Medicină funcțională, Microbiom, Remedii naturale

10 remedii naturale pentru „leaky gut“ sau sindromul intestinului permeabil

Autor:
4 comentarii
Timp citire aprox: 6 minute

Indigestia, balonările, refluxul gastroesofagian sau pofta excesivă de dulce ne fac zile amare. Toate acestea pot deveni doar o amintire prin repararea mucoasei intestinale. Cu câteva reguli și cu ajutorul unor remedii naturale bine alese, putem să ne recuperăm rapid sănătatea sistemului digestiv.

Vezi toate articolele despre:
ganodermaglutaminăleaky gutRemedii naturaleSIBOSindrom intestin hiperpermeabilvitamina D

În fiecare zi, milioane de oameni se luptă cu simptomele tulburărilor gastrointestinale. Mulți nu știu însă că anxietatea, alergiile de sezon, oboseala cronică, afecțiunile dermatologice, confuzia mentală și dezechilibrele hormonale și comportamentale pot avea o sursă comună: sistemul digestiv. Capacitatea organismului de a se lupta cu bolile pornește din intestin, „poarta către sănătate”, cum îl numește dr. Amy Myers, specialist în medicină funcțională. Unele plante și substanțe nutritive, pe care le putem include cu ușurință în dieta noastră zilnică, pot să repare mucoasa intestinală afectată.

Sindromul intestinului permeabil, o adevărată epidemie

Unul dintre cele mai întâlnite dezechilibre ale omului modern este sindromul intestinului permeabil (leaky gut), care are legătură directă cu bolile autoimune. Iată explicația: intestinul este ca un pod mobil. Atunci când funcționează normal, este semipermeabil și permite micilor bărcuțe (micronutrienții) să treacă din sistemul gastrointestinal în fluxul sanguin, pentru a hrăni organismul. Totuși, joncțiunile strânse din țesătura mucoasei intestinale pot fi slăbite de anumite alimente, precum glutenul, dar și de infecții, acidul în exces și stresul cronic. Ambarcațiunile mari, cum sunt toxinele, microbii, fungii și particulele nedigerate de alimente profită de faptul că această plasă a fost „rărită” și se strecoară cu ușurință în fluxul sanguin. Sistemul imunitar detectează imediat acești intruși și îi atacă. Dacă permeabilizarea intestinului este ignorată, se poate ajunge la inflamații cronice. În timp, pot apărea bolile autoimune.

Un studiu recent, realizat de o echipă de la Institutul Buck pentru Cercetarea Îmbătrânirii din California, arată că dieta este declanșatorul principal al schimbării celulare, care duce la sindromul intestinului permeabil. Conducătorul studiului, Kazutaka Akagi, a observat că nivelurile genei dMyc, care este implicată în proliferarea celulară, reprezintă barometrul stării enterocitelor. Cercetătorul a descoperit că celulele cu un nivel scăzut al genei dMyc sunt distruse de celulele învecinate, într-un proces numit „concurență celulară”, în efortul de a menține sănătatea gastrointestinală. „În studiul nostru, explică cercetătorul, acest declin al genei dMyc a fost accelerat de dieta bogată, în timp ce restricția calorică a menținut constante nivelurile acestei gene la Drosophila melanogaster, împiedicând apariția sindromului intestinului permeabil și prelungind astfel speranța de viață”.

Să nu neglijăm importanța vitaminei D în bolile inflamatorii intestinale

„Deficitul de vitamina D joacă un rol vital în declanșarea și agravarea bolilor inflamatorii intestinale”, spune dr. Sarfraz Zaidi în cartea sa „Puterea vitaminei D”. Nivelul vitaminei D scade din cauza malabsorbției intestinale, ceea ce împiedică sistemul imunitar să-și facă treaba și agravează astfel bolile inflamatorii intestinale.

Simptomele sindromului intestinului permeabil sunt:

  • gaze, balonări, diaree, sindromul colonului iritabil;
  • intoleranțe, alergii alimentare;
  • confuzie mentală, dificultate de concentrare, ADD, ADHD;
  • depresie, anxietate;
  • acnee, rozacee, eczemă;
  • alergii de sezon;
  • astm;
  • ciclu menstrual neregulat, sindrom premenstrual, sindromul ovarelor polichistice;
  • diagnostic de oboseală cronică, fibromialgie;
  • poliartrită reumatoidă, tiroidită Hashimoto, lupus, psoriazis, boala celiacă, alte boli autoimune.

Pentru a afla dacă sindromul intestinului permeabil este cel vinovat de simptomele de mai sus sau de alte simptome inexplicabile, acest test poate fi util.

Plante și nutrienți pentru repararea naturală a intestinului

Stilul de viață și factorii de mediu influențează foarte mult bacteriile din intestin. Zahărul, cerealele rafinate, alimentele procesate, antibioticele, inclusiv cele administrate animalelor a căror carne o consumăm, clorul și fluorul din apă, săpunurile antibacteriene, pesticidele folosite în agricultură, poluarea, stresul cronic sunt factori care dezechilibrează flora intestinală. Există soluții naturale pentru sigilarea fisurilor din mucoasa intestinală, pentru repararea celulelor afectate și pentru construirea unui țesut nou. Iată zece nutrienți și plante care hrănesc celulele de la nivelul intestinului, repară joncțiunile și maximizează producția de acizi grași care vindecă membrana ce căptușește intestinul.

1. L-Glutamină

L-Glutamina este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru repararea intestinului, datorită modului în care accelerează regenerarea celulară. Stresul poate scădea nivelul glutaminei, lăsând organismul vulnerabil în fața cauzelor sindromului intestinului permeabil. Acest aminoacid esențial contribuie la repararea joncțiunilor slăbite din peretele intestinal. L-Glutamina poate fi folosită și preventiv și pentru minimizarea daunelor produse de cauzele ce au dus la permeabilizarea intestinului. Are proprietăți antiinflamatoare și este folosită drept combustibil pentru celulele care formează mucoasa intestinală.

2. Ganoderma

Ciuperca Ganoderma sau Reishi (Ganoderma lucidum) protejează organismul împotriva inflamațiilor și stresului oxidativ, ucide celulele periculoase care produc boli grave (între care și cancerul) și protejează genele sănătoase de mutații. Un studiu din anul 2006 arată că ciuperca nemuririi, așa cum mai este numită Ganoderma, susține funcția ficatului, întrucât acidul ganoderic, la 8 micrograme/ml, a inhibat replicarea virusului hepatitei B în decurs de opt zile. Polizaharidele care se găsesc în aceste ciuperci stimulează maturizarea celulelor imune în celule macrofage, care distrug patogenii și dau o mână de ajutor sistemului imunitar atunci când este copleșit. Fiind adaptogene, în cazul bolilor autoimune, ciupercile Ganoderma temperează activitatea excesivă a sistemului imunitar.

3. Rădăcină de nalbă

Nalba (Althaea officinalis) este foarte bogată în substanțe mucilaginoase care, în combinație cu apa, formează un gel, care îmbracă mucoasa de-a lungul tractului digestiv, contribuind la refacerea acesteia și reducând iritațiile. Rădăcina de nalbă are proprietăți emoliente, calmează inflamația din intestin, ajută în caz de diaree sau constipație și reface joncțiunile slăbite din mucoasă. În combinație cu ghimbirul, rădăcina de nalbă protejează sănătatea gastrointestinală și este benefică nu doar în cazul sindromului intestinului permeabil, ci și pentru cei care suferă de colită ulcerativă și de boala Crohn.

4. Rădăcină de lemn dulce

Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) este folosit de 3000 de ani în tratamentul bolilor digestive. Este un tonic, diuretic și laxativ sănătos, util în curele de slăbire și în caz de constipație. Lemnul dulce deglicirizinat (DGL) este un produs din care se extrage glicirizina, care poate crește tensiunea arterială și poate produce edeme. DGL este emolient, antispastic și antiinflamator și ajută organismul să repare mucoasa intestinală. Este benefic mai ales în cazul celor cu sindromul intestinului permeabil cauzat de stres emoțional.

5. Probiotice

Flora intestinală este scutul de apărare a organismului. Probioticele completează rezervele naturale de bacterii bune și întăresc bariera de protecție intestinală, sunt esențiale pentru digestia optimă a hranei și pentru absorbția nutrienților și ajută organismul să producă vitamine, să absoarbă mineralele și să elimine toxinele. Sunt recomandate produse cu multiple culturi probiotice, între care Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum și Lactobacillus bulgaricus. „Este aproape imposibil să reparăm intestinul permeabil fără probiotice”, spune dr. Axe.

6. Pudră de colagen

Colagenul, secretul din spatele supei de oase, ajută la repararea celulelor afectate din mucoasa intestinală și construiește țesuturi noi. Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism, care dă putere oaselor, cartilajelor și tendoanelor. Prolina și glicina din colagen sunt aminoacizii care construiesc fundația în procesul de reparare a mucoasei intestinale. În urma unui studiu din anul 2003, care a inclus 170 de persoane cu boli inflamatorii intestinale, a rezultat că participanții aveau niveluri scăzute ale colagenului seric, ce poate fi un marker util în inflamație și remodelarea țesuturilor.

7. Cărbune activat

Susținerea funcționării normale a sistemului digestiv necesită eliminarea disconfortului creat de fermentația și putrefacția intestinală. Cărbunele activat reține, prin atracție electrostatică, toxinele din alimentele procesate, de calitate slabă, dar și agenții poluanți. Sindromul intestinului permeabil apare și în urma diseminării Candidei în organism. Cărbunele activat conține acid caprilic, un acid gras cu catenp scurtă, derivat din nuca de cocos, care distruge pereții celulari ai fungilor. Este un remediu străvechi, cu efecte dovedite științific.

8. Arabinogalactan

Arabinogalactanul este un tip de fibre prebiotice și se găsește din abundență în zadă (Larix laricina). Amerindienii mestecau coaja acestui copac și îi foloseau rășina. Studiile arată că arabinogalactanul susține echilibrul microbiomului, esențial pentru sănătatea intestinală și pentru ținerea sub control a virusurilor, Candidei și florei patogene. Bacteriile probiotice din sistemul digestiv pot fermenta arabinogalactanul și produc acizi grași în procesul de reparare a mucoasei intestinale.

9. Ulm roșu

Ulmul roșu (Ulmus rubra) este o altă plantă folosită de secole în Statele Unite pentru digestie. Crește conținutul de mucilagii din sistemul digestiv, stimulează terminațiile nervoase și neutralizează acidul în exces. Conține antioxidanți care atenuează simptomele inflamației de la nivel intestinal. Datorită acestor proprietăți, ulmul roșu este folosit în tratamentul sindromului colonului iritabil, întrucât ajută la reducerea balonărilor, durerilor abdominale și la normalizarea frecvenței și consistenței scaunului. În urma unui studiu care a inclus 49 de persoane, a rezultat că ulmul roșu este eficient și în curele de slăbire, dar și pentru scăderea colesterolului LDL. Într-un alt studiu, formulele cu pulberi din diverse plante care au inclus și ulmul roșu s-au dovedit benefice. Subiecții au raportat reducerea balonărilor, durerilor abdominale și simptomelor sindromului colonului iritabil în timpul fazei de tratament a studiului.

10. Aloe vera

Aloe vera (Aloe barbadensis) este o plantă calmantă și protectoare, care susține sistemul imunitar, crește conținutul de apă din intestine și ține sub control diseminarea Candidei, flora de putrefacție și inflamația. De asemenea, furnizează organismului o gamă largă de nutrienți și de antioxidanți, inclusiv vitaminele A, C și E. Studiile arată efectul benefic al acestei plante în cazul sindromului colonului iritabil, dar și capacitatea de a mări numărul de bacterii bune din intestin. În urma unui studiu publicat în Journal of Research in Medical Sciences, a rezultat că 30 ml de suc de aloe, administrat de două ori pe zi, a redus disconfortul a 33 de pacienți diagnosticați cu sindromul colonului iritabil. Sucul de aloe vera ajută digestia, normalizează pH-ul, reduce formarea de drojdii și reglează tranzitul intestinal.

Sănătatea începe din intestin. Este esențial să cunoaștem și să oferim organismului nostru toți nutrienții de care are nevoie și ne vom bucura de o sănătate de nota 10 a sistemului nostru digestiv.

Surse:

www.amymyersmd.com/2018/10/6-nutrients-to-repair-your-gut/

draxe.com/leaky-gut-supplements/

draxe.com/l-glutamine-benefits-side-effects-dosage/

draxe.com/marshmallow-root/

draxe.com/licorice-root/

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/07/10/activated-charcoal.aspx

draxe.com/slippery-elm/

draxe.com/aloe-vera-benefits/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16786250

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14600124

neurosciencenews.com/diet-aging-leaky-gut-10148/

Părerea ta contează pentru noi!

4 comentarii. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
ganodermaglutaminăleaky gutRemedii naturaleSIBOSindrom intestin hiperpermeabilvitamina D
Articolul anterior
Acneea și ovarele polichistice pun haos și dezechilibru în viața femeii
Articolul următor
Doctor Chatterjee: Cei 4 stâlpi ai sănătăţii. Alimentația (II)


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăMicrobiomRemedii naturale

Te-ar putea interesa și: