Medicină funcțională, Vitamine și minerale

Vitamina D alungă oboseala cronică și durerile de oase

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
calciudezechilibru hormonaldureri de spateobosealăsănătatea oaselorvitamina D

Suferințe de toamnă. „Nu mă pot da jos din pat, mă doare pur și simplu tot corpul!” „Mă simt ca și cum ar fi trecut un tanc peste mine.” „Sunt atât de obosit(ă) încât nu pot duce nimic la bun sfârșit!” Mergi la medic, faci o mulțime de analize costisitoare, iar rezultatele arată valori normale. Și tu, și medicul sunteți nedumeriți. „Nu aveți nimic, poate fi vorba doar despre o astenie de toamnă”, ți se spune. Mergi acasă, dar nu-ți găsești liniștea, căci stările de rău se repetă zi după zi. Care este cauza reală a acestor probleme?

În cazul persoanelor sănătoase, oboseala poate fi o manifestare a deficitului de vitamina D, arată numeroase studii pe această temă. Deficitul de vitamina D reprezintă o adevărată pandemie în rândul populației de toate vârstele și categoriile sociale.

„Deși există o gamă largă de motive pentru care oamenii se confruntă cu dureri și o stare de oboseală, una dintre cauzele des întâlnite și ușor de tratat este deficiența de vitamina D. Din nefericire, de cele mai multe ori nu este diagnosticată și, în consecință, nici tratată. Pacienții continuă să sufere astfel de dureri și de oboseală cronică timp de mai mulți ani la rând”, afirmă dr. Sarfraz Zaidi, în cartea sa „Puterea Vitaminei D”.

Ce se întâmplă în organism când nu ai suficientă vitamina D?

Vitamina D se află în legătură strânsă cu un hormon, numit hormonul paratiroidian (PTH), produs de glandele paratiroide (patru structuri mici, situate la baza gâtului, în spatele glandei tiroide). Atunci când deficiența de vitamina D nu este diagnosticată și tratată, nivelul hormonului paratiroidian din sânge crește. Din punct de vedere medical, afecțiunea se numește hiperparatiroidism secundar. Din păcate, nivelul hormonului paratiroidian este adesea ignorat, foarte puțini medici solicitând analize pentru verificarea acestuia. Prin urmare, hiperparatiroidismul rămâne și el nediagnosticat.

În tot acest timp, deficitul de vitamina D și nivelul crescut al PTH-ului lucrează împreună și totul are un preț. Deficitul de vitamina D erodează oasele, predispunând la osteoporoză și provocând dureri.

Rețineți!

„Dacă aveți dureri de oase, de mușchi sau o stare de oboseală cronică, vă puteți face un test al nivelului de 25 (OH) vitamina D în sânge și să vă măsurați și PTH-ul, chiar dacă nivelul calciului este unul normal”, recomandă dr. Sarfraz Zaidi.
Hiperparatiroidismul secundar este declanșat ca urmare a deficienței de vitamina D. Evident, această afecțiune se tratează prin suplimentarea vitaminei D.

Vitamina D reglează echilibrul hormonal

Într-un studiu realizat de cercetători de la Spitalul Central Universitar din Helsinki, Finlanda, s-a desfășurat o analiză statistică a 52 de studii clinice publicate (în total 6.290 de pacienți). Oamenii de știință au descoperit o relație inversă între nivelul de vitamina D și cel al PTH-ului. Cu alte cuvinte, cu cât este mai scăzut nivelul de vitamina D, cu atât este mai mare cel al PTH-ului. De asemenea, studiile au demonstrat că nivelul hormonului paratiroidian scade în mod liniar în timpul suplimentării cu vitamina D. Aceasta este dovada clară a faptului că rezolvarea deficitului de vitamina D asigură echilibrul hormonal al organismului.

Când durerile musculare vin de la lipsa vitaminei D

În literatura de specialitate, există mai multe studii care demonstrează că pacienții cu dureri cronice de mușchi continuă să sufere pur și simplu din cauza deficitului de vitamina D nediagnosticat. Iată un exemplu: într-un studiu realizat la Mayo Clinic, cercetătorii au analizat nivelul de vitamina D al pacienților care acuzau dureri cronice de mușchi. Surpriză! Ei au descoperit că aproape toți pacienții (93%) aveau un nivel scăzut de vitamina D. În rândul multora dintre ei, carența era chiar foarte severă. Din păcate, deși mulți merseseră ani în șir la tot felul de medici, deficiența de vitamina D nu fusese luată în calcul drept cauză a simptomelor de care sufereau.

Medicul Sarfraz Zaidi, unul dintre cei mai renumiți endocrinologi din SUA, expert în boli tiroidiene, diabet și vitamina D, mărturisește că mulți dintre pacienții lui au scăpat de dureri musculare și oboseală cronică după un tratament corespunzător cu vitamina D.

Vitamina D și calciul fac echipă bună pentru sănătatea oaselor

Vitamina D asigură absorbția digestivă a calciului. Alimentele bogate în calciu ajung în tractul digestiv, dar dacă nu ai suficientă vitamina D, el nu va fi asimilat în organism. Este ca și cum nu ai beneficia de calciu. Fără calciu, oasele se demineralizează, devin fragile și predispuse la fracturi și provoacă acele dureri pe care pacienții le resimt în tot corpul.

În schimb, dacă ai grijă ca aportul de vitamina D să fie suficient, calciul din alimente este absorbit, ajunge în țesutul osos și limitează riscul de osteoporoză.

Pentru a verifica nivelul vitaminei D, trebuie să faci un simplu test de sânge. Dar trebuie să fie testul potrivit! Dr. Sarfraz Zaidi spune că: „Testul potrivit pentru evaluarea nivelului de vitamina D este 25 (OH) vitamina D (25-hidroxivitamina D)”. 25 (OH) vitamina D reflectă cu mai multă acuratețe nivelul vitaminei D din organism, întrucât aceasta rămâne în sânge pentru o perioadă mai lungă de timp (aproximativ 3 săptămâni, în comparație cu 1,25 (OH)2 vitamina D, care rămâne 14 ore). Un nivel adecvat al 25 (OH) vitamina D trebuie să fie de cel puțin 30 ng/ml, recomandă experții internaționali.

Tu ți-ai verificat vreodată nivelul vitaminei D? Ar fi bine să faci acest lucru, mai ales acum în sezonul rece, dacă te plângi de oboseală și dureri de oase! Și mai trebuie să știi că, dacă nivelul este sub limita normală, atunci vei avea nevoie de un supliment cu vitamina D3!

Surse:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158648/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17507730/
Dr. Sarfraz Zaidi, „Puterea Vitaminei D, Editura Benefica, 2015

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
calciudezechilibru hormonaldureri de spateobosealăsănătatea oaselorvitamina D
Articolul anterior
Nervul vag, cel care face conexiunea dintre minte și corp
Articolul următor
Bacteriile cu care trăim şi materialul lor genetic


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: