Curiozități, Frumusețe

Toxinele din cosmeticele de zi cu zi

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
cosmeticeeliminare toxinefrumusețefrumusețea pieliiîngrijirea pieliiPiele păr și unghii

Cum ne îmbolnăvesc produsele cosmetice?

Toxinele din cosmetice

În Uniunea Europeană sunt marketate peste 30.000 de substanțe chimice. Doar în alimente se pot găsi în jur de 1.000 de substanțe chimice (aditivi, coloranți, conservanți etc.). Dacă mai punem la socoteală substanțele cu care sunt tratate hainele, obiectele de mobilier, jucăriile, substanțele care se găsesc în produsele de curățenie, în produsele de îngrijire, atunci poate nu-i de mirare că suntem atât de bolnavi.

Ziarul de Sănătate vă propune un serial în care dezbatem „Expozomul“ – substanțele la care suntem expuși zilnic și care ne pun sănătatea în pericol. Începem acest amplu documentar cu produsele cosmetice, aceste produse a căror achiziționare pare să devină astăzi o loterie. Spunem acest lucru întrucât este foarte greu ca simplu cumpărător să discerni ce-i bun și ce nu din lunga listă de ingrediente de pe etichetele cremelor, rujurilor, loțiunilor pentru corp, fardurilor, șampoanelor. Multe dintre aceste substanțe au potențial alergenic, unele pot provoca dermatite, altele provoacă disfuncții endocrine sau au potențial cancerigen. În imaginea alăturată regăsiți doar o parte din substanțele chimice care se regăsesc în produsele cosmetice și pe care ar fi bine să le evitați pe cât posibil. Studiile arată că ceea ce aplicăm pe piele poate presupune un risc la fel de mare din punctul de vedere al expunerii la toxine ca și ceea ce mâncăm. Și atunci? Citiți etichetele, alegeți produse cât mai naturale și sigure pentru sănătate!

Introducere în expozom

O dată cu descifrarea genomului uman, lumea științifică s-a gândit că acesta va putea revoluționa înțelegerea și cauzele ascunse ale bolilor și va contribui la dezvoltarea unor noi metode de prevenire a bolilor. Din păcate, genetica se dovedește a fi responsabilă pentru doar 10% dintre boli, restul se pare că au drept cauză mediul. Pornind de aici, Dr. Christopher Wild, director al International Agency for Research on Cancer, a dezvoltat în 2005 conceptul de „expozom“, încercând să creeze un instrument metodologic pentru evaluarea expunerii organismului la toxine din mediu. Expozomul înseamnă toate expunerile unei persoane din momentul concepției până la moarte. În descrierea expozomului avem în vedere trei categorii de expuneri non-genetice, respectiv:

  • Expunerea internă: metabolismul, hormonii endogeni, morfologia corpului, activitatea fizică, microflora intestinală, inflamația, peroxidarea lipidelor, stresul oxidativ, îmbătrânirea.
  • Expunerea specific externă: radiațiile, agenții infecțioși, contaminații chimici, poluanții de mediu, dieta, stilul de viață (ex. fumatul, alcoolul), intervențiile medicale.
  • Expunerea general externă: influențe ale statutului social, economic, psihologic asupra individului, cum ar fi capitalul social, educația, statusul financiar, stresul mintal și psihologic, mediul rural sau urban, clima.

Referințe:

  • cdc.gov/niosh/topics/exposome/
  • ije.oxfordjournals.org/content/41/1/24.long
  • iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/2010/theexposome.php
  • humanexposomeproject.com/
  • chriskresser.com/toxic-skincare-products/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16922622
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20368132
  • nlm.nih.gov/pubmed/10644018
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11267710
  • Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, August 2005 14; 1847

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
cosmeticeeliminare toxinefrumusețefrumusețea pieliiîngrijirea pieliiPiele păr și unghii
Articolul anterior
Există prostată la femei?
Articolul următor
13 curiozități fascinante despre creierul tău


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiFrumusețe

Te-ar putea interesa și: