Frumusețe

De ce ne cade părul? Soluții pentru revitalizarea podoabei capilare

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Rărirea sau căderea părului este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane în ultima vreme. Indiferent de vârstă, atât femei, cât și bărbați se plâng de faptul că au părul subțire și fragil. Să analizăm de-a fir a păr cauzele subțierii părului, dar și ce tratamente capilare funcționează.

Vezi toate articolele despre:
căderea păruluiDietă echilibratăfrumusețepărRemedii naturalesănătate

Știați că până la 200.000 de fire de păr pot acoperi capul unui adult? Dintre acestea este normal să pierdem, în medie, 50 de fire zilnic, acestea fiind înlocuite cu unele noi. Dacă însă pe perie rămân peste 100 de fire în fiecare zi, atunci podoaba capilară este amenințată de o rărire vizibilă, pentru că ritmul de regenerare nu poate ține pasul cu pierderea.

Care sunt cauzele căderii părului? Să despicăm puțin firul în patru!

Dincolo de aspectul estetic, părul este un barometru foarte sensibil al stării de sănătate și poate reflecta diverse disfuncții ale organismului. Astfel, căderea masivă a părului, firele de păr subțiri și casante, schimbarea bruscă a aspectului părului pot fi semne ale unui dezechilibru hormonal, ale unor carențe alimentare sau ale unei traume fizice ori emoționale. Stresul, o cură de slăbire drastică, un eveniment nefericit de viață, o infecție însoțită de febră puternică pot duce la deteriorarea părului. Și asta nu e tot: boli metabolice sau hormonale (diabet, hipotiroidism, hipertiroidism), boli autoimune (lupus, tiroidita Hashimoto, sclerodermie, psoriazis) accelerează pierderea părului.

De asemenea, administrarea unor medicamente (cortizon, interferon, chimioterapice) sau expunerea la substanțe toxice determină căderea părului. Nu întâmplător în cursul unor anchete se efectuează analize capilare pentru a depista consumul de droguri sau de alte subtanțe toxice. Scalpul atrage toxinele ca un magnet, iar urmele de medicamente, droguri, poluanți, metale grele, pesticide pot fi detectate prin analiză tisulară chiar și la 90 de zile după expunere.

Doamnelor, atenție la coafură!

Părul subțire și moale dă multe bătăi de cap în special femeilor. Multe dintre cele care au această problemă preferă să îl prindă zilnic într-o coadă, ceea ce… încurcă și mai mult lucrurile. Firele de păr se subțiază și mai mult, rădăcinile se slăbesc, iar regenerarea este împiedicată. Soluția pentru un păr subțire nu este comoditatea.

Dar nici unele obiceiuri de coafură, cum ar fi pieptănarea părului în mod exagerat, utilizarea plăcii de întins părul, decolorarea și vopsirea frecventă nu sunt prietenoase cu părul fragil.

Ideal ar fi să îl îngrijiți cu produse potrivite și să îl aranjați în coafuri simple. Dar mai bine ascultați sfaturile unui specialist cu experiență în îngrijirea părului, hairstylist-ul Cristina Grama, invitată în studioul Ziarului de Sănătate.

(video https://www.bettermedicine.ro/articole/frumusete/cum-sa-ti-ingrijesti-parul/ )

Soluții naturale pentru hrănirea părului de la rădăcină

Nutriția este foarte importantă atât pentru sănătatea pielii, cât și a părului. Iar pentru un efect durabil de îmbunătățirea a aspectului fizic, trebuie să avem în vedere îngrijirea pielii, părului și unghiilor din interiorul organismului. Potrivit conceptului „beauty from inside” (frumusețe din interior), iată o serie de soluții care se adresează sănătății părului de la rădăcină până la vârfuri.

Alimente care ajută podoaba capilară

Există o legătură foarte puternică între ceea ce mâncați și sănătatea părului. Dr. Whitney Bowe, medic dermatolog, susține că „unul dintre primele lucruri care se observă atunci când cineva se hrănește sănătos este aspectul părului”. Iată câteva dintre alimentele recomandate pentru sănătatea părului:

  • somon sau alte sortimente de pește sălbatic de apă rece – conțin acizi grași omega 3, cu efect antiinflamator, și proteine care ajută la refacerea podoabei capilare;
  • carne de vită provenită de la animale hrănite cu iarbă – este bogată în fier, un element vital pentru foliculul pilos (se știe că anemia prin lipsă de fier se asociază cu subțierea și rărirea părului);
  • fructe și legume crude – sunt bogate în vitamina C și antioxidanți care luptă împotriva efectelor îmbătrânirii;
  • gălbenuș de ou – conține biotină, o vitamină fără de care părul este predispus la subțiere și uscare excesivă;
  • semințe de in și de dovleac, năut – sunt bogate în zinc, implicat în creșterea și repararea țesuturilor, inclusiv părul.

Suplimente naturale pentru frumusețea părului

Potrivit specialiștilor de la Centrul Medical al Universității din Maryland, printre suplimentele indicate pentru compensarea deficiențelor care stau la baza subțierii și căderii părului trebuie să se numere:

  • acizi grași omega 3 din ulei de pește (1-2 capsule zilnic)
  • vitamina C (500-1.000 miligrame zilnic)
  • vitamina D
  • vitamine din complexul B
  • zinc
  • magneziu
  • MSM

Plante care stimulează creșterea părului

Farmacia naturii ne pune la dispoziție o serie de remedii foarte eficiente pentru regenerarea și întărirea firului de păr. Cunoscute (urzică, rozmarin, lavandă, brusture) sau mai puțin cunoscute (serenoa repens, jojoba), aceste plante pot fi folosite sub formă de infuzii în uz extern sau intern, uleiuri, tincturi.

Urzică. Utilizată adesea în șampoane și alte produse pentru îngrijirea părului, urzica poate face minuni pentru podoaba capilară: ajută la combaterea mătreții, hidratarea scalpului, reglarea secreției de sebum. Clătirea părului cu infuzie de urzică îmbunătățește textura și strălucirea părului.

Brusture. Extractul din rădăcină de brusture este indicat prin excelență pentru revitalizarea folicului și creșterea rezistenței firului de păr. Uleiul aplicat prin masaj furnizează fitosteroli naturali și acizi grași esențiali care calmează inflamația și împiedică subțierea și căderea părului.

Rozmarin. Folosit de secole pentru stimularea creșterii părului, rozmarinul are o capacitate excelentă de stimulare a circulației sângelui la nivelul scalpului. Infuzia sau extractul de rozmarin se recomandă pentru toate tipurile de păr.

Serenoa repens. Numită și Saw Palmetto, această plantă medicinală este foarte cunoscută în tratarea bolilor de prostată. De altfel, efectul benefic asupra creșterii părului a fost descoperit în cazul bărbaților predispuși la chelie, tratați cu serenoa repens pentru hiperplazie benignă de prostată.

Ulei de jojoba. Este hipoalergenic, hidratant și potrivit tuturor tipurilor de păr. Se aplică doar câteva picături la rădăcina firului de păr, se masează scalpul, apoi se spală părul în mod obișnuit. Poate fi folosit și ca balsam pentru vârfuri uscate și despicate, dar în acest caz se aplică doar pe vârfuri și nu se clătește cu apă. Tot la fel poate fi folosit și uleiul de cocos.

Surse:

draxe.com/natural-treatments-for-thinning-hair/

www.aad.org/public/skin-hair-nails/hair-care/tips-for-healthy-hair

www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/understanding-hair-loss-basics#1

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
căderea păruluiDietă echilibratăfrumusețepărRemedii naturalesănătate
Articolul anterior
Detoxifierea te ajută să-ți redescoperi frumusețea
Articolul următor
8 sfaturi pentru îngrijirea pielii în sezonul rece


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Frumusețe

Te-ar putea interesa și: