Medicină funcțională

Abordarea integrativă a cancerului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
curcuminexercitii fiziceimunitateinflamațiemedicină funcționalăstresvitamina D

Atunci când auzim de cancer, suntem tentați să îl asociem cu un pronostic sumbru. Însă cel mai rău lucru pe care îl putem face este să cedăm și să devenim lipsiți de speranță. Asta pentru că un diagnostic de cancer nu implică în mod automat o condamnare la moarte. În loc să ne întrebăm ce boală avem și ce medicamente ar trebui să folosim pentru a trata simptomele, ar fi mai bine să ne concentrăm pe cauza bolii. Așadar, care sunt cauzele ce stau la baza apariției cancerului și ce putem face în cazul bolii neoplazice?

Cancerul din perspectiva medicinei funcționale

Medicina funcțională are o viziune sistematică și personalizată asupra sănătății, care se concentrează pe cauzele profunde ale bolii. În cazul de față, numeroase lucruri pot contribui la apariția cancerului. Studiile arată că dieta, exercițiile fizice, gândurile, sentimentele și toxinele din mediu pot influența apariția și dezvoltarea cancerului. O dietă săracă în nutrienți, dar bogată în zahăr, lipsa exercițiilor fizice, stresul cronic, poluanții persistenți și metalele grele pot cauza cancer. Așadar, o dietă bazată pe alimente bogate în nutrienți, activitate fizică susținută, schimbarea gândurilor și a reacțiilor la stres, dar și o detoxifiere eficientă ar putea fi soluțiile pentru a nu favoriza cancerul.

Cum prevenim și controlăm cancerul?

Fără a promova o viziune reducționistă asupra cancerului, trebuie să fie extrem de clar că dieta și stilul de viață sunt factori ce pot avea un impact semnificativ asupra acestei boli devastatoare. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a preveni și controla cancerul este să controlăm nivelul de insulină cu alimente proaspete, integrale, cu o dietă bogată în fibre, care minimizează sau chiar elimină zahărul și alimentele prelucrate care provoacă sensibilitatea la insulină.
Dr. Dean Ornish, un profesor și un scriitor extrem de apreciat la nivel mondial în domeniul nutriției și sănătății, a arătat în studiile sale că după doar trei luni de program intensiv de schimbare a stilului de viață, peste 500 de gene care controlează cancerul au fost influențate în mod benefic, dezactivând genele cauzatoare de cancer și activându-le pe cele protectoare, rezultatele fiind mai presus de orice medicație.
Cancerul este rezultatul unui dezechilibru în organismul nostru atunci când sistemul imunitar nu poate lupta împotriva tumorilor. Putem face multe lucruri pentru a preveni apariția cancerului, iar atunci când boala neoplazică s-a instalat, putem folosi câteva strategii:

  1. Elimină sensibilitățile alimentare! Într-un studiu important publicat în Journal of American Medical Association, sensibilitatea la gluten nedescoperită a fost demonstrată ca sporind riscul de deces cu 35% până la 75%, majoritatea deceselor fiind provocate de bolile de inimă și cancer. Lactatele și glutenul declanșează cel mai adesea alergii alimentare legate de rezistența la insulină. Eliminarea lor din dietă permite intestinului inflamat să se vindece.
  2. Redu inflamația! Inflamația este firul comun care leagă multe dintre bolile cronice, inclusiv cancerul. Putem reduce inflamația cu alimente antiinflamatorii, bogate în omega 3, cum ar fi peștele sălbatic și semințele de in.
  3. Ai grijă de sănătatea colonului! De multe ori, cancerul își are originea în intestinul nostru. Și nu e vorba doar despre cancerul de colon, ci despre multe alte tipuri de cancer. În prezent, se realizează studii referitoare la conexiunea dintre microbiomul intestinal și cancerul de sân și de prostată. În afară de evitarea alimentelor proinflamatorii, putem ajuta intestinul prin folosirea probioticelor, prebioticelor și a curcuminului sau resveratrolului.
  4. Redu expunerea la toxine! Un nou-născut are, în medie, 287 de produse chimice în sângele său din cordonul ombilical, dintre care 217 sunt neurotoxine. Aceste substanțe au o gamă largă de efecte negative asupra organismului uman: distrug sistemul nervos și cresc riscul de cancer. De asemenea, se pare că pot avea legături și cu obezitatea.
  5. Schimbă gândurile pentru a îmbunătăți sistemul imunitar! Știința arată că modul în care trăim, calitatea relațiilor noastre, alimentele pe care le consumăm, mediul în care trăim și felul în care ne îngrijim corpul determină mult mai multe aspecte decât pot determina genele noastre.

Există numeroase strategii de combatere sau prevenire a cancerului, incluzând un somn eficient, controlul nivelului de stres și exercițiile fizice regulate. Numeroase suplimente, cum ar fi curcuminul sau vitamina D, pot ajuta, de asemenea, prin diverse mecanisme. Cel mai important lucru este să îți dai seama ce funcționează pentru tine și să-ți dezvolți un plan pe care să-l poți urma. Ți-ai găsit o anumită stare de spirit care te-a ajutat să faci față cancerului? Ai o anumită strategie dietetică sau care ține de stilul de viață care e de folos în astfel de situații? Spune-ne povestea ta!

    Sursa:

  • elephantjournal.com/2015/08/a-functional-medicine-approach-to-cancer/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19755695
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18559852

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
curcuminexercitii fiziceimunitateinflamațiemedicină funcționalăstresvitamina D
Articolul anterior
Vitamina C țintește cancerul, fără a afecta celulele sănătoase
Articolul următor
De ce autismul își are rădăcinile în intestin?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: