Medicină funcțională

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Nu ignora magneziul!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:

Al patrulea cel mai abundent mineral din corp, magneziul are peste 3.750 de legături și influențe asupra proteinelor, care dau o indicație clară asupra efectelor importante asupra sănătății. De asemenea, peste 300 de enzime diferite se bazează pe acest mineral pentru buna funcționare. Magneziul joacă un rol important în procesele biochimice ale organismului, dintre care multe sunt cruciale pentru funcțiile metabolice corespunzătoare.

Magneziul și sănătatea inimii

În cazul în care ai deficit de magneziu la nivel celular, se poate ajunge la deteriorarea funcției celulare metabolice și a funcției mitocondriale, care pot duce la probleme mai grave de sănătate. Numeroase dovezi științifice arată că magneziul este deosebit de important pentru sănătatea inimii. Mai mult decât atât, este foarte important să existe un echilibru adecvat între magneziu și calciu, dar puțini oameni obțin suficient magneziu din dieta lor astăzi, în timp ce calciul tinde să fie administrat în cantități prea mari. Magneziul insuficient declanșează spasme musculare, iar acest lucru are consecințe importante pentru inima ta. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care ai exces de calciu, întrucât acesta provoacă contracții musculare. Magneziul funcționează și ca un electrolit, ceea ce este crucial pentru întreaga activitate electrică în organism. Fără electroliți, cum ar fi magneziul, potasiul și sodiul, semnalele electrice nu pot fi trimise sau primite, iar fără aceste semnale, inima nu poate pompa sânge și creierul tău nu poate funcționa corect.

Așa cum explica Dr. Carolyn Dean, autor al cărții „Death by Medicine” (2003) și al cărții „The Magnesium Miracle”, inima ta are cea mai mare cerință de magneziu față de oricare alt organ, în special pentru ventriculul stâng. Cu cantitățile insuficiente de magneziu, inima pur și simplu nu poate funcționa corect. Hipertensiunea, aritmia cardiacă și boli cardiovasculare sunt efectele potențiale ale deficitului de magneziu sau ale unui dezechilibru între magneziu și calciu.

Magneziul poate fi cheia pentru controlul tensiunii arteriale

Potrivit unor analize sistematice și unei meta-analize publicate în 2013, cu cât aportul de magneziu este mai scăzut, cu atât crește riscul de apariție al bolilor cardiovasculare. De aceea, unii specialiști consideră că magneziul poate îndeplini simultan rolul mai multor medicamente cardiace comune. Acest mineral inhibă formarea cheagurilor de sânge, subțiază sângele, blochează absorbția excesivă de calciu și relaxează vasele de sânge.
Studii recente sugerează, de asemenea, că magneziul poate fi o componentă-cheie în managementul tensiunii arteriale. Tensiunea arterială ridicată reprezintă un risc major atât pentru bolile de inimă, cât și pentru accidentul vascular cerebral. Magneziul ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, reducând astfel tensiunea arterială. În meta-analiza a 34 de studii clinice, care au implicat peste 2000 de participanți, au fost folosite suplimente de magneziu de la 240 mg/zi până la 960 mg/zi. Cu toate că legătura a fost ușoară, s-a constatat că un aport mai mare de magneziu a fost asociat cu „reducerea sănătoasă” a tensiunii arteriale.
Nivelul de magneziu are legătură cu calcifierea arterială
În aceeași ordine de idei, nivelul de magneziu din sânge a fost dovedit ca fiind asociat cu calcifierea coronariană a arterelor. Cei care au avut cel mai ridicat nivel seric de magneziu au avut:

 • Un risc cu 48% mai mic de hipertensiune arterială;
 • Un risc cu 69% mai mic de diabet zaharat de tip 2;
 • Un risc cu 42% mai mic de calcifiere coronariană a arterelor.

O cercetare publicată în 2014 a constatat că un aport mare de magneziu este invers proporțional cu nivelul de ser de proteină C-reactivă, un marker pentru inflamație. Datele colectate de la șapte studii transversale, ce au inclus aproape 33.000 de persoane, au arătat că oamenii care au avut un aport mai mare de magneziu au avut niveluri mai scăzute ale proteinei C-reactive. Potențialul efect benefic al magneziului asupra bolilor cronice poate fi, cel puțin parțial, explicat prin inhibarea inflamației.

Știai că doar 1% din nivelul de magneziu apare în sânge?

Un factor principal de risc pentru deficitul de magneziu este o dietă cu alimente prelucrate, iar acest lucru se datorează faptului că magneziul se află în centrul moleculei de clorofilă. De obicei, magneziul se pierde prin stres, transpirație, lipsa de somn, consumul de alcool și medicamente (diuretice, statine, antibiotice). Alimentele bogate în magneziu includ spanac, broccoli, varză Kale, salată verde, avocado, nuci, pește gras etc.

Întrucât o mare parte a magneziului din corpul tău se găsește în oase și țesuturi moi, este foarte dificil ca un test să ofere o imagine exactă a nivelului de magneziu din organism. Semnele precoce ale deficitului de magneziu includ spasme musculare, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, stări de oboseală și slăbiciune. Acestea sunt semnale de avertizare care indică faptul că ai nevoie de suplimentarea aportului de magneziu. Mai mult decât atât, deficiența cronică de magneziu poate duce la simptome mult mai grave, cum ar fi bătăi anormale ale inimii și spasme coronariene, convulsii, amorțeală și furnicături, precum și modificări de personalitate și comportament. Nu în ultimul rând, este extrem de important să se mențină un echilibru între magneziu, calciu, vitamina K2 și vitamina D.

Marine Magnesium – Soluția fără compromisuri pentru inima ta!

Magneziul este considerat unul dintre cei „patru magnifici” din protocolului cardiologic al doctorului Stephen Sinatra, alături de coenzima Q10, L-carnitină și D-riboză. Marine Magnesium de la Zenyth este o formă de magneziu cu biodisponibilitate ridicată, obținut prin calcinarea apei de mare. Acest supliment alimentar 100% natural contribuie și la funcționarea normală a sistemului muscular, la menținerea sănătății sistemului osos, la reducerea oboselii și extenuării, la echilibrul electrolitic, la metabolismul energetic normal, la sinteza normală a proteinelor, la funcționarea normală a sistemului nervos și la menținerea sănătății psihice. Un flacon conține 60 de capsule, a câte 1000 mg fiecare, cu un conținut minim de magneziu de 330 mg per capsulă. Doza uzuală este o capsulă pe zi, administrată în timpul mesei. Pentru combaterea carențelor de magneziu se recomandă câte 1 capsulă de 2-3 ori pe zi, administrată în timpul meselor sau la recomandarea medicului.

O altă recomandare ar fi administrarea la interval de 2 ore după medicația alopată.
Așa cum am mai menționat, magneziul marin se poate asocia cu D-riboză, N-acetil L-Carnitină și Coenzima Q10, cu care acționează sinergic pentru sănătatea cardiovasculară și nu numai. Așadar, ai grijă de inima ta în mod natural și sinergic!

Surse:

 • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/07/25/magnesium-for-heart-health.aspx
 • ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
 • whfoods.org/genpage.php?tname=nutrient&dbid=75&utm_source=feedly_reader&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_feed
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10506126
 • greenmedinfo.com/blog/magnesiums-importance-far-greater-previously-imagined
 • mdpi.com/2072-6643/5/10/3910
 • onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dme.12250/abstract
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17229895
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15319146
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24518747
Etichete articol:
Articolul anterior
Armurariul îți detoxifică ficatul și susține regenerarea celulară
Articolul următor
Pentru o inimă plină de energie, alege riboza!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: