Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi: Ce este stresul oxidativ și ce rol au antioxidanții?

Autor:

Nu există viață fără RADICALI LIBERI – ne spune domnul Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi – arătându-ne astfel că nu mergem pe o cale corectă, considerându-i sursa tuturor relelor. Excesul acestora și lipsa antioxidanților duce însă la stresul oxidativ, responsabil de numeroase afecțiuni. Cum echilibrăm în mod natural această balanță? Vă invităm să aflați din interviul acordat de către domnul profesor Simonei Dragomir!

Vezi toate articolele despre:
antioxidanțimencinicopschiresveratrolseleniuvideovitamina C

Înainte de a discuta despre antioxidanți este bine să vorbim despre prooxidanți sau, așa cum sunt cunoscuți în mentalul general, radicalii liberi. Acești radicali liberi, produși în mod natural la nivelul celulelor în procesul de transformare a hranei în energie, au atât părți rele (despre care vorbește toată lumea), cât și părți bune, vitale chiar. Nu există viață și sănătate fără radicalii liberi. Problemele apar atunci când prooxidanții sunt în exces față de antioxidanți. Atunci apare stresul oxidativ. Prin urmare, nu radicalii liberi sunt cei care ne îmbolnăvesc, ci excesul lor. De exemplu, fără radicalii liberi, sistemul imunitar nu ar putea funcționa. Microbii sunt omorâți cu ajutorul acestor radicali liberi.

Rolul alimentelor antioxidante este de a încerca să readucă sistemul la echilibrul pro-anti oxidant. În cazul în care balanța se înclină în favoarea radicalilor liberi, crește riscul de îmbătrânire precoce și îmbolnăvire a organismului. Și imunitatea este reglată prin ajustarea acestui raport între antioxiodanți și radicali liberi.

Cum echilibrăm acest raport?

Desigur, alimentația bogată în fructe și legume, dar și anumite condimente ajută semnificativ în păstrarea acestui raport. Suplimentele alimentare sunt însă o soluție foarte eficientă, mai ales dacă sunt alese cele naturale, din surse verificate și certificate.

Resveratrolul se găsește în cantități foarte mari în coaja strugurilor închiși la culoare. Din cauza conținutului uriaș de zahăr, consumul cantităților necesare de struguri nu este foarte sănătos, fie că ești sau nu diabetic. Suplimentele de resveratrol cu seleniu, de la Zenyth, sunt o soluție foarte bună în combaterea stresului oxidativ, seleniul fiind și el un puternic antioxidant. Astfel, te bucuri de cantitatea necesară de antioxidanți, fără pericolul ingerării unor doze dăunătoare de zahăr.

Vitamina C – este recunoscută pentru rolul antioxidant. Însă este important să urmărim suplimentele de vitamina C naturală, însoțită de bioflavonoide, așa cum se găsește în natură. Astfel, vitamina C va fi asimilată mult mai bine în organism, acolo unde este nevoie. Este important de știut că nu orice pastilă care conține acid ascorbic este și vitamina C. Efectul benefic al vitaminei C este dat tocmai de asocierea acestui acid ascorbic cu bioflavonoidele. Doza necesară de vitamina C este de 1000 mg, în timp ce o portocală are doar 60 mg. Rolul suplimentelor este astfel incontestabil.

Seleniul este, asa cum spuneam, un foarte bun antioxidant. Atunci când căutăm un supliment de seleniu este bine să căutăm forma metionin – o formă chelată (un aminoacid natural se leagă de seleniu), care îl face nontoxic pentru organism. Și biodisponibilitatea devine mult mai mare.

Astaxantina naturală – este un pigment fără de care nu am putea vedea. Ajută și pentru sănătatea ochilor, a inimii și a vaselor de sânge. Efectul cel mai puternic este cel asupra vederii. Odată cu înaintarea în vârstă, protecția ochilor este foarte importantă. Astaxantina de la Zenyth are în compoziție și inulină, ceea ce ajută la păstrarea și regenerarea microflorei intestinale.

Este important să nu uităm însă că niciun supliment nu va putea înlocui o dietă sănătoasă. Suplimentele alimentare, chiar și naturale cum sunt cele de la Zenyth, vin doar ca o completare a unui stil de viață gândit și respectat pentru a conserva și promova starea de bine la modul general.

Etichete articol:
antioxidanțimencinicopschiresveratrolseleniuvideovitamina C
Articolul anterior
Tratarea alergiilor în mod natural
Articolul următor
Tratament și prevenție naturală în cazul arsurilor solare
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo