Digestie, Sănătate

Hernia abdominală

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Digestie sănătoasăfibre alimentareSănătatea sistemului digestivtranzit intestinal

Hernia reprezinta o perforare sau slabire in peretele unui muschi, tesut sau membrana care in mod normal tine un organ in cavitatea sa naturala. In cazul herniei abdominale, organele din abdomen (in special intestinul subtire) ies din cavitatea abdominala prin zonele slabe ale stratului de muschi care formeaza peretele.


Ce este hernia abdominala?

Hernia formeaza o tumefactie (umflatura) mai mult sau mai putin voluminoasa pe abdomen; ea se poate accentua (tuse, efort fizic) sau reduce (intins in pat), poate fi reductibila (impinsa cu usurinta inapoi), supla la pipait si de cele mai multe ori nedureroasa.

In cazul herniilor mari, acestea se pot complica brusc printr-o strangulatie si pot provoca o ocluzie intestinala (oprirea tranzitului, varsaturi, balonare), daca hernia este formata de un fragment de intestin. Hernia, in acest caz, iese in permanenta, nu poate fi redusa si ramane tare si sensibila la palpare, semne carora li se adauga cele ale unei ocluzii intestinale (vomarea alimentelor, apoi bila verzuie, oprirea scaunelor).

Sunt cateva tipuri de eforturi si solicitari ale corpului care pot provoca hernii:

  • tusea violenta si persistenta sau stranutul
  • obezitatea sau cresterea brusca in greutate
  • sarcina
  • ridicarea unor obiecte grele
  • diareea sau constipatia ce solicita muschii abdominali

Daca aceasta afectiune apare dupa o interventie chirurgicala atunci se numeste eventratie. Acest defect apare in urma cicatrizarii defectuoase a plagii chirurgicale, asociat cu o seama de factori (obezitatea, varsta, debilitatea generala, complicatiile postoperatorii, tratamentul cu steroizi, anticoagulante).

Cele mai frecvente tipuri de hernii

  • Hernia epigastrica, numita si hernie ventrala. Aproximativ 75% din herniile ventrale apar la barbati. Situatia se reface chirurgical.
  • Hernia provocata de incizii. Se poate rupe peretele abdominal in jurul cicatricelor chirurgicale si ies organele abdominale printr-un orificiu din peretele abdominal creat in jurul cicatricei.
  • Hernia inghinala. Mai mult de 70% dintre toate tipurile de hernii sunt cele inghinale si mai mult de 80% apar la barbati.
  • Hernia ombilicala. Cel mai frecvent, hernia ombilicala se intalneste la nou-nascuti si copiii mici pana la 6 luni si destul de rar la maturi, la obezi sau persoane cu ascita.
  • Hernia hiatala poate fi intalnita la orice varsta, dar de cele mai multe ori apare in jurul varstei de 50 ani.

Cum poate fi tratata hernia?

Daca hernia este de mici dimensiuni si reductibila, se recomanda un tratament conservator care consta in exercitii fizice ce vizeaza cresterea tonusului musculaturii abdominale, purtarea unui brau si evitarea ridicarii de greutati si a efortului de tuse.

In cazul unei hernii de dimensiuni mari sau ireductibile este necesara interventia chirurgicala de urgenta.

Cum poate fi prevenita hernia?

Putem preveni aparitia herniilor abdominale, urmand cateva sfaturi:

  • Alimentatia bazata pe fibre vegetale din fructe, legume si cereale. Ele asigura un tranzit normal, eliminand constipatia si acumularea de gaze in intestin.
  • Atentie la greutatea corpului! Hernia apare cu frecventa crescuta la persoanele supraponderale sau obeze, de aceea este necesar un regim alimentar sanatos si un program de exercitii fizice.
  • Ridicarea unor greutati poate cauza hernie. Presiunea la care este supusa musculatura abdominala poate fi prea mare, astfel ca fibrele musculare se pot rupe. Dupa o interventie chirurgicala pe abdomen, acest risc creste foarte tare.
  • Atentie la unele afectiuni cronice! Constipatia, balonarile, tusea persistenta, diareea si multe altele pot solicita musculatura abdominala.
  • Renutarea la fumat! Fumatul poate cauza o tuse persistenta, tuse ce poate afecta muschii abdominali.

O buna functionare a tubului digestiv, un tranzit regulat poate preveni aparitia herniei si a complicatiilor ei, iar acest lucru se poate realiza doar prin adoptarea unei diete echilibrate.

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Digestie sănătoasăfibre alimentareSănătatea sistemului digestivtranzit intestinal
Articolul anterior
Accidentul vascular cerebral la tineri. Sedentarismul și hipertensiunea amenință creierul
Articolul următor
Top 10 descoperiri medicale care au schimbat lumea


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieSănătate

Te-ar putea interesa și: