Digestie, Nutriție și dietă

Cum scapi de balonare?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Balonarea este, cel mai des, rezultatul unei alimentații dezordonate și al obiceiurilor nesănătoase. Mănânci prea mult, prea gras, prea repede, bei prea puțină apă și ai un stil de viață sedentar. Uneori, însă, este nevoie de investigații amănunțite, pentru că balonarea poate ascunde și afecțiuni mai grave.

Vezi toate articolele despre:
balonarecolagenDietă echilibratăDigestie sănătoasămagneziuNutrițieprobioticevitamina C

Balonarea este, fără doar și poate, neplăcută și stânjenitoare.  Ai o senzație constantă de greutate în stomac, abdomenul e umflat, dureros și reușești cu greu să închizi fermoarul pantalonilor. Simți că ești mereu plin și, uneori, apare și flatulența. Află că, de cele mai multe ori, balonarea este rezultatul alimentației tale și al stilului de viață dezordonat. Așadar, soluția este în mâinile tale!

De ce apare balonarea?

Tu știi care sunt cele mai întâlnite cauze ale balonării? Poate pare ireal, dar înghițim aer. Aproape jumătate din cantitatea de gaze din intestin este aer pe care îl înghițim atunci când fumăm, bem cu paiul, când mestecăm gumă sau consumăm băuturi carbogazoase. Unii oameni chiar înghit mai mult aer atunci când sunt stresați. Învață să respiri controlat, calm și renunță, pe cât posibil, la obiceiurile nesănătoase!

Supraalimentația este și ea responsabilă de apariția balonării. Avem tendința să mâncăm porții mai mari decât am avea nevoie, sistemul digestiv este îngreunat, nu poate face față în mod eficient cantității mari de alimente și apare balonarea.

Consumul de alimente bogate în grăsimi poate fi responsabil pentru senzația de preaplin de după masă și pentru balonarea ce apare la scurt interval de timp. Grăsimile se digeră mai greu decât proteinele sau carbohidrații, așadar stomacul va fi plin o perioadă mai lungă de timp și este mai probabil să apară și balonarea.

Mâncatul pe fugă este tot o cauză a balonării, iar remediul este cât se poate de simplu: mănâncă mai încet! Senzația de sațietate ajunge la creier în 20 de minute. Mâncând mai încet, vei consuma și o cantitate mai mică de mâncare și ai putea chiar da jos câteva kilograme, în cazul în care consideri că ai nevoie.

Pe lângă obiceiurile alimentare și stilul de viață, balonarea poate fi și semnul unor afecțiuni mai grave. Pe primul loc se află disbioza intestinală. Când microbiomul intestinal se află în echilibru, digestia are loc în condiții optime, însă atunci când bacteriile prietenoase încep să fie înlocuite de virusuri, drojdii sau chiar paraziți, apare disbioza intestinală, iar principalul simptom este balonarea. La fel ca orice altă afecțiune, este indicat să nu o lași să se „împrietenească“ prea mult cu organismul tău, pentru că disbioza poate duce la sindromul intestinului permeabil. Găsești aici câteva moduri extrem de simple de a-ți proteja microbiomul intestinal.

Balonarea mai poate apărea ca rezultat al unor tulburări digestive, precum constipația cronică, o infecție, ocluzia intestinală, colita ulcerativă, boala celiacă sau dispepsia funcțională. Balonarea poate fi și un simptom al hipoacidității gastrice, adică al nivelului scăzut de acid clorhidric (suc gastric) din stomac. Din cauza lipsei de bilă, de enzime pancreatice și a unei cantități prea mici de acid, alimentele ingerate se digeră mult mai greu. Principalele simptome sunt balonarea, eructațiile, senzația de preaplin și refluxul gastroesofagian.

Retenția de apă sau deshidratarea pot fi și ele cauza apariției balonării, la fel ca alergiile sau sensibilitatea la anumite alimente.

În cazul femeilor, modificările hormonale ca acelea din timpul menstruației, când nivelul de estrogen și progesteron fluctuează, pot afecta și sistemul digestiv, cauzând balonare. Mai mult, balonarea a fost asociată și cu hipotiroidismul. Când glanda tiroidă este hipoactivă, întregul metabolism are de suferit, implicit organele din tractul gastro-intestinal.

Balonarea se poate număra și printre simptomele cancerului. Așadar, dacă regimul tău alimentar este unul echilibrat, consideri că ai luat toate măsurile ce ți-au stat în putință și totuși balonarea nu a dispărut, mergi la medic! Este posibil să fie nevoie de investigații mai amănunțite pentru a determina cauza reală și pentru a o trata corespunzător.

Dieta – remediu anti-balonare

Alimentația sănătoasă este cheia! Atunci când suferi de balonare, este important să consumi alimente hidratante (bogate în apă), ușor de digerat și să fii foarte atent la cantitate. Iată ce alimente, condimente și ceaiuri poți consuma pentru a te scăpa de balonare și disconfortul asociat:

  • Colagen – din cauza alimentației bogate în zahăr, medicamentelor sau mâncării ce conțin substanțe toxice, mucoasa intestinală poate fi afectată, permițând toxinelor să se infiltreze în organism și poate apărea balonarea. Așadar, atunci când suferi de balonare este indicat să consumi alimente bogate în colagen, ce contribuie la refacerea stratului protector impermeabil al stomacului, precum supa de oase.
  • Țelina – este bogată în potasiu, mineral ce contribuie la menținerea unui nivel optim de hidratare în organism, esențială pentru funcționarea corectă a tuturor organelor. Optim este să consumi suc de țelină sau țelină gătită, pentru a fi mai ușor de digerat. Țelina crudă poate crește nivelul de balonare.
  • Castraveții – sunt bogați în apă, acid cafeic (antioxidant), vitamina C și dioxid de siliciu. Așa cum pot reduce umflăturile din jurul ochilor, pot absorbi și gazele intestinale și reduce balonarea. Atât coaja, cât și miezul sunt pline de nutrienți, așa că asigură-te că le consumi pe ambele. Ca să consumi mai des castraveți, adăugă-i în sucuri naturale sau transformă-i în gustarea dintre mese.
  • Sparanghel – la fel ca țelina, sparanghelul este plin de potasiu și este o sursă nemaipomenită de probiotice. Probioticele sunt cele ce contribuie la refacerea florei intestinale, deci pot contribui la funcționarea normală a sistemului digestiv, fără balonare!
  • Alimente fermentate – varza murată sau castraveții murați sunt o altă sursă de probiotice, în special Lactobacillus, o bacterie ce se găsește preponderent în alimentele fermentate, ce contribuie la descompunerea carbohidraților și la eliminarea bacteriilor care ar putea fi răspunzătoare pentru balonare.
  • Ananasul – este bogat în bromelaină, o enzimă ce contribuie la digerarea proteinelor și calmează sistemul digestiv.
  • Avocado – la fel ca țelina și sparanghelul, avocado este bogat în potasiu. Este o sursă sănătoasă de fibre și grăsimi ce pot ameliora constipația și reduce balonarea.
  • Lămâia – zeama de lămâie este un ajutor incontestabil al sistemului digestiv. Stimulează secreția de bilă, contribuind la o digestie mai bună și susține absorbția nutrienților în organism. Un pahar cu apă la temperatura camerei în care ai stors puțină zeamă de lămâie este cel mai simplu și la îndemână remediu împotriva balonării.
  • Ardeiul iute Cayenne – conține o substanță numită capsaicină ce poate face minuni împotriva balonării. Este bogat în antioxidanți ce țin la distanță bacteriile dăunătoare și stimulează digestia, contribuind la eliminarea gazelor intestinale.
  • Ghimbirul – are ca substanță activă gingerolul (compus fenolic) care stimulează producția de enzime digestive, reduce inflamația și tensiunea musculară din interiorul intestinului, fapt ce contribuie la eliminarea gazelor acumulate și la tratarea constipației. Ceaiul de ghimbir este un remediu ce nu dă greș aproape niciodată și pe care îl poți consuma atât cald, pe timp de iarnă, cât și rece, vara.
  • Ceaiul verde – este unul dintre cele mai eficiente remedii anti-balonare, este un diuretic natural și susține digestia. Ceaiul verde este bogat în antioxiodanți ce țin la distanță bacteriile dăunătoare, contribuie la refacerea țesutului din intestine și reduc inflamația. Atenție însă, ceaiul verde conține cofeină. Dacă te știi sensibil, înlocuiește-l cu ceaiul de ghimbir.
  • Ceaiul de mușețel – este blând, tratează constipația, balonarea și calmează durerile. Mai mult, contribuie și la calmarea și relaxarea sistemului nervos și poate fi administrat și copiilor.
  • Ceaiul de mentă – relaxează mușchii intestinali, reduce crampele și contribuie la eliminarea gazelor.

Ce alimente trebuie să eviți când ești balonat?

Așa cum anumite alimente sunt soluția pentru a scăpa de balonare, altele pot contribui la apariția ei.  Iată ce alimente ar fi bine să eviți atunci când ești balonat:  fasolea uscată, cerealele ce conțin gluten, zahărul sau fructele bogate în fructoză (mere, pere, cireșe, mango, pepene verde, smochine proaspete, fructe uscate), lactatele,  alcoolul, alimentele cu un conținut mare de sare, îndulcitorii artificiali, legumele crucifere precum varza, broccoli, varza kale și varza de Bruxelles.

Pentru a elimina gazele din intestine, fă mișcare! Nu te ajută statul pe scaun sau întins în pat. Fă o plimbare în aer liber, câteva exerciții sau chiar yoga.

Hidratează-te! Bea cel puțin 1,5-2 litri de apă zilnic pentru a te menține hidratat și pentru ca sistemul tău digestiv să funcționeze optim. Atenție!  Nu apă minerală sau alte băuturi carbogazoase, ci apă plată!

Apelează la suplimente alimentare dacă alimentația corectă și remediile naturiste nu dau rezultate.  Încearcă probioticele, enzimele digestive, germenii de grâu și magneziul!

Cauzele balonării pot fi diferite de la individ la individ: un regim alimentar prea bogat în grăsimi, o alergie alimentară sau afecțiuni ale sistemului digestiv. Nu este extrem de ușor să găsești „vinovatul”, însă dacă îți urmărești reacțiile după ce consumi anumite alimente, felul în care mănânci, cantitatea de alimente ingerate sau starea ta din timpul mesei, e posibil să nu mai fie nevoie să ajungi la medic. Dacă totuși nu reușești să îi dai de cap, cel mai bine este să consulți medicul specialist!

Zile ușoare, fără balonare!

Surse:

www.drkellyann.com/get-rid-bloat-fast-good/

www.webmd.com/digestive-disorders/features/bloated-bloating#1

draxe.com/bloated-stomach/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699000/

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
balonarecolagenDietă echilibratăDigestie sănătoasămagneziuNutrițieprobioticevitamina C
Articolul anterior
Ce sunt polifenolii și cum ne protejează sănătatea?
Articolul următor
Acizii grași esențiali omega 3 și omega 6. Ce îi face atât de speciali?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: