Sănătate, Tiroidita Hashimoto

De ce femeile sunt mai afectate de probleme tiroidiene decât bărbații?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Bolile tiroidiene pot afecta pe oricine, dar unii dintre noi suntem mai predispuși decât alții. Femeile prezintă un risc mai mare de apariție a problemelor tiroidiene decât bărbații, iar afecțiunile care vizează glanda tiroidă pot afecta femeile în moduri diferite. Este important ca femeile să fie conștiente de semnalele problemelor tiroidiene și să meargă la medic încă de la apariția primelor simptome.

Vezi toate articolele despre:
dezechilibru hormonalglanda tiroidăhipertiroidismhipotiroidismhormoni tiroidieniimunitateSănătatea femeiitiroidita Hashimoto

Cât de frecvente sunt problemele tiroidiene la femei? Și care sunt principalele cauze

Nu este ușor să fii femeie, mai ales în lumea modernă, unde stresul de a echilibra viața profesională cu cea de familie ne afectează în fiecare zi.

Deci, nu este o surpriză faptul că femeile de astăzi se confruntă cu o mulțime de probleme de sănătate. Disfuncțiile tiroidiene, legate de obicei de un dezechilibru al hormonilor tiroidieni, devin din ce în ce mai frecvente, cu o estimare aproximativă a Asociației Americane a Tiroidei că aproximativ 1 din 8 femei ar dezvolta probleme cu tiroida în timpul vieții. În plus, se estimează, de asemenea, că femeile au de 5 până la 8 ori mai multe șanse decât bărbații să dezvolte tulburări tiroidiene. Aceste cifre indică tendința de creștere a problemelor de sănătate, cum ar fi dezechilibrul ciclului menstrual, sindromul ovarului polichistic, creșterea sau pierderea bruscă în greutate, hipertensiunea arterială, letargia, pielea și părul uscate, constipația etc., toate acestea având în continuare consecințe asupra femeilor și fiind direct sau indirect legate de disfuncționalități ale tiroidei.

Oamenii de știință nu au reușit să înțeleagă de ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații la probleme tiroidiene, dar se suspectează că există o interacțiune între hormonii tiroidieni și hormonii care fluctuează în timpul ciclului menstrual. Problemele tiroidiene se pot întâmpla oricând, dar sunt deosebit de frecvente la femei în timpul și după menopauză, când nivelul hormonilor se schimbă. Unele femei pot confunda simptomele tulburărilor tiroidiene cu efectele menopauzei și asta poate întârzia stabilirea unui diagnostic corect. Alte motive pentru care femeile sunt mai predispuse decât bărbații sunt:

1.    Produsele cosmetice care conțin chimicale și disruptori endocrini

Femeile folosesc mult mai multe produse cosmetice decât bărbații, iar aceste produse conțin substanțe toxice, disruptori endocrini (care au fost descriși ca fiind toxine care pot crește producția anumitor hormoni, scad producția altora, imită hormoni, transformă un hormon în altul, interferează cu semnalizarea hormonală, dau comandă celulelor să moară prematur, concurează cu substanțele nutritive esențiale, se leagă de hormoni esențiali și se acumulează în organele care produc hormoni) ca plumb, ftalați, cadmiu, triclosan, parabeni, bisfenoli, eteri glicolici. Marea problemă cu acești disruptori este că se găsesc în foarte multe produse cosmetice sau ambalaje ale produselor pe care le folosim zilnic și astfel acumulăm cantități mari în organism. Soluția este să citim cu atenție etichetele și să ne îndreptăm spre produse non-toxice sau măcar spre produse a căror listă de ingrediente este mai scurtă.

2.    Produsele de curățenie și detergenții

Femeile sunt mai expuse la produse de curățenie și detergenți care, de asemenea, conțin substanțe toxice. Expunerea constantă și pe termen lung la substanțe chimice toxice a fost legată de rate crescânde de autoimunitate, cum ar fi hipotiroidismul, Hashimoto și chiar autism, care este o prezentare neurologică a autoimunității la mulți oameni. Din păcate, în ziua de astăzi, toxinele au pătruns peste tot, în aer, în apă, în alimente (chiar organice) și în corpul nostru. Toată lumea poartă sute de toxine în corp, chiar și nou-născuții.

Vestea bună este că acum se găsesc soluții non-toxice pentru orice produs de curățenie și la prețuri accesibile pentru toată lumea. Important este să ne informăm și să alegem corect.

3.    Dominanța estrogenică

Dominanța estrogenică (o afecțiune în care nivelurile de estrogen sunt ridicate față de progesteron) care impactează funcționarea tiroidei prin oprirea conversiei T4 în T3, ceea ce duce la un nivel scăzut de T3. Chiar dacă nu există un impact direct asupra glandei tiroide tot vor apărea simptome ale hipotiroidismului. Prea mult estrogen poate bloca, de asemenea, absorbția hormonilor tiroidieni, ducând încă o dată la simptome de hipotiroidism. Aceste simptome se manifestă adesea cel mai puternic în timpul perimenopauzei, când nivelurile de progesteron sunt semnificativ scăzute, dar estrogenul încă este prezent.

Excesul de estrogen poate determina ficatul să producă prea multă globulină de legare a tiroxinei (TBG), care este o proteină care se leagă de hormonii tiroidieni. La niveluri sănătoase, TBG ajută la transportarea acestor hormoni și la eficientizarea acestora în fluxul sanguin, dar atunci când este în exces (din cauza dominanței estrogenice), TBG poate reduce cantitatea de hormoni tiroidieni liberi și poate face transportul lor mai lent prin corp. Deci, prea mult estrogen poate încetini eficiența și transportul hormonilor tiroidieni.

4.    Sarcina

Boala tiroidiană este a doua cea mai frecventă tulburare endocrină întâlnită în timpul sarcinii. Tiroidita postpartum sau inflamația tiroidei după naștere afectează 10% dintre femei. Femeile cu tiroidită postpartum se pot simți foarte obosite și cu o stare de spirit proastă.

Tiroidita postpartum are loc de obicei în două faze, deși nu toate femeile trec prin ambele faze:

  • Prima fază începe între lunile 1 și 4 după naștere și durează de obicei 1 până la 2 luni. În această fază, este posibil să aveți semne și simptome de hipertiroidism, deoarece tiroida deteriorată „scapă“ hormoni tiroidieni în sânge.
  • A doua fază începe la aproximativ 4- 8 luni după naștere și durează între 6 și 12 luni. În această fază, este posibil să aveți semne și simptome de hipotiroidism, deoarece tiroida și-a pierdut majoritatea hormonilor sau pentru că atacul imunitar s-a încheiat și tiroida se poate recupera mai târziu.

Tulburările tiroidiene la fete pot întârzia sau accelera debutul pubertății

Nivelurile anormale de hormoni tiroidieni vă pot face perioadele menstruale mai ușoare sau mai grele. În unele cazuri, tulburările tiroidiene vă pot face ciclul neregulat sau îl pot opri complet.

Tulburările tiroidiene pot provoca probleme de fertilitate deoarece pot împiedica ovarele să elibereze ovule mature. De asemenea, este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta chisturi ovariene dacă aveți o tiroidă subactivă.

Dacă sunteți gravidă, există riscul ca o tulburare tiroidiană să provoace complicații. Hipertiroidismul poate crește riscul de naștere prematură și chiar apariția unei complicații grave numită preeclampsie, în timp ce hipotiroidismul ar putea crește riscul de travaliu prematur, avort spontan și alte complicații grave.

De asemenea, tulburările tiroidiene pot crește șansele instalării menopauzei timpurii, încă de la începutul anilor 40 sau chiar mai devreme.

Multe dintre efectele și riscurile asociate cu tulburările tiroidiene la femei pot fi gestionate cu tratament și cu un stil de viață adecvat. Deoarece tulburările tiroidiene pot avea un impact dramatic asupra sănătății și calității vieții, precum și asupra ciclului menstrual și a fertilității, este vital să căutați ajutor dacă aveți simptome. Semnele posibile ale tulburărilor tiroidiene includ oboseala, pierderea sau creșterea inexplicabilă în greutate și modificările stării de spirit sau ale nivelului de energie. Deși poate fi ușor să confundați simptomele cu alte probleme, cum ar fi menopauza, întotdeauna este cel mai bine să discutați cu un expert atunci când observați modificări în starea dvs. de sănătate.

Câțiva dintre agenții de mediu care interferează cu funcția tiroidiană

Agent Exemplu de surse Mod de acțiune Asociat ca declanșator sau accelerarea bolii tiroidiene autoimune
Bifenili policlorurați (PBC) Se găsește în lichide de răcire și lubrifianți Agonist / antagonist al receptorul hormonului tiroidian, poate modifica nivelurile de T4 și TSH Posibilă creștere a TSH, a autoanticorpilor tiroidieni și a volumului tiroidian
Pesticide organoclorurate Folosite ca pesticid pe culturi Induc uridin difosfat hepatic glucuronosiltransferază și glucuronidare T4, accelerând metabolismul Nu există studii umane care să stabilească asocierea
Eteri difenilici polibromați (PBDE) Se găsesc în produse ignifuge Se leagă de receptorii hormonului tiroidian, modifică T4 de la legarea proteinelor Creșterea incidenței tiroiditei Hahsimoto în unele studii
Bisfenol A (BPA) Se găsesc în recipientele de plastic Antagonizează receptorul hormonului tiroidian Nu există studii umane care să stabilească asocierea
Perclorat, tiocianat Combustibil pentru rachete, îngrășăminte, fumat Inhibă absorbția de iod Nu există studii umane care să stabilească asocierea
Triclosan Antibacterian în săpunuri Reduce T4 seric Nu există studii umane care să stabilească asocierea
Izoflavone Produse din soia Inhibă activitatea TPO (tiroidperoxidază) Posibilă creștere a incidenței tiroiditei Hahsimoto în unele studii

Sursa: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2935336/

RESURSE:

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2935336/

everydayhealth.com/thyroid-conditions/hypothyroidism/men-vs-women/

businessworld.in/article/Why-Are-Women-More-Prone-To-Thyroid-Problems/25-05-2017-118863/

siemens-healthineers.com/clinical-specialities/womens-health-information/laboratory-diagnostics/thyroid-disease

thyromate.com/blog/hashimoto-s-and-estrogen-dominance

thyroidpharmacist.com/articles/estrogen-dominance-as-a-hashimotos-trigger/

thyroidproblemsdoctor.com/got-hashimotos-cleaning-products-as-bad-as-smoking/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dezechilibru hormonalglanda tiroidăhipertiroidismhipotiroidismhormoni tiroidieniimunitateSănătatea femeiitiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Prevalența tiroiditei Hashimoto
Articolul următor
Hipotiroidism vs tiroidita Hashimoto


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: