Imunitate, Remedii naturale, Vitamine și minerale

Ce atitudine adoptăm în cazul virozelor respiratorii?

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 8 minute

Asistăm la o suprapunere sezonieră de gripă de tip A și B cu viroze respiratorii obișnuite (rhinoviroze, adenoviroze), cu infecții bacteriene streptococice faringiene și stafilococice nazale și, nu în ultimul rând, cu noul virus de tip SARS, nCov 2019 sau coronavirus. Ce ne ajută să știm și ce atitudine să adoptăm?

Vezi toate articolele despre:
Gripăimunitateracealaviroze respiratoriivitamina Cvitamina D

Infecțiile virale obișnuite și gripa deschid calea infecțiilor bacteriene respiratorii. Frecvent apar infecții stretococice după viroze, scarlatina fiind o formă complexă și de nedorit. Gripa de tip A sau B poate avea o evoluție foarte gravă și mortalitate mare, mai ales în cazul vârstnicilor, persoanelor fumătoare sau cu boli cardiovasculare sau cu diabet. Manifestările de gripă se aseamănă cu cele din coronavirus. În unele cazuri grave s-a evidențiat coinfecția celor două virusuri, adică asocierea coronavirus cu virus gripal. Mare parte din persoanele sub 60 de ani, fără problemele menționate anterior, pot face o formă asimptomatică sau ușoară de gripă nouă. În acest context, recomandările de igienă și prevenție sunt extrem de importante și împiedică răspândirea acestor virusuri.

Hidratarea și dieta potrivită pentru imunitate

Hidratarea este foarte importantă: 1-1,5 litri pe zi de apă plată și infuzie călduță sau macerate la rece din cimbru sau cimbrișor, cuișoare, anason stelat, lemn-dulce (cu atenție în cazul persoanelor cu valori mari ale tensiunii arteriale), ghimbir, măghiran, muguri de pin, salvie, măceșe, echinacea, lichen de piatră, isop, neîndulcite, în care puteți adăuga 10 picături de tinctură de propolis sau extract apos de propolis sau 1 picătură de ulei esențial de arbore de camfor, cuișoare, scorțișoară, arbore de ceai, oregano, cimbru, coriandru, busuioc.

Consumați alimente verzi de sezon – usturoi, ceapă, leurdă, urzici, lobodă, salate, păpădie, untișor, pătrunjel, bogate în vitamina C sau alți antioxidanți și în substanțe cu efect natural antiviral.

Germenii și vlăstarii de ceapă, ridiche, lucernă, broccoli sunt bogați în antioxidanți și enzime cu efect antiinflamator și pot fi adăugați în salate, alături de cantități mici – 1 linguriță de semințe de cânepă și de ulei de măsline presat la rece, lămâie sau oțet de mere.

Shake-urile sau smoothie-urile – cu fructe de pădure congelate, în special afine și coacăze, ananas crud, mere, puțină banană, cătină, ghimbir crud, pudră de alge sau de ganoderma, polen crud, scorțișoară – susțin organismul în această perioada. Persoanele supraponderale vor consuma cantități reduse, diluate cu apă plată – 250 ml în total, fără adaos de îndulcitori. Alimentele probiotice: polen, păstură, alimente fermentate natural – kefir, kombucha, apă de ovăz fermentată, murături cu sare (cu atenție în cazul persoanelor cu valori mari ale tensiunii arteriale), măsline naturale, borș mențin echilibrul intestinal și cresc imunitatea locală.

Cum te ajută produsele stupului?

Polen crud sau uscat și păstura (polen fermentat natural în stup). Polenul este un complex nutritiv cu peste 200 de substanțe. Conține toți aminoacizii esențiali, antioxidanți flavonoizi și glutation, enzime, vitamine din grupele A, B complex, C, D și E, minerale și oligoelemente. Are efect antiviral prin acțiunea unor substanțe ca lizina, un aminoacid esențial; quercetina, un antioxidant flavonoidic; oligoelemente ca zinc și seleniu; vitaminele din grupul B și C. Crește rezistența organismului la stres fizic și psihic, echilibrează flora intestinală implicată în absorbția corectă a nutrienților din intestin și în răspunsul imunitar, are efect antiinflamator și antioxidant prin quercetina, vitamina C și enzime, susține funcțiile ficatului.

Adulții pot consuma 30-50 grame de polen crud sau 5-10 grame de păstură, iar copiii, 10-20 grame de polen crud sau 3 grame de păstură în apă, iaurt, suc de legume, ceai călduț, nu fierbinte, dimineața, timp de 2-3 săptămâni. Nu se administrează copiilor până la un an, femeilor care alăptează și persoanelor cu alergii severe la diverse polenuri și alimente.

Evitați alimentele procesate, cu aditivi și îndulcitori, alimentele dulci/dulciuri în exces.

Complexe minerale marine pentru reglarea răspunsului imunitar

Magneziul marin și oligoelementele servesc drept catalizatori în sute de reacții metabolice, echilibrează microbiomul intestinal, reglând răspunsul imunitar al organismului, relaxează musculatura scheletică și spasmele de la nivel bronșic, intestinal și uterin, reduc oboseala fizică și psihică, mențin atenția și concentrarea. Preventiv se recomandă 500 mg până la 1000 mg magneziu elemental zilnic. Asocierea cu zinc și seleniu organic, vitamina C și D în această perioadă are efect antioxidant deosebit și imunoreglator.

Vitamina C: antioxidant, antiinflamator, antiviral

Vitamina C are efect antioxidant, antiinflamator și antiviral direct. Se găsește în frunzele verzi, cătină, măceșe, fructe de pădure (afine, coacăze, agrișe, scorușe, aronia), ardei iute, citrice, murături. A fost adusă în atenția omenirii și, implicit, a lumii medicale de Linus Pauling, eminent om de știință, dublu laureat al Premiului Nobel pentru Chimie și Pace, foarte activ în cercetare până în ultimii ani ai vieții (a trăit 93 de ani).

Vitamina C nu poate fi sintetizată de către oraganismul nostru, spre deosebire de plante și multe animale, iar Linus Pauling o propune ca supliment necesar unei vieți sănătoase și îndelungate. Știm că inflamația generează radicali liberi, cu potențial distructiv în țesuturi și că avem nevoie de antioxidanți, care să contracareze aceste procese inflamatorii și consecințele lor și în același timp să protejeze țesuturile și la nivel celular, mitocondriile, confirmate de multă vreme ca uzine energetice celulare și elemente cheie în longevitate.

Mitocondria, țesutul nervos, celulele roșii, embrionul și ulterior fătul preferă vitamina C pentru neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, vitamina C blochează replicarea virală și are efect antiinflamator direct prin scăderea nivelului de proteină C-reactivă și interleukină 6, generate în inflamație. Dozele zilnice de vitamina C naturală de 1-2 grame pentru adulți și 500 mg pentru copii, luate timp de 3-4 săptămâni, sunt bine tolerate digestiv și previn virozele sau reduc intensitatea și perioada unei viroze.

În prezent sunt în derulare noi studii cu vitamina C, administrată injectabil intravenos, în cantități de 20-30 grame o dată, ca antiviral. Medicii chinezi au folosit vitamina C intravenos, alături de oxigenoterapie, antivirale de sinteză și plante din medicina tradițională în actuala gripă de tip coronavirus și, ulterior, au menținut recomandările administrării atât preventiv, cât și ca tratament asociat.

Vitamina D susține imunitatea și reduce inflamația

Receptorii vitaminei D sunt prezenți în toate țesuturile în organism, inclusiv la nivelul macrofagelor, celule nespecifice din prima linie de apărare a organismului.  Dincolo de efectul mineralizant osos, vitamina D are efecte importante în imunitate și în reducerea inflamației prin sistemul monocite/macrofage, blocând markeri proinflamatori (citokine) ca interleukina 6 și factorul de necroză tumorală alfa. Dozele necesare în prevenția antivirală sunt de minimum 2000 unități zilnic pentru adulți, respectiv 1000 de unități pentru copii,  ajungând până la 4000-6000 unități de vitamina D zilnic (2000 unități pentru copii), timp de 2-3 săptămâni.

L-Lizina blochează replicarea virală

L-Lizina este un aminoacid esențial cu rol structural în formarea proteinelor, inclusiv colagenul și elastina, implicate în refacerea țesuturilor, dar și în blocarea replicării virale (HIV și Herpes simplex). Preventiv se recomandă 1-2 grame pe zi pentru adulți.

Probiotice pentru refacerea florei intestinale și reducerea inflamației din corp

În ultimii ani au apărut tot mai multe dovezi care susțin sintagma „omul-bacterie“ (avem de 10 ori mai multe bacterii decât celule). Peste o sută de specii bacteriene conviețuiesc pe pielea și pe mucoasele noastre (respiratorie, digestivă și genito-urinară), menținând un echilibru interior și cu lumea din afară.

Integritatea barierei intestinale joacă un rol extrem de important în procesele de absorbție corectă a nutrienților din alimente, în sintezele de vitamine și proteine, inclusiv neurotransmițători, în inflamație și în imunomodulare.

Microbiomul apare tot mai important în rezistența la infecții, intoleranțe alimentare, procese autoimune, dezechilibre emoționale sau boli degenerative.

Din acest motiv, intestinul este considerat al doilea creier. Probioticele ne ajută să menținem sănătatea florei intestinale și să reducem inflamația în corp. Este necesară suplimentarea zilnică, pe termen îndelungat, mai ales după tratament antibiotic,  în cazul consumului de alimente provenite de la animale tratate periodic cu antibiotice (carne, lactate, pește de cultură), în cazul consumului excesiv de dulciuri.

Propolis: antibiotic și antiviral natural

Propolisul este un antibiotic și antiviral natural de excepție, cu puternică acțiune antiinflamatoare și antioxidantă. Este cunoscut și studiat de zeci de ani, țară noastră având o tradiție deosebită în cercetarea și folosirea propolisului ca antiviral, antibacterian, antitumoral și cicatrizant. Conține zeci de compuși – aprox. 30 de tipuri de polifenoli, dintre care quercetina, luteolin, crisina, aminoacizi, vitamine B, C, și E, minerale, enzime, uleiuri esențiale, acizi aromatici. Are efect imunomodulator asupra macrofagelor, antiinflamator și antioxidant prin flavonoizi. Inhibă direct replicarea virală (studii asupra virusurilor gripale și gripale aviare, herpes simplex) și blochează atașarea virusurilor de receptorii celulari. Se poate folosi ca atare, brut sau sub formă de tinctură, extract apos, spray. Preventiv se recomandă 25 picături de 2 ori pe zi pentru adulți și aplicații locale de spray bucal.

Persoanele cunoscute cu alergie la propolis nu îl vor folosi și pot alege alte extracte (berberină, frunze de măslin, vitamina C, D, uleiuri esențiale).

Quercetina: antiinflamator și antialergic natural

Quercetina este un antioxidant flavonoidic prezent în produsele apicole, mere, ceapă, fructe de pădure, semințe și coji de struguri negri, hrișcă, ghimbir, ceai verde, frunze de Gingko biloba. Are efect semnificativ antiinflamator și antialergic prin reglarea raportului limfocitelor T helper 1 și 2, ceea ce duce la scăderea sintezei de imunoglobuline tip E, prin reglarea activității eozinofilelor și blocarea sintezei de leucotriene. Inhibă replicarea virală (virus gripal tip A și rhinovirusuri) și blochează atașarea virusurilor de receptorii celulari.

Persoanele cu alergii respiratorii au un risc mai mare de viroze și frecvent fac forme mai severe prin inflamație exagerată. Quercetina previne aceste episoade atunci când este administrat profilactic în doze de 1 gram pe zi, 3 până la 6 luni (extract din muguri de Sophora japonica, Salcâm japonez). În prevenția antigripală se asociază cu vitamina C și D.

Cordyceps: imunomodulator și antiinflamator

Cordyceps sinensis este o ciupercă (fung), ce parazitează larva unui fluture în natură, la altitudini de peste 3500 m în Tibet. Extractul de larvă și ciupercă mumificate se folosește din vechime ca tonic. Studiile moderne evidențiază efectul imunomodulator și antiinflamator, protector pulmonar prin protecția cililor față de agresiunea virală și prin reducerea fibrozei. Alături de Astragalus, reduce răspunsul imunitar aberant prin scăderea interleukinei 1b și TGF și previne infiltrația pulmonară.

Poate fi folosit atât preventiv, cât și în caz de apariție a simptomelor de gripă.

Berberina/Hydrastis canadensis (Goldenseal): antibacterian și antiviral

Berberina este unul dintre cele mai puternice extracte vegetale cu efect natural antiviral și antibacterian. Protejează celulele ciliate respiratorii și favorizează drenajul mucusului (sinusuri, bronhii). Stimulează producția de imunoglobulină A la nivelul mucoaselor, cu efect de barieră naturală. Acționează ca un complex puternic antiinflamator și antiviral împreună cu extractul de frunze de măslin, Astragalus, Curcuma longa (turmeric), ghimbir, propolis și polifenoli din frunze de ceai verde. Nu se administrează în sarcina, alăptare și copiilor mai mici de 12 ani. Preventiv se iau 2-3 capsule pe zi, maxim 14 zile, iar în caz de gripă/gripă nouă se iau 2 capsule de 3 ori pe zi.

Din observațiile cazurilor de gripă tratate cu ImmunoHelp în sezonul 2018-2019, pot afirma că scade intensitatea simptomelor după 24-48 ore de tratament și reduce durata bolii și a convalescenței. Astragalus, Curcuma longa și frunzele de măslin susțin aparatul cardiovascular, aspect important la persoanele vârstnice sau diabetice cu hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă, vulnerabile și predispuse către forme grave. Poate fi asociat cu vitamina C și D, Quercetin, Cordyceps, Eupatorium perfoliatum și uleiuri esențiale.

Rhodiola crește rezistența la stres

Rhodiola rosea este o plantă adaptogenă, care scade procesul de autoimunitate pulmonară (împreună cu Astragalus și Cordyceps), protejează plămânul de hipoxie, blochează radicalii liberi și crește rezistența organismului la stres. Doze mici de Rhodiola – 500 mg, împreună cu magneziu marin, reduc anxietatea asociată stării actuale și previn efectele stresului asupra sistemului cardiovascular, stării emoționale și somnului. Stresul psihic și oboseala scad răspunsul imunitar al organismului și cresc riscul de infecții. Asocierea cu vitamina C și D, cu magneziu și ImmunoHelp este benefică în prevenția gripei în cazul adulților și, în mod special, în cazul vârstnicilor.

Homeopatia ajută organismul să reacționeze

Homeopatia este o metodă de tratament bazată pe principiul similitudinii și care stimulează organismul să reacționeze. Se prescrie individualizat, în funcție de caracteristicile clinice ale persoanei în cauză. În cazul epidemiilor se poate identifica un tablou comun de boală și se poate recomanda medicamentul homeopat de tip genus epidemicus.

Dr. Rajan Sankaran, medic homeopat din India și mentorul multor medici homeopați din toată lumea, a analizat numeroase cazuri și a identificat remediul Camphora, recomandat în tratamentul cazurilor de gripă nouă. Acest tratament se aplică de sine stătător sau asociat cu fitoterapice sau gemoterapice în formele ușoare, cu stare generală bună și fără dispnee sau se recomandă asociat terapiei cu antivirale și oxigenoterapiei în formele mai severe (febră mare cu frisoane, dar nu vrea să fie învelit, oboseală extremă până la colaps, somnolență, transpirații reci, apetit scăzut, cefalee frontală, tuse seacă, dificultăți de respirație, preferință pentru lichide reci în cantitate foarte mică și rar). Esența remediului este izolarea într-o lume sigură cu senzația că lumea exterioară este periculoasă, exact situația de izolare la domiciliu necesară acum.

Dacă tabloul corespunde altor remedii, de exemplu de tipul Bryonia (orice mișcare agravează simptomele și se mișcă extrem de puțin, preferință pentru cantități mari de lichide călduțe, nevoia de căldură), Arsenicum album (asocierea simptomelor digestive tip greață, vărsătură sau diaree, nevoia de companie cu frică intensă, frisoane cu nevoia de căldură, mai puțin la nivelul capului, preferință pentru lichide călduțe), Eupatorium perfoliatum (dureri intense osoase, inclusiv oasele capului, orbite) sau Gelsemium (somnolență, slăbiciune, sensibilitatea ochilor, cefalee), Carbo vegetabilis (dispnee intensă cu nevoia de aer ventilat, prostrație, eructații care ameliorează inclusiv starea generală,  tegumente reci, cianotice) se pot prescrie individualizat, alegând diluția 30 ch/200 ch/1 M și modul și ritmul de administrare de la caz la caz.

Tratamentul homeopat poate reduce considerabil durata bolii și a convalescenței, echilibrează emoțional și îmbunătățește considerabil calitatea vieții.

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Lasă un comentariu

  • O abordare stiintifica pentru preventie. Cred ca in acest sens.. preventie… trebuie sa ne educam toti. Multumesc pentru informatii!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Gripăimunitateracealaviroze respiratoriivitamina Cvitamina D
Articolul anterior
Trucuri care au trecut proba timpului contra răcelilor
Articolul următor
Dinții se pot repara în mod natural!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateRemedii naturaleVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: