Medicină funcțională, Stres și echilibru emoțional

Cum te pot ajuta prebioticele să dormi mai bine?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
microbiomNutrițieodihnăprebioticeprobioticesomnstres

Cu siguranță ai auzit de bacteriile care îți populează intestinul, însă acestea au un rol foarte important și dincolo de a-ți ajuta corpul să digere și să metabolizeze alimentele pe care le mănânci. Din ce în ce mai multe studii demonstrează astăzi că aceste bacterii sunt parte integrantă a sănătății și pot influența activitatea a sute de gene și a sistemului imunitar. Bacteriile prietenoase pentru tractul intestinal sunt numite probiotice. Poți influența pozitiv bacteriile prietenoase din intestin prin oferirea nutrienților de care acestea au nevoie pentru a se înmulți. Acești nutrienți sunt prebioticele. Acestea sunt fibre dietetice găsite în mod natural în alimente, cum ar fi cicoarea, anghinarea, usturoiul crud, prazul, ceapa etc.

Care e scutul organismului tău împotriva stresului?

În numeroase studii, cercetătorii au descoperit că probioticele au un efect semnificativ asupra celor două faze ale somnului (cu mișcări oculare rapide -REM și fără mișcări oculare -NREM), care ar putea influența pozitiv calitatea somnului. Cercetătorii de la University of Colorado Boulder au decis să studieze și efectul prebioticelor, nu doar al probioticelor, asupra sănătății intestinului și a somnului REM la șobolanii tineri, iar concluziile au fost publicate în revista Frontiers in Behavioral Neuroscience. Animalele participante la test au avut o dietă bogată în prebiotice chiar de la 3 săptămâni după naștere.

În studiile anterioare, cercetătorii au remarcat că stresul de zi cu zi ar putea modifica microbiomul intestinal într-un mod în care ar influența ciclul de somn-veghe. Scopul lor a fost să determine acum dacă utilizarea prebioticelor ar putea ajuta la îmbunătățirea calității somnului sub stres. Șobolanii din cadrul studiului au avut o hrană bogată în fibre sau o hrană de control timp de patru săptămâni și le-au fost monitorizate temperatura corpului, bacteriile intestinale și ciclurile de somn-veghe. După această perioadă, au fost analizate excrementele și s-a constatat că prebioticele au determinat o creștere a bacteriilor intestinale benefice, în comparație cu grupul de control. De asemenea, s-a constatat că bacteriile prietenoase (probioticele) metabolizează fibrele prebiotice, cresc și se înmulțesc cu ajutorul prebioticelor, dar secretă și produse secundare metabolice benefice pentru organism. Șobolanii care au avut o dietă bogată în prebiotice au petrecut mai mult timp în somnul odihnitor și reparator NREM decât cei din grupul de control. Având în vedere că somnul NREM suficient și nutriția adecvată pot avea un impact în dezvoltarea și funcționarea creierului și că problemele de somn sunt comune în viața timpurie/tinerețe, este posibil ca o dietă bogată în prebiotice, începută devreme în viață, să ajute la îmbunătățirea somnului, susținerea microbiomului intestinal și a unei sănătăți psihice optime. Stresul a fost dovedit anterior ca având efecte în reducerea diversității sănătoase a bacteriilor intestinale (dezechilibru numit disbioză microbiană), putând duce și la o uniformizare temporară a fluctuațiilor naturale ale temperaturii corpului. Însă prebioticele au ajutat la menținerea unui microbiom sănătos și diversificat și la normalizarea fluctuațiilor de temperatură, chiar și după expunerea la situații stresante, după cum susține Monika Fleshner, unul dintre coordonatorii cercetării și profesor în cadrul Departamentului de Fiziologie Integrativă.

Prebioticele pot îmbunătăți semnificativ microbiomul intestinal. Dar ce sunt prebioticele?

Fibrele prebiotice sunt un nutrient excelent pentru bacteriile prietenoase (flora intestinală sanogenă). Pe de altă parte, zahărul și carbohidrații sunt nutrienți pe care bacteriile neprietenoase (flora intestinală patogenă) îi folosesc să se dezvolte și să se multiplice. Dacă ai o dietă de tip occidental, bogată în alimente procesate și glucide rafinate, microbiomul tău intestinal poate să nu aibă suficiente bacterii benefice pentru a te menține sănătos.

Rezultatele studiului mai sus menționat demonstrează importanța sănătății intestinale în probleme precum inflamație, obezitate, depresie, sindrom metabolic și rezistență la insulină. Rolul fibrelor în dietă a fost, de asemenea, asociat cu îmbunătățirea peristaltismului intestinal și reducerea factorilor de risc legați de bolile cardiovasculare, managementul greutății, sănătatea digestivă și funcția imunitară. Cele mai bune fibre prebiotice se găsesc în legumele crude. Dacă nu e posibil să consumi întotdeauna suficiente legume crude, pentru a-ți asigura aportul de fibre poți utiliza suplimentele de psyllium.

Chiar dacă mai sunt necesare unele studii specifice, astfel de descoperiri par să ne confirme (încă o dată) spusele lui Hippocrate că toate problemele de sănătate au legătură cu intestinul. Așadar, consumul de alimente potrivite poate ajuta bacteriile intestinale benefice să se înmulțească, poate reduce nivelul de stres și te poate ajuta să dormi mai bine. Stresul poate avea un impact negativ nu doar asupra calității somnului, ci este implicat și în probleme precum anxietate, boli de inimă sau accident vascular cerebral. Un somn de calitate este extrem de important nu numai pentru starea de sănătate imediată (energie, stare de spirit, funcționare cognitivă optimă), ci poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung.

Tu ce sugestii ai pentru un somn de calitate? Împărtășește-ne din experiența ta!

Surse:

  • sciencedaily.com/releases/2017/02/170225102123.htm
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/03/16/prebiotic-foods-improve-sleep.aspx
  • journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnbeh.2016.00240/full
  • medicalnewstoday.com/articles/316098.php
  • hindustantimes.com/health-and-fitness/foods-like-artichokes-onions-garlic-may-help-improve-sleep-relieve-stress-study/story-xi33GvZvVdKk8J1vNGaOmN.html
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23223954
  • menshealth.com/health/prebiotics-to-help-sleep
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705355/
  • authoritynutrition.com/19-best-prebiotic-foods/
  • med.monash.edu.au/cecs/gastro/prebiotic/faq/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22278670
  • scientificamerican.com/article/artificial-sweeteners-may-change-our-gut-bacteria-in-dangerous-ways/
  • bbc.com/news/health-28934415

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
microbiomNutrițieodihnăprebioticeprobioticesomnstres
Articolul anterior
Mitocondriile: Cum încetinim îmbătrânirea de la nivel celular?
Articolul următor
Dacă ai probleme cu alergiile de primăvară, trebuie să citești asta!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăStres și echilibru emoțional

Te-ar putea interesa și: