Digestie, Medicină funcțională, Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Enzimele digestive, în lupta cu tiroidita Hashimoto

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 8 minute

Dacă aveți gaze și balonare după mese, constipație sau diaree frecventă, dureri de stomac, scaun cu miros urât și senzație de preaplin după ce ați mâncat doar o cantitate mică de alimente, este posibil să aveți probleme cu digerarea grăsimilor, a proteinelor sau a fibrelor vegetale. Folosirea unor enzime digestive specifice pentru aceste probleme poate duce la ameliorarea simptomelor. Este nevoie de enzime specifice pentu digerarea fiecărei categorii de alimente – haideți să le descoperim și să le folosim corect.

Vezi toate articolele despre:
betainăDigestie sănătoasăenzime digestivepepsinăSănătatea sistemului digestivtiroidătiroidita Hashimoto

„Digestia proastă este la baza oricărui rău“, a spus Hipocrate, medicul antic grec, care este considerat tatăl medicinei moderne. Chiar dacă această afirmație a fost făcută în anul 460 î.Hr., cred că este încă de actualitate.

În lumea medicinei funcționale, acest concept se referă la faptul că toate bolile (și, prin urmare, toate vindecările) încep în intestin. Intestinul îndeplinește rolul foarte important de digerare și absorbție a nutrienților, dr. farm. Izabella Wentz susține, de altfel, că „Tu ești ceea ce absorbi“.

Într-un intestin care funcționează bine, organismul produce enzimele adecvate pentru a descompune alimentele care sunt ingerate. Însă, în cazul persoanelor cu Hashimoto, funcția intestinală este aproape întotdeauna compromisă și, adesea, aceasta este una dintre cauzele afecțiunii tiroidiene.

Un deficit enzimatic poate contribui, direct și indirect, la simptomele tiroiditei și la autoimunitate. Suplimentarea cu enzime specifice poate ajuta la depășirea simptomelor Hashimoto (inclusiv oboseală, căderea părului, deficiențe de nutrienți, infecții și sensibilități alimentare), precum și la reducerea anticorpilor tiroidieni.

Care este rolul enzimelor?

Enzimele sunt o componentă importantă pentru organism, deoarece servesc mai multe funcții. Termenul biologic de enzimă a fost introdus de fiziologul german, Wilhelm Kühne, în 1878, și provine din greaca modernă, din cuvântul enzymos, care poate fi tradus ca „drojdie“.

Enzimele sunt molecule de proteine, care cresc viteza (catalizarea) reacțiilor chimice din organism. În unele cazuri, acestea pot „accelera“ răspunsul de până la 1.000.000 de ori mai repede.

Unele dintre rolurile cheie pe care le joacă enzimele includ:
Digestie: Enzimele digestive ajută organismul să descompună moleculele complexe mai mari în molecule mai mici pentru a fi utilizate ca combustibil.
Replicarea ADN-ului: De fiecare dată când o celulă se divide, ADN-ul trebuie copiat. Enzimele ajută în acest proces prin derularea bobinelor ADN și copierea informațiilor.
Detoxifiere: Enzimele hepatice ajută ficatul să descompună toxinele din organism pentru eliminare.

Corpurile noastre se bazează pe enzime pentru o multitudine de funcții importante, dar ce legătură are asta cu Hashimoto?

Enzimele digestive și tiroidita Hashimoto

Știm că toți cei cu Hashimoto au un anumit grad de permeabilitate intestinală, care apare atunci când moleculele de alimente sau alte toxine slab digerate pătrund în mucoasa intestinală și sunt absorbite în fluxul sanguin. Când se întâmplă acest lucru, corpul le poate recunoaște ca invadatori străini, le atacă și acest atac provoacă inflamație în corp.

Permeabilitatea intestinală poate fi rezultatul unei digestii slabe cauzate de o cantitate redusă a enzimelor care ajută la descompunerea alimentelor. Mulți dintre cei cu Hashimoto suferă de reflux, balonare, constipație, oboseală, dureri articulare și multe alte simptome care pot fi cauzate de funcția digestivă slabă.

Pe lângă acestea, persoanele cu Hashimoto prezintă și deficiențe nutritive, sensibilități alimentare, probleme digestive și infecții. Aceste simptome sunt adesea cauzate de o capacitate redusă de a absorbi substanțele nutritive din alimentele pe care le consumăm.

În această situație, adăugarea enzimelor digestive care ajută organismul să descompună alimentele poate fi un instrument esențial pentru îmbunătățirea sănătății digestive, creșterea absorbției de nutrienți și reducerea simptomelor Hashimoto.

Dr. farm. Izabella Wentz recomandă 6 tipuri de enzime. În urma studiilor efectuate pe pacienții săi, ea a observat că aceste enzime îmbunătățesc digestia, ameliorează multe simptome asociate frecvent cu această afecțiune și chiar îmbunătățesc rezultatele analizelor tiroidiene.

Betaina cu pepsină ajută la digerarea proteinelor

Studiile au descoperit că persoanele cu Hashimoto și hipotiroidism au un nivel scăzut de acid gastric. Acest lucru face digerarea proteinelor mai dificilă și astfel suntem mai obosiți, deoarece digestia consumă energie. În plus, atunci când proteinele sunt parțial digerate suntem mai predispuși să devenim sensibili la ele. Astfel, mulți oameni cu Hashimoto vor fi sensibili la gluten, lactate, dar și la alte alimente. Acest lucru se datorează faptului că aceste proteine ​​sunt printre cele care se digeră cel mai dificil, dar sunt și cel mai frecvent ​​consumate în dieta standard.

Oamenii vor dezvolta adesea anticorpi IgG împotriva diferitelor proteine, care sunt, de asemenea, aceleași tipuri de anticorpi care vizează glanda tiroidă în boala autoimună. Chiar dacă oprim consumul acestor alimente, un nivel scăzut de acid gastric poate contribui la dezvoltarea de noi sensibilități alimentare la proteinele care se găsesc în cereale, ouă, nuci și semințe.

Aceste proteine ​​slab digerate devin apoi „hrană“ pentru bacteriile oportuniste care trăiesc în intestinul nostru, iar o creștere excesivă a bacteriilor oportuniste a fost asociată cu autoimunitatea.

În plus, având un nivel scăzut de acid gastric suntem mai predispuși la dobândirea infecțiilor intestinale, cum ar fi SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire), Helicobacter pylori, Yersinia și paraziți, care pot fi potențiale cauze ale autoimunității.

Un nivel scăzut de acid gastric poate rezulta dintr-un deficit de nutrienți, cum ar fi tiamina sau B12, și poate contribui la niveluri scăzute de fier și anemie, deoarece avem nevoie de acid pentru a extrage B12 și fier din alimentele care conțin proteine. Acest lucru creează un cerc vicios care duce la căderea părului, oboseală, sensibilități alimentare etc. Mulți oameni au reușit să-și îmbunătățească nivelul de feritină și B12 prin îmbunătățirea acidului din stomac și invers.

Suplimentarea cu betaină și pepsină susține producția de acid gastric și ajută la digestia corectă a proteinelor. Astfel, se întâmplă câteva lucruri importante în corp:
1. Corpul nu mai are nevoie de un consum ridicat de energie pentru digestie și nu ne vom mai simți atât de obosiți după masă.
2. Aminoacizii găsiți în proteine devin biodisponibili, ajutând la crearea de neurotransmițători și combustibil pentru corpul nostru.
3. Este mai puțin probabil să reacționăm la alimentele pe care le consumăm, deoarece particulele alimentare se descompun în aminoacizi înainte de a părăsi intestinul.
4. În general, ne simțim mai ușori după ce mâncăm și nu avem poftă de mâncare când suntem plini.

Enzimele sistemice sau enzimele proteolitice

Enzimele sistemice sau enzimele proteolitice acționează ca modulatori imuni naturali, aducând sistemul imunitar în echilibru. Enzimele sistemice sunt un amestec de enzime derivate din plante sau de origine animală și pot conține un amestec din următoarele ingrediente: bromelaină (din ananas), papaină (din papaya), rutină sau rutozid trihidrat (bioflavonoid), chimotripsină (origine porcină), tripsină (origine porcină), pancreatină (origine porcină).

Enzimele sistemice descompun citokinele inflamatorii (proteinele de răspuns imun) care apar în bolile autoimune. De asemenea, conțin proteaze care pot fi implicate în descompunerea agenților patogeni, cum ar fi bacteriile și paraziții. În plus, aceste enzime accelerează repararea țesuturilor prin reducerea inflamației și reduc anticorpii atât pentru alimente, cât și pentru tiroidă, prin descompunerea complexelor imune circulante (CIC) care se formează în boala autoimună.

Enzimele proteolitice au fost studiate pe larg în Europa și au devenit o alternativă populară la medicamentele pentru durere pentru bolile artritice și multe afecțiuni inflamatorii.
Un studiu prezentat la Cannes, Franța, în 2002, a arătat că cei 40 de pacienți care luau levotiroxină, dar au primit și enzime sistemice timp de trei până la șase luni au raportat o reducere a simptomelor tiroidiene, a numărului de celule inflamatorii și scăderi semnificative ale anticorpilor TPO și TG, iar ecografiile post-suplimentare au arătat o normalizare a țesutului tiroidian.

Mulți pacienți au reușit să-și reducă doza de levotiroxină, iar unii au reușit să întrerupă complet medicamentele.

Deoarece enzimele sistemice acționează asupra sistemului imunitar în totalitate, se consideră că utilizarea lor este o protecție împotriva dezvoltării viitoarelor condiții autoimune.

NOTĂ: În timp ce majoritatea etichetelor enzimelor sistemice vor indica să ia 6 capsule pe zi, doza de enzime utilizate în acest studiu particular a fost de 2,5 ori mai mare la 5 capsule, de trei ori pe zi (pe stomacul gol).

Enzimele digestive pentru grăsimi

Enzimele digestive pentru grăsimi ajută bila și sucurile pancreatice în procesul de digestie. Malabsorbția grăsimilor este ușor trecută cu vederea atât de pacienți, cât și de practicieni.

Ficatul nostru produce o substanță numită bilă. Bila din ficat este trimisă în vezica biliară printr-un pasaj denumit căile biliare comune și apoi este concentrată și depozitată acolo. Când mâncăm o masă grasă, bila concentrată este eliberată din vezica biliară prin conducta biliară comună, apoi se îndreaptă către partea inițială a intestinului subțire (numită duoden). Acolo, bila începe să descompună grăsimile în mici globule.

În același timp, organul învecinat, pancreasul, își eliberează propriile sucuri pancreatice (conținând enzime digestive, cum ar lipaza) care se amestecă cu bila și cu micile globule de grăsime. Atât secrețiile biliare, cât și cele pancreatice emulsionează grăsimile (sau lipidele) astfel încât să poată fi digerate în intestinul subțire.

Lipsa tiroxinei asociată cu hipotiroidismul poate afecta sfincterul Oddi (straturi de mușchi care reglează fluxul bilei în intestinul subțire / duoden, care se închid între mese, împiedicând bila să curgă în continuare în intestinul subțire atunci când nu este necesar). Sfincterul poate prezenta o tensiune crescută, ceea ce poate preveni fluxul normal de bilă. S-a crezut că acest lucru contribuie la formarea pietrelor comune ale căilor biliare, precum și a calculilor biliari. Astfel, nu este surprinzător că există o prevalență crescută a hipotiroidismului în cazul pacienților cu pietre ale căilor biliare.

Experimentele cu șobolani hipotiroidieni au confirmat efectul tiroxinei asupra compoziției biliare, scăderea fluxului biliar și relaxarea sfincterului Oddi. Cercetările efectuate la șobolani au arătat, de asemenea, că administrarea hormonului tiroidian îmbunătățește fluxul biliar, sugerând că există o corelație puternică între dezvoltarea problemelor vezicii biliare și hipotiroidism.

Unele semne și simptome care vă pot sugera că aveți probleme cu digestia și absorbția grăsimilor alimentare includ diaree frecventă, gaze și balonare după masă, dureri de stomac, scaune cu miros urât și gras, scădere în greutate.

Există diferite motive pentru care o persoană poate avea dificultăți în malabsorbția grăsimilor. Unele dintre cele mai frecvente includ deficitul de bilă, deficitul de enzime pancreatice și creșterea bacteriană a intestinului subțire (SIBO).

Enzimele digestive cu spectru larg

Enzimele digestive cu spectru larg joacă un rol important în asimiliarea vitaminelor liposolubile. Pe lângă dificultatea de a digera proteinele, multe persoane cu tiroidită Hashimoto se confruntă și cu o digestie slabă a fibrelor, amidonului și grăsimilor.

În cazul absorbției slabe a fibrelor, mare parte din fibrele și legumele nedigerate pot fi găsite în scaun și ne putem simți balonați după o masă bogată în fibre. Când nu digerăm bine grăsimile, vom prezenta diaree, crampe, balonări și grăsime în scaune.

Pe lângă betaină cu pepsină, enzimele digestive cu spectru larg vă pot ajuta să reduceți simptomele deficiențelor de nutrienți și să ne simțim mai energici.

Urmarea unei diete bogate în nutrienți din fructe și legume poate fi de asemenea de ajutor, însă, atunci când alimentele nu sunt digerate corect, organismul nostru nu extrage nutrienții de care are nevoie. Consumul fructelor și legumelor sub formă de sucuri sau smoothie-uri poate crește rata de absorbție a nutrienților.

Dar să nu uităm de grăsimi! Grăsimile sunt o componentă crucială a dietei noastre, iar malabsorbția lor poate duce la deficit de vitamine liposolubile (A, D, E, K), dar și la un deficit de acizi grași. Iar deficiențele acestor substanțe nutritive pot duce la probleme cu vederea, dezechilibru al sistemului imunitar, oase fragile, vindecare slabă a rănilor, vânătăi ușoare, sângerări ale gingiilor, sângerări nazale, depresie, tulburări ale pielii și multe alte simptome.

Unii patogeni care au fost asociați cu declanșarea tiroiditei Hashimoto, cum ar fi Blastocystis hominis, se dezvoltă în intestinele celor care au dificultăți în digerarea grăsimilor. Pentru optimizarea digestiei este recomandată administrarea de suplimente de vitamine, minerale și acizi grași.

Enzimele pentru digestia legumelor

Enzimele pentru digestia legumelor asigură niveluri optime de antioxidanți, vitamina E și folat. Știm cu toții cât de important este să consumăm legume, dar pentru unele persoane cu Hashimoto, un intestin afectat și lipsa enzimelor digestive pot face legumele greu digerabile din cauza conținutului ridicat de fibre și amidon.

Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile și s-a constatat că fibrele insolubile (care se găsesc în frunzele verzi, porumb, țelină și ardei gras) declanșează simptomele intestinului iritabil, în timp ce fibrele solubile (cum ar fi psyllium) pot fi un tratament util în caz de intestin iritabil. Deci, poate incapacitatea de a digera fibrele insolubile se datorează unui deficit de enzime, contribuind în continuare la cascada autoimună și la simptomele intestinului iritabil.

Simptomele frecvente ale unei digestii slabe a legumelor includ balonare, gaze, constipație și dureri de stomac. Atunci când apar deficite nutriționale din cauza faptului că organismul nu poate să descompună și să absoarbă nutrienții din legumele fibroase (țelină, dovleac, prune uscate, stafide, praz, sfeclă), simptomele pot include oboseală, căderea părului, dureri musculare și autoimunitatea în sine.

Deficiențele de antioxidanți, precum vitamina C (care se găsește în cantități mari în crucifere, ardei gras și frunze verzi), vitamina E, beta-caroten (precursor al vitaminei A) și de minerale, ca seleniu si mangan, sunt, de cele mai multe ori, cauză a digestiei slabe a legumelor. Folatul este un alt nutrient important al cărui nivel poate fi afectat de digestia slabă a legumelor, acesta găsindu-se în broccoli, sparanghel, avocado, spanac și varză de Bruxelles.

Enzime digestive pentru gluten/lactate

Enzimele digestive pentru gluten/lactate te pot scăpa de simptome neplăcute atunci când consumi accidental gluten sau lactate. Două dintre cele mai frecvente sensibilități alimentare întâlnite la persoanele cu Hashimoto sunt glutenul și lactatele. Glutenul (principala proteină reactivă care se găsește în grâu) și cazeina (principala proteină reactivă care se găsește în lactate) sunt molecule mari de proteine ​​care pot să nu fie complet descompuse în corpul uman și astfel pot fi vizate de sistemul imunitar. Deoarece anticorpii împotriva alimentelor sunt produși de aceeași ramură a sistemului imunitar (ramura IgG) care produce anticorpi împotriva tiroidei, de fiecare dată când este consumat unul dintre aceste alimente reactive, există o producție mai mare de anticorpi IgG, inclusiv anticorpi împotriva glandei tiroide.

Aceste enzime pot fi de mare ajutor persoanelor cu sensibilitate la gluten și lactate, mai ales în caz de contaminare încrucișată sau accidentală. Trebuie subliniat faptul că utilizarea acestor enzime nu este o scuză pentru un consum constant de gluten și lactate. Dr. farm. Izabella Wentz recomandă persoanelor cu Hashimoto să elimine pe termen lung glutenul și lactatele din dieta lor. Acest tip de enzime sunt un supliment de ajutor atunci când mâncăm în oraș sau când suntem expuși în mod accidental.

Concluzii

Deficitul de enzime digestive este des întâlnit în cazul celor cu Hashimoto și suplimentarea cu tipurile potrivite de enzime poate ameliora multe dintre simptomele asociate afecțiunii.

Enzimele specifice pot ajuta la scăderea inflamației în organism, la accelerarea reparării țesuturilor, la reducerea sensibilităților alimentare, la scăderea anticorpilor tiroidieni, la îmbunătățirea absorbției nutrienților, la reducerea durerii, la îmbunătățirea nivelului de colesterol și chiar la reducerea agenților patogeni nocivi.

SURSE:
thyroidpharmacist.com/articles/using-enzymes-to-overcome-hashimotos/?fbclid=IwAR1w2ONkZ7POTRFdDerkKbaUV5zxY_h9YWS_cJ1bhHGucsdfejVaRoJqO_U
rootcology.com/collections/supplements/products/betaine-with-pepsin
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4036413/
naturalmedicinejournal.com/journal/2013-09/use-digestive-enzymes-specific-digestive-disorders

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
betainăDigestie sănătoasăenzime digestivepepsinăSănătatea sistemului digestivtiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Prof. John Ionescu: Despre cauzele si terapia neurodermitei și psoriazisului
Articolul următor
Rolul zincului în organism: de la imunitate la tiroidita Hashimoto


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieMedicină funcționalăSănătateTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: