Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto, Vitamine și minerale

Vitamina D: Super-nutrientul care ajută în lupta cu anticorpii în tiroidita Hashimoto

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

În rândul persoanelor cu tiroidită Hashimoto, vitamina D este unul dintre cei mai deficitari nutrienți. După un sondaj efectuat pe site-ul său, dr. farm. Izabella Wentz a ajuns la concluzia că din 2.332 de persoane diagnosticate cu tiroidită Hashimoto și intervievate, 68% sufereau de deficit de vitamina D. Un alt studiu efectuat în Turcia a arătat că până la 92% dintre bolnavii de Hashimoto au deficit de vitamina D.

Vezi toate articolele despre:
afecțiuni autoimuneglanda tiroidăimunitatemedicină funcționalăsănătatetiroidita Hashimotovitamina Dvitamina K2

Știai că studii recente au făcut tot mai frecvent legătura între deficitul de vitamina D și dezvoltarea anticorpilor tiroidieni? Cu cât mai mic este nivelul de vitamina D, cu atât mai mare este nivelul anticorpilor.

Vitamina D și autoimunitatea

Există o legătură strânsă între deficitul de vitamina D și bolile tiroidiene, vorbim aici nu doar despre tiroidita autoimună Hashimoto, ci și despre boala Graves, cancerul tiroidian, tiroidita postpartum. Deficitul de vitamina D este asociat însă cu numeroase afecțiuni autoimune. Aceasta deoarece vitamina D joacă un rol important în menținerea balanței dintre Th1 (imunitatea mediată celular) și Th2 (imunitatea umorală). Atunci când echilibrul Th1-Th2 este tulburat, iar balanța se înclină către Th2, apare autoimunitatea.

Potrivit studiilor, vitamina D este utilă în echilibrarea sistemului imunitar prin susținerea producției de celule T-reg și suprimarea virusului Epstein-Barr, un virus implicat în numeroase boli autoimune, printre care și tiroidita Hashimoto.

Vitamina D și tiroidita Hashimoto

Studiile au arătat că vitamina D poate contribui la reducerea anticorpilor anti-TPO și anti-TG atât la persoanele cu eutiroidie, cât și la persoanele care sunt sub tratament cu levotiroxină.

Un studiu publicat în luna mai 2019, în revista „Hormone and Metabolic Research“, a analizat efectul suplimentării cu vitamina D la un grup de femei cu tiroidita Hashimoto. În studiu au fost introduse 42 de femei, împărțite aleator într-un grup experimental și un grup de control. Grupul experimental a primit 50.000 UI vitamina D pe săptămână, timp de 3 luni. Grupul de control a primit o pastilă placebo. La finalul celor 3 luni, la pacientele care au luat vitamina D s-a înregistrat o reducere semnificativă a anticorpilor tiroidieni.

Un alt studiu, publicat în International Journal for Vitamin and Nutrition Research (februarie 2016) și efectuat în Turcia (Department of Endocrinology and Metabolism, Diskapi Teaching and Research Hospital, Ankara), a arătat că suplimentarea cu vitamina D la pacienții cu tiroidită Hashimoto poate întârzia apariția hipotiroidismului. În studiu au fost introduși 75 pacienți cu tiroidită autoimună Hashimoto, cu deficit de vitamina D diagnosticat (sub 20 ng/ml), care au primit câte 50.000 UI vitamina D pe săptămână, timp de 2 luni. După 2 luni de suplimentare cu vitamina D s-au observat: scăderea nivelului anticorpilor tiroidieni și scăderea nivelului colesterolului la pacienții cu eutiroidie și Hashimoto diagnosticat. Prin scăderea anticorpilor este împiedicată distrugerea țesutului tiroidian și, implicit, este prevenită apariția hipotiroidismului.

Vitamina D, rezistența la insulină și tiroida

Deficitul de vitamina D este asociat cu probleme cu glicemia și rezistență la insulină. Menținerea glicemiei în limite normale este un deziderat în afecțiunile tiroidiene. Hiperglicemia, dar și hipoglicemia provoacă inflamație la nivelul intestinului, plămânilor și creierului, produc dezechilibre la nivel hormonal, epuizează suprarenalele, afectează detoxifierea organismului și metabolismul general. Toate acestea afectează la rândul lor funcția tiroidiană. Așadar, atâta timp cât ai glicemia prea mare sau prea mică și nu rezolvi problema, tiroida ta nu va funcționa cum trebuie.

Cât de multă vitamina D am nevoie dacă am o boală autoimună?

Cât de multă vitamina D avem nevoie pentru a preveni o boală autoimună, tensiunea arterială, fibromialgia, depresia, osteoporoza, chiar cancerul? Răspunsul este: Mult mai mult decât am crede. Specialiștii în medicină funcțională merg de la 2.000 UI/zi până la 10.000 UI/zi de vitamina D, pentru corectarea deficitelor grave care se înregistrează în bolile autoimune.

Dacă ai deficit de vitamina D, personalizează-ți doza împreună cu medicul tău. Iar la un interval de 3 luni, verifică din nou nivelul de vitamina D prin analiză, ca să vezi dacă este nevoie să ajustezi doza.

Vitamina D2 sau D3?

Există două forme de vitamina D – D2 și D3.

  • Vitamina D2 (ergocalciferol) se găsește în ciuperci și unele suplimente alimentare.
  • Vitamina D3 (colecalciferol) se găsește în alimente de origine animală (ou, lapte, pește gras). Vitamina D3 este cea care se sintetizează în piele prin expunerea la soare. Aceasta este forma biologic activă cea mai bună, din acest motiv, atunci când există deficit, suplimentele cu vitamina D3 sunt recomandate.

Apelează doar la suplimente certificate și de calitate pentru corectarea deficitului!

  • Alege un supliment care conține forma activă de vitamina D! Această formă activă este vitamina D3 (colecalciferolul).
  • Ia doza corectă de vitamina D! Dacă analiza ți-a arătat un deficit de vitamina D, doza zilnică poate ajunge și la 5.000 UI, chiar 10.000 UI vitamina D pe zi, sub supravegherea medicului, cu refacerea analizei după 3 luni de suplimentare. Dacă deficitul s-a corectat, atunci doza de întreținere poate fi între 2.000 și 4.000 UI pe zi.
  • Dacă iei doze mari de vitamina D pe zi (10.000 UI), arată cunoscutul specialist în medicină funcțională Mark Hyman, medicul tău trebuie să îți verifice nivelul de calciu, fosfor și hormonul paratiroidian (PTH – parathormon) la fiecare 3 luni.

Supradozarea de vitamina D este rară. Atunci când există, excesul de vitamina D poate provoca probleme renale, poate crește nivelul calciului în sânge. Simptomele toxicității de vitamina D includ grețuri, vomă, lipsa poftei de mâncare, constipație, slăbiciune, pierdere în greutate.

Iei vitamina D? Nu uita de K2! Pentru o asimilare optimă și pentru a te asigura că te bucuri de toate beneficiile vitaminei D, pentru a preveni depunerea calciului în artere sau țesuturile moi, asociază vitamina D cu vitamina K2.

Referințe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30058600

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28697689

https://www.verywellhealth.com/why-is-vitamin-d-so-important-to-thyroid-patients-3232755

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/#

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2778451/?tool=pubmed

https://www.naturalhealth365.com/vitamin-d-thyroid-disorder-3110.html

https://www.naturalhealth365.com/depression-anxiety-3111.html

https://chriskresser.com/the-role-of-vitamin-d-deficiency-in-thyroid-disorders/comment-page-1/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
afecțiuni autoimuneglanda tiroidăimunitatemedicină funcționalăsănătatetiroidita Hashimotovitamina Dvitamina K2
Articolul anterior
Melatonina, hormonul somnului, întărește funcția imunitară
Articolul următor
3 plante adaptogene, cu rol în susținerea sistemului imunitar, despre care nu știai


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita HashimotoVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: