincterul piloric, care conectează stomacul cu începutul intestinului subțire, numit duoden. Duodenul are aproximativ 30 de centimetri și ajută organismul să regleze cantitatea de alimente care trec prin stomac. Glandele din interiorul stomacului produc acid și pepsină, o enzimă care ajută la digestia alimentelor. În mod normal, stomacul produce mucus pentru a proteja mucoasa de acid. Dacă suferi de ulcer al tractului digestiv, această apărare împotriva acidului se compromite. Deseori, acesta este rezultatul unei infecții cu bacteria Helicobacter pylori. Acidul îți poate răni mucoasa, duodenul (ulcer duodenal) sau stomacul (ulcer gastric). Toate acestea sunt numite ulcere peptice din cauza localizării lor în tractul digestiv. Uneori se pot vindeca de la sine, însă în peste 35% dintre cazuri, ulcerele gastrice pot provoca complicații grave, cum ar fi hemoragii sau perforații ale peretelui gastric dacă nu sunt tratate corespunzător. Alte complicații pot include sângerare, inflamație, infecții sau blocarea zonei dintre duoden și stomac. În acest ultim caz, produsele alimentare încep să părăsească stomacul mai lent, putând fi blocate complet. În acel moment apar stările de greață și voma.

Cauze și simptome posibile în caz de ulcer

Statistic vorbind, ulcerul peptic tinde să afecteze mai multe femei decât bărbați, dezvoltându-se, de obicei, mai târziu în viață. Timp de mai mulți ani, medicii au crezut că stresul cauzează ulcerele și nu a existat niciun tratament concret pentru această problemă. De fapt, ulcerele sunt răni deschise cauzate în stomac de medicamente (în special antiinflamatoare nesteroidiene) sau de bacteria Helicobacter pylori. Pentru că mulți oameni folosesc medicamente antialgice extrem de frecvent, efectele acestora pot masca durerea unui ulcer în curs de dezvoltare, astfel încât simptomele s-ar putea să nu fie cunoscute decât atunci când afecțiunea este deja gravă. Alte substanțe iritante pentru stomac (cafea, alcool, tutun) pot fi implicate în acest proces, de asemenea.

Majoritatea simptomelor ulcerului peptic se manifestă în zona epigastrică, în partea superioară a abdomenului, chiar sub stern. Simptomele pot include:

  • Dureri chinuitoare sau senzație de arsură în zona mediană sau cea de sus a stomacului, în intervalul dintre mese sau pe timpul nopții;
  • Senzația de plin sau balonare după ce consumi o cantitate mică de alimente;
  • Greață și vărsături;
  • Arsuri la nivel stomacal;
  • Pierdere în greutate;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Eructații frecvente.

Cazurile severe pot avea ca rezultat:

  • Scaun închis la culoare sau cu sânge;
  • Vărsături cu sânge;
  • Dureri severe în partea superioară a abdomenului;
  • Probleme de respirație;
  • Vărsături de alimente parțial digerate.

Tratamentul natural al ulcerului peptic

În unele cazuri, simptomele unui ulcer se pot rezolva doar prin eliminarea agentului declanșator, cum ar fi medicamentele, alcoolul sau tutunul. Cu toate acestea, cea mai comună cauză a ulcerațiilor la nivelul stomacului sau duodenului este rezultatul creșterii necontrolate a bacteriei H. pylori, care dăunează mucoasei ce protejează stomacul de acid. În anul 2005, Premiul Nobel pentru medicină a mers către dr. Barry Marshall și J. Robin Warren, pentru descoperirea legăturii dintre bacteriile Helicobacter pylori și ulcer sau gastrită. Această descoperire neașteptată arată că, deși ulcerațiile par să se vindece prin reducerea acidului gastric din stomac, acestea pot recidiva extrem de rapid deoarece tratamentul standard nu reduce nivelul de bacterii dăunătoare și nu tratează inflamația. Acidul gastric nu are doar rolul de a descompune alimentele pe care le consumi, ci are și rolul de a proteja organismul împotriva dezvoltării necontrolate a bacteriilor. Mediul din interiorul stomacului este în mod normal foarte acid (pH 4), însă înaintarea în vârstă și folosirea medicamentelor antiacide pot duce la scăderea nivelului de acid gastric, ceea ce poate avea ca efect malabsorbția nutrienților.
Iată în continuare câteva posibile remedii naturale pentru această problemă arzătoare a stomacului.

Glutamina compensează daunele gastrice

Ulcerul cauzat de bacteria H. pylori are consecințe grave, iar antibioticele folosite în mod normal pentru a scăpa de această bacterie pot provoca reacții adverse și chiar rezistența acestora la tratament. Cercetările arată că suplimentarea cu glutamină poate asigura protecția în condiții de siguranță și eficiență împotriva daunelor cauzate de bacteria H. pylori, glutamina fiind foarte des prescrisă în cazurile de ulcer în Asia. Glutamina este un aminoacid neesențial găsit în mod natural în anumite alimente, precum carne de vită, pui, pește, ouă, produse lactate și în unele fructe și legume. L-glutamina, izomerul biologic activ din glutamină, este utilizat pe scară largă ca supliment alimentar, în special pentru creșterea masei musculare. Un studiu complex efectuat de specialiștii din cadrul Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) și Massachusetts Institute of Technology a demonstrat că aminoacizii din glutamină, găsiți în alimente și suplimente alimentare, se pot dovedi benefici în compensarea daunelor gastrice cauzate de infecția cu H. pylori. Concluziile cercetării au fost raportate în anul 2009 în The Journal of Nutrition, oferind posibilitatea unei alternative la antibiotice pentru tratamentul ulcerului gastric.

Probioticele protejează mucoasa stomacului

Bacteriile benefice din produsele alimentare fermentate (iaurt, chefir, murături) sunt o altă opțiune bună împotriva ulcerului. Un studiu recent a stabilit că probioticele pot proteja mucoasa stomacului de ulcer, în timp ce o altă cercetare a concluzionat că probioticele au fost extrem de eficiente în vindecarea ulcerelor deja instalate. De cele mai multe ori însă, nu reușim să obținem dozele terapeutice de probiotice din alimente, astfel încât un supliment cu probiotice de calitate este binevenit.

Turmericul inhibă factorii declanșatori ai ulcerului

Turmericul reprezintă un excelent ajutor în ameliorarea durerii, luptând împotriva inflamației și
împotriva cancerului. Conform unui studiu recent efectuat pe animale, curcuminul, substanța activă din turmeric, poate ajuta, de asemenea, și la prevenirea ulcerului. Testele din cadrul studiului au arătat că subiecții care au consumat curcumin nu au dezvoltat nici o formă de ulcer atunci când li s-au administrat potențiali factori declanșatori. O altă cercetare, efectuată cu ajutorul a 45 de persoane (bărbați și femei cu vârste între 16 și 60 de ani), a arătat că o suplimentare cu 300 mg de curcumin, de 5 ori pe zi, timp de 4 săptămâni, a redus ulcerul în 12 cazuri, iar pentru alte 18 persoane, ulcerul a dispărut după o suplimentare de 8 săptămâni.

Vitaminele C, D și E mențin echilibrul bacteriilor

Vitamina C este un antioxidant solubil în apă, necesar pentru dezvoltarea normală, repararea și întreținerea țesuturilor corpului. Cercetătorii de la San Francisco VA Medical Center au raportat faptul că deficiența de vitamina C poate duce la infecții cu Helicobacter pylori, ceea ce poate declanșa ulcerul peptic. Deficitul de vitamina C poate fi evitat prin consumul de citrice și legume cu frunze verzi. Suplimentele naturale pot ajuta dacă sunt dozate și administrate în mod corespunzător.
Vitamina D este, de asemenea, importantă pentru a trece peste orice suprainfecție din corpul tău. Optimizează-ți nivelul de vitamina D prin expunerea la soare sau prin utilizarea unui supliment de vitamina D3.
Medicii de la Kiev Medical Institute au raportat în cazul unui studiu că 300 mg de vitamina E pe zi au tratat eficient ulcerul peptic în cazul a 28 de pacienți. Ulcerul a fost ameliorat în 4-6 zile cu ajutorul vitaminei E, în timp ce medicamentele convenționale au avut nevoie de 7-10 zile. Pacienții care au consumat vitamina E au experimentat și un nivel de reparare a mucoasei intestinale, ceea ce i-a făcut să poată lua în greutate 1,5-3 kilograme.
Din moment ce ulcerele pot recidiva și pot deveni o problemă cronică sau pot conduce la o serie de complicații grave, este important să le tratezi cu promptitudine. Iar pentru a evita opțiunile convenționale de tratament care pot cauza probleme digestive suplimentare, poți încerca remediile naturale recunoscute pentru eficiență. Evident, sub îndrumarea unui medic.

Tu ce remedii naturale cunoști sau folosești pentru ulcer?

Surse:

  • draxe.com/stomach-ulcer/
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/08/17/ulcer-symptoms.aspx
  • draxe.com/ulcer-symptoms-diet-natural-remedies/
  • livestrong.com/article/316155-vitamins-that-can-help-cure-ulcers/
  • drdavidwilliams.com/ulcer-natural-treatments/
  • news.harvard.edu/gazette/story/2009/05/glutamine-supplements-show-promise-in-treating-stomach-ulcers/
  • newportnaturalhealth.com/2013/11/is-your-stomach-ache-an-ulcer/
  • naturalnews.com/035956_glutamine_supplements_healing.html
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731878/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
glutaminăHelicobacter pyloriprobioticeturmericulcer gastricvitamina Cvitamina Dvitamina E
Articolul anterior
Vitamina C țintește cancerul, fără a afecta celulele sănătoase
Articolul următor
De ce autismul își are rădăcinile în intestin?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: