Curiozități, Remedii naturale

Cât sunt de inteligente plantele și ce putem învăța de la ele?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
curiozitățiPlante medicinaleremedii din planteRemedii naturale

A simți, a învăța, a-și aminti, a reacționa – aceste abilități par a fi specifice oamenilor. Însă un articol intitulat „The Intelligent Plant“ publicat în The New Yorker pare să arate că plantele au o capacitate de a reacționa similară oamenilor. Totuși, poate o plantă să fie inteligentă?

Plantele au aceleași simțuri ca oamenii?

Michael Pollan, autorul cărților „The Omnivore’s Dilemma“ și „The Botany of Desire“, vorbește despre evoluția științei plantelor și despre noile cercetări ce se desfășoară într-un câmp numit neurobiologia plantelor. „Plantele au anumite structuri analoage, modalități de a lua toate datele senzoriale adunate zilnic, pe care le integrează într-un comportament adecvat, drept răspuns. Ele fac aceste lucruri fără a avea creier, ceea ce este incredibil pentru că noi presupunem automat că e nevoie de creier pentru a procesa informațiile“, susține Michael Pollan.
Noi presupunem că ai nevoie de urechi pentru a auzi informațiile. Dar cercetătorii susțin că atunci când au pus o înregistrare cu o omidă ronțâind o frunză, plantele au reacționat ca atare: au început să secrete substanțe chimice defensive, chiar dacă nu sunt cu adevărat amenințate. Pollan spune că plantele au aceleași simțuri ca și oamenii, chiar unele în plus. În afară de auz, gust, ele pot simți gravitația, prezența apei sau chiar o obstrucție în calea rădăcinii înainte de a veni propriu-zis în contact cu ea. Rădăcinile plantelor își vor schimba direcția pentru a evita obstacolele.

Cum simt plantele?

Pollan susține că plantele răspund la anestezicele umane, dar produc și propriii compuși care sunt anestezici și pentru noi. Însă oamenii de știință sunt reticenți în a spune că plantele răspund la durere. Modul în care plantele simt și reacționează rămâne oarecum necunoscut. Ele nu au celule nervoase, dar au un sistem care transmite semnale electrice și chiar produce neurotransmițători, similari cu dopamina, serotonina și alte substanțe chimice pe care creierul uman le folosește pentru a trimite semnale.
Atunci când vine vorba despre capacitatea de memorare a plantelor, Pollan descrie o cercetare care sugerează că planta Mimosa Pudica poate învăța din experiență. Această plantă, care se aseamănă cu feriga, își retrage frunzele temporar atunci când este atinsă. Cu ajutorul unei invenții speciale, planta a fost atinsă ușor (fără a fi rănită) la intervale de 5 secunde. După câteva reprize, aceasta a încetat să mai răspundă, ca și cum ar fi considerat stimulul irelevant. Aceasta este o parte foarte importantă a învățării: adaptarea pentru a afla ce poți ignora în siguranță în mediul tău. Atunci când au fost scuturate, plantele au reacționat din nou ca și cum s-ar afla în pericol. Experimentul a continuat timp de o lună, iar plantele au continuat să își amintească lecția.

Inteligența ca proprietate a vieții

Totuși, există mulți critici ai acestei teorii alternative care explică răspunsul plantelor. „Plantele pot face lucruri incredibile. Ele par să-și amintească tensiuni și evenimente, cum ar fi experimentul efectuat. Problema este dacă e corect să vorbim despre învățare sau inteligența plantelor. Neurobiologii par să spună că este corect să spunem că plantele sunt conștiente, în sensul că știu unde se află în spațiu și știu să reacționeze adecvat la poziția lor în spațiu“, afirmă Pollan.
Definiția inteligenței se referă pe de o parte la un raționament abstract sau o judecată, iar pe de altă parte la capacitatea de rezolvare a problemelor. Aceast al doilea aspect al inteligenței pare să se potrivească și plantelor. Așadar, inteligența poate fi o proprietate a vieții, cu diferențe de nivel și modalități specifice de rezolvare a problemelor. Faptul că granița dintre plante și animale este mai flexibilă ar putea să ne sperie puțin. Pollan chiar sugează că oamenii ar putea învăța de la plante anumite lucruri, cum ar fi modul de procesare al informațiilor, fără un post de comandă central cum este creierul. Tu cum interacționezi cu plantele tale?

    Surse:

  • newyorker.com/magazine/2013/12/23/the-intelligent-plant
  • pri.org/stories/2014-01-09/new-research-plant-intelligence-may-forever-change-how-you-think-about-plants

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
curiozitățiPlante medicinaleremedii din planteRemedii naturale
Articolul anterior
Alternative naturale pentru pasta de dinți
Articolul următor
Luptă împotriva stresului cu plante adaptogene!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiRemedii naturale

Te-ar putea interesa și: