Frumusețe

Colagenul – aliatul unui păr strălucitor și a pielii mereu tinere

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Frumusețea și soluțiile antiîmbătrânire s-au regăsit în preocupările tuturor femeilor de-a lungul anilor. Investim timp și bani în măști din extracte naturale pentru ten sau păr și așteptăm rezultate miraculoase, fără să ne gândim că adevărata frumusețe și rezultatele pe termen lung vin din interior. Această soluție este oferită de colagen, o proteină care este implicată în menținerea vitalității părului, pielii și unghiilor, făcându-le să arate tinere și vibrante.

Vezi toate articolele despre:
articulațiibărbațicolagenfrumusețeNutriție pentru pielepărpielePiele păr și unghiiSănătatea femeii

Citind acest articol veți afla despre acțiunea colagenului în susținerea unui păr sănătos, strălucitor și frumos, dar și ce alte beneficii poate avea colagenul pentru corpul uman, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților.

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteină fibroasă, de susținere, implicată în formarea oaselor, tendoanelor, cartilajelor, ligamentelor și pielii. Structurile sale puternice și flexibile susțin și ancorează celulele unele de altele. Corpul uman produce, în mod natural, colagen prin descompunerea proteinelor din alimente în aminoacizi, până la vârsta de 20 de ani. După această vârstă, producția internă de colagen este în continuă scădere, motiv pentru care pielea începe să-și piardă elasticitatea. Există mai multe tipuri de coalgen, cele mai importante fiind I, II și III.

Colagenul de tip I și III este regăsit în piele, oase, ligamente și tendoane, iar colagenul de tip II este cel aflat la nivel articular. Colagenul de tip I și III este mai moale și stimulează producția colagenului de tip II.

Acțiunea colagenului asupra părului

Colagenul reprezintă o sursă bogată de aminoacizi de care corpul are nevoie pentru a produce o altă proteină importantă – keratina, care intră în componența părului. Stresul, poluanții atmosferici, fumatul, consumul de alcool sau o dietă necorespunzătoare pot fi factori care determină dezvoltarea radicalilor liberi din organismul uman, care, în număr foarte mare, pot afecta celulele, dar și foliculii de păr. Există câteva cercetări care au demonstrat capacitatea colagenului de a acționa ca un antioxidant care poate lupta împotriva radicalilor liberi și poate preveni deteriorarea părului.

Colagenul este responsabil pentru elasticitatea și rezistența dermului – stratul mijlociu al pielii care conține rădăcina firului de păr. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul pierde din capacitatea de a produce suficient colagen și de aceea, părul se deteriorează, este mult mai subțire și mai fragil.

Colagenul poate fi benefic și pentru scalp. Capacitatea acestuia de a proteja dermul și de a preveni îmbătrânirea pielii, îi conferă acestei proteine potențialul de a preveni căderea părului, de a stimula o creștere mai bună a părului și de a reduce subțierea. Melanina este un pigment care dă culoarea părului și este produs de anumite celule care, pe măsură ce trece timpul, mor în mod natural. Acțiunea radicalilor liberi care rezultă din alimentația incorectă pe care o adoptăm sau cea a stresului poate deteriora aceste celule. Proprietățile antioxidante ale colagenului pot lupta împotriva radicalilor liberi și pot preveni îmbătrânirea prematură și încetini procesul de îmbătrânire. Colagenul îți poate menține buclele sănătoase și strălucitoare. Sub foliculii de păr există glande sebacee a căror secreție menține părul umed, iar colagenul joacă un rol important în funcționarea generală a întregului proces, susținând creșterea unui păr strălucitor și sănătos.

Colagenul și pielea mereu tânără

Colagenul reprezintă 70% din piele, prin urmare, beneficiile colagenului în organsim nu se opresc la acțiunea sa asupra părului, această proteină având beneficii semnificative și pentru cel mai mare organ al corpului – pielea.

Colagenul este proteina care poate lupta împotriva semnelor îmbătrânirii. Nivelurile de colagen din piele scad din cauza factorilor ca expunerea la soare, poluarea din mediul în care trăim cu toții, alergiile și înaintarea în vârstă. Nivelurile scăzute ale colagenului accentuează liniile fine și ridurile. Adăugarea colagenului în dieta zilnică poate reduce aceste semne ale trecerii timpului și poate menține pielea netedă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne putem confrunta și cu acel aspect de piele lăsată și neuniformă, care este cauzat tot de un nivel scăzut de colagen pentru că organismul uman produce, cu timpul,  din ce în ce mai puțin. Aminoacizii din colagen pot ajuta la menținerea pielii netede, uniforme și sănătoase, luptând astfel împotriva semnelor îmbătrânirii.

De-a lungul vieții, putem avea diferite cicatrice pe piele, rezultate din afecțiuni ale pielii, ca acneea sau din accidente în care ne-am rănit. Aminoacizii din colagen pot contribui la reducerea apariției cicatricelor și a petelor tenului. Studiile au arătat că suplimentele de colagen promovează formarea țesuturilor sănătoase, accelerând procesul de vindecare, astfel încât pielea să se poată repara în mod natural. Înaintarea în vârstă scade și nivelul de hidratare a pielii, făcând-o să se simtă uscată. Colagenul oferă suficientă hidratare pielii și îi menține astfel un aspect neted, radiant și moale.

Surse de colagen

Colagenul de calitate poate fi obținut din surse marine, de exemplu, prin consumul preparatelor din cod sălbatic. Corpul uman produce colagen prin descompunerea proteinelor din alimente în aminoacizi. Sursele de proteine ca laptele, ouăle, și brânza sunt bune pentru stimularea colagenului, în aceeași măsură în care o fac și sursele de proteine vegetale regăsite în alimente ca fasolea, semințele, nucile, quinoa și tofu. De asemenea, producția de colagen este stimulată și de zinc, cupru, sulf și vitamina C.

Reține!

Pentru a asigura organismului necesarul de colagen este important să avem o dietă echilibrată și îmbinată cu suplimente de calitate care să ne ridice nivelurile de colagen din corp. Procesul de hidrolizare este o tehnică prin care molecula de colagen este spartă pentru a fi obținută o pulbere mult mai fină.

Colagenul hidrolizat este mult mai ușor de asimilat de către organism, crescându-i nivelul de eficiență.

Surse:

schoolofba.com/benefits-collagen-hair-skin/?fbclid=IwAR18j-bjmZQBaRBACBYF9cHC1Nv37nWVJHYbL2XKlsnBaHZZmEuxxUxJQlA

products.mercolamarket.com/collagen-supplement/?ui=8a52dd1e96d9dd4755bc96db81ffb65e0b5d1d6ea5e81bac2abcd6586cdbf56e&sd=20220105&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=ban2HL&cid=20220207&mid=DM1103805&rid=1400795995&fbclid=IwAR0BYAVJF1r1kC-Zgl3cmwFJJ4pYZg-ey2iA_IN4PNHGpGgE7eoXwZYs5HY

www.healthline.com/nutrition/collagen?fbclid=IwAR2sdbu9SvYQwerF5zGiYE6kuaGL1FlC3GS-4-dXz0eoMr84Q1SOlXZIF_k#what-it-is-and-uses

www.mindbodygreen.com/articles/collagen-for-hair?fbclid=IwAR0zB5mywWRPRXcMSwtDxzw8TlNiLm_dppVn-KUEC2D0n5SXOZ7Ep4gwt8w

products.mercolamarket.com/collagen-complex/?ui=8a52dd1e96d9dd4755bc96db81ffb65e0b5d1d6ea5e81bac2abcd6586cdbf56e&sd=20220105&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=dpe1HL&cid=20220215_HL2&mboxSession=1408250511&mboxPC=1408250511&foDate=false&mid=DM1108850&rid=1408250511&fbclid=IwAR0zB5mywWRPRXcMSwtDxzw8TlNiLm_dppVn-KUEC2D0n5SXOZ7Ep4gwt8w

www.thehealthy.com/beauty/hair/collagen-for-hair

skinkraft.com/blogs/articles/collagen-for-hair

www.mindbodygreen.com/articles/collagen-for-hair

www.thehealthy.com/beauty/hair/collagen-for-hair

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
articulațiibărbațicolagenfrumusețeNutriție pentru pielepărpielePiele păr și unghiiSănătatea femeii
Articolul anterior
Vitamina C: armă împotriva îmbătrânirii
Articolul următor
Cum influențează inflamația procesul de îmbătrânire?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Frumusețe

Te-ar putea interesa și: