Medicină funcțională, Remedii naturale

Remedii care te scapă rapid de toxiinfecție alimentară

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
deshidrataredetoxifierediareeeliminare toxinefloră intestinalăprobioticeturmeric

Atenție la alimentele perisabile pe care le puneți pe masă în sezonul cald! Ouă, carne, brânzeturi, maioneză, tocături, mezeluri, înghețată… și multe altele pot deveni surse de toxiinfecții alimentare. Aceste infecții digestive apar de obicei rapid și în mod neașteptat, cu o suită de simptome chinuitoare: dureri și crampe abdominale, vărsături, diaree și uneori chiar scaune cu sânge.

Debutul apare în câteva ore de la ingestia alimentelor contaminate și durează câteva zile până la dispariția simptomelor. Toxiinfecțiile alimentare sunt boli auto-limitante, adică în momentul în care organismul elimină toxinele bacteriene, simptomele încetează. Severitatea vine din intensitatea manifestărilor și mai ales dacă acestea se prelungesc mai mult de 3-5 zile. Dacă vărsăturile și diareea sunt severe, există riscul deshidratării, situație în care este nevoie de îngrijiri medicale.

Iată însă ce puteți face încă de la apariția primelor simptome de toxiinfecție alimentară pentru a limita riscul deshidratării. Există câteva remedii naturale care și-au demonstrat din timpuri străvechi eficiența în caz de diaree și vărsături.

Cărbunele activat absoarbe și elimină toxinele în regim de urgență

Cărbunele activat are uimitoarea proprietate de a atrage în milioanele sale de pori toxinele bacteriene și substanțele chimice, făcându-le inactive. Datorită acestui efect detoxifiant, cărbunele activat este utilizat până și în cazurile de otrăvire accidentală sau supradoză de medicamente. Pentru reglarea tranzitului intestinal în caz de diaree se recomandă administrarea a ¼ linguriță de cărbune activat de la primele simptome și repetarea dozei la fiecare oră până la dispariția simptomatologiei. Atenție! Administrarea cărbunelui activat trebuie asociată cu un consum crescut de apă pentru a evita deshidratarea și blocarea tranzitului intestinal. Se recomandă consumul a 10-12 pahare de apă/zi în timpul terapiei cu cărbune activat.

Turmericul, antiseptic intestinal și antiinflamator

Un remediu binefăcător în caz de diaree și vărsături este pudra de turmeric. Curcumina, substanța activă din turmeric, acționează ca antiseptic intestinal și antiinflamator general. Se recomandă o linguriță de pudră amestecată în 250 ml de ceai călduț sau apă. Nu uita că și după administrarea pudrei de turmeric trebuie să bei multă apă.

Usturoiul omoară bacteriile și paraziții

Usturoiul este un remediu cu puternice efecte antibacteriene. În cazul toxiinfecțiilor alimentare, usturoiul poate fi administrat sub formă de capsule sau ca atare, câte un cățel de usturoi tocat, amestecat cu o linguriță de miere.

Probioticele restabilesc echilibrul florei intestinale

Indiferent de cauză și modul de manifestare, orice toxiinfecție alimentară cauzează un dezechilibru major al florei intestinale. Pentru a restabili integritatea mucoasei intestinale este nevoie urgent de un aport de probiotice, acele bacterii prietenoase implicate în menținerea sănătății întregului organism. Cea mai bună cale de reglare a compoziției microflorei intestinale o reprezintă administrarea unui supliment alimentar cu probiotice și prebiotice.

Regimul alimentar, esențial în normalizarea tranzitului intestinal

O parte importantă a terapiei în caz de toxiinfecție alimentară constă într-un regim compus din alimente care nu fermentează și nu irită mucoasa intestinală. Se recomandă supă de morcov cu orez, mere coapte, banane, iaurt, brânză de vaci. Aceste alimente se consumă în cantități mici, la intervale scurte de timp și numai dacă vărsăturile se opresc. Repausul alimentar se impune în cazul vărsăturilor dezlănțuite, situație în care este necesară prezentarea la camera de gardă a unui spital.

Hidratarea este esențială pentru a compensa pierderile de lichide și electroliți prin vărsături și scaune diareice. Beți cu înghițituri mici și dese apă, ceaiuri din plante astringente (mentă, cimbrișor, mure, afine), compot de mere neîndulcit, supă clară de legume, supă de oase. Băuturile pentru sportivi conțin electroliți și pot fi folosite pentru o parte din hidratare, până la dispariția simptomatologiei.

Surse:

  • earthclinic.com/cures/food-poisoning-cure.html
  • prevention.com/mind-body/natural-remedies/how-treat-food-poisoning-naturally
  • homeremedyhacks.com/21-home-remedies-to-get-rid-of-food-poisoning-quickly/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
deshidrataredetoxifierediareeeliminare toxinefloră intestinalăprobioticeturmeric
Articolul anterior
Boala Hashimoto: semne care trădează tiroidita autoimună și soluții salvatoare
Articolul următor
Boli intestinale care provoacă mucus în exces


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăRemedii naturale

Te-ar putea interesa și: