Imunitate, Sănătate, Vitamine și minerale

Zincul și imunitatea

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Deși esențialitatea zincului pentru plante și animale este cunoscută de multe decenii, necesitatea zincului pentru oameni a fost recunoscută acum doar 40 de ani în Orientul Mijlociu. Pacienții cu deficit de zinc au avut disfuncții imune severe, întrucât au murit de infecții intercurente până la vârsta de 25 de ani.

Vezi toate articolele despre:
combaterea răceliidietăGripăimunitateracealareszinc

Se pare că deficiența de zinc este predominantă în lumea în curs de dezvoltare și că până la două miliarde de subiecți pot suferi întârzieri de creștere din cauza deficitului de zinc. În afară de întârzierea creșterii și disfuncții imune, s-a raportat recent și afectarea cognitivă din cauza deficitului de zinc.

Care este rolul zincului?

Zincul este un oligoelement esențial pentru sănătatea sistemului imunitar, iar deficiența de zinc afectează mai multe aspecte ale imunității înnăscute și adaptative. Studiile au arătat că zincul este necesar pentru activitatea a mai mult de 300 de enzime din corp.

Corpul uman conține 2-3 g de zinc, majoritatea fiind legat de proteine. S-a demonstrat că peste 300 de enzime conțin zinc, fie direct implicat în cataliză, ca și cofactor, fie pentru stabilizarea structurală.

Din studiile făcute prin simulare computerizată care caută modele cunoscute de legare a zincului, s-a estimat că aproximativ 10% din genomul uman codifică proteine care ar putea lega zincul.

Deficiența severă de zinc se caracterizează prin întârzierea creșterii, leziuni ale pielii și afectarea vindecării rănilor, hipogonadism, anemie, diaree, anorexie, întârziere mintală și afectarea funcției vizuale și imunologice.

Multe studii confirmă scăderea nivelului de zinc odată cu vârsta. Cele mai multe studii nu clasifică majoritatea vârstnicilor ca fiind deficienți de zinc, dar chiar și privarea marginală de zinc poate afecta funcția imună. În consecință, suplimentarea orală de zinc demonstrează potențialul de a îmbunătăți imunitatea și reglează eficient răspunsurile inflamatorii cronice la vârstnici. Aceste date indică faptul că o prevalență largă a deficitului marginal de zinc la persoanele în vârstă poate contribui la imunosenescență (scăderea treptată a imunității, odată cu înaintarea în vârstă).

Zincul și imunitatea

Oligoelementul zinc este esențial pentru creșterea și dezvoltarea tuturor organismelor, iar rata ridicată de proliferare și diferențiere a celulelor imune necesită o aprovizionare constantă cu cantități suficiente de zinc. În rândurile următoare, vom discuta despre diferitele roluri ale zincului în sistemul imunitar.

Mecanismele imunologice prin care zincul modulează susceptibilitatea crescută la infecție au fost studiate timp de câteva decenii. Este clar că zincul afectează mai multe aspecte ale sistemului imunitar, de la bariera pielii până la reglarea genelor în limfocite. Zincul este crucial pentru dezvoltarea și funcția normală a celulelor care mediază imunitatea nespecifică, cum ar fi neutrofilele și celulele natural killer (NK). Deficiența de zinc afectează, de asemenea, dezvoltarea imunității dobândite, prevenind atât creșterea, cât și anumite funcții ale limfocitelor T, cum ar fi activarea, producerea de citokine Th1 și ajutorul limfocitelor B. De asemenea, dezvoltarea limfocitelor B și producerea de anticorpi, în special imunoglobulina G, sunt compromise. Macrofagul, o celulă pivot în multe funcții imunologice, este afectat negativ de deficiența de zinc, care poate regla uciderea intracelulară, producerea de citokine și fagocitoza. Efectele zincului asupra acestor mediatori imunologici cheie sunt înrădăcinate în numeroasele roluri ale zincului în funcțiile celulare de bază, cum ar fi replicarea ADN-ului, transcrierea ARN-ului, diviziunea celulară și activarea celulelor. Zincul funcționează și ca antioxidant și poate stabiliza membranele.

Un mecanism major prin care zincul ajută imunitatea este rolul său de ion de semnalizare. Concentrația intracelulară de zinc liber este reglementată de trei mecanisme. Unul este transportul prin membrana plasmatică. Un alt mecanism implică depozitarea și eliberarea din vezicule, așa-numiții zincozomi, în care zincul este stocat ca un complex cu mai mulți liganzi. În cele din urmă, zincul se leagă de metalotioneină (MT).

Zincul scurtează durata unei răceli

O meta-analiză a cercetărilor publicate în Open Forum Infectious Diseases în 2017 a constatat că pastilele de acetat de zinc pot accelera recuperarea după răceli.

În a cincea zi de răceală, 70% dintre pacienții care au luat zinc și-au revenit, comparativ cu 27% dintre cei care au luat un placebo.

În 2015, un studiu australian a constatat, de asemenea, că pastile de zinc cu doze mari (80 mg pe zi) reduc durata de descărcare nazală cu 34%, congestia nazală cu 37%, disconfortul la nivelul gâtului cu 33% și tuse cu 46%.

De cât zinc ai nevoie?

Cantitatea zilnică recomandată de zinc este de 8 mg pentru femei și 9,5-13 mg pentru bărbați.

În prezent, nu există o modalitate fiabilă de a ne testa nivelul de zinc, dar Organizația Mondială a Sănătății avertizează că deficitul de zinc apare la 31% din populație la nivel mondial.

Cu toate acestea, s-a constatat că deficitul de zinc este mai frecvent la persoanele în vârstă, care pot mânca mai puțin, și la vegetarieni și vegani, deoarece unele dintre cele mai bogate surse de zinc sunt carnea și crustaceele, alimente pe care cele două categorii nu le consumă deloc sau le consumă în cantități mici.

Vestea bună pentru aceștia este că multe alimente vegetale sunt, de asemenea, bogate în zinc: lintea conține aproximativ 1,3 mg la 100 g, iar tofu ferm conține 2 mg la 170 g. Atenție însă și la faptul că legumele și cerealele conțin acid fitic, iar acesta reduce absorbția zincului.

Deficitul de zinc este frecvent, de asemenea, în rândul celor care abuzează de alcool, celor care suferă de diabet, persoanelor care fac dializă, bolnavilor de HIV, celor care au sindroame de malabsorbție sau poliartrită reumatoidă.

O altă categorie predispusă la deficit de zinc este alcătuită din nou-născuţi, copii, femeile însărcinate şi cele care alăptează.

Care sunt beneficiile administrării unui supliment de zinc?

Studiile au constatat că suplimentele de zinc pot:

  • scurta durata răcelii obișnuite
  • susține sănătatea imună
  • susține memoria și concentrarea

Interacțiunile zincului cu alte elemente

  1. Cupru: ingerarea de cantităţi mari de zinc (50 mg/zi sau mai mult) o perioadă de câteva săptămâni poate interfera cu biodisponibilitatea cuprului.
  2. Fier: administrarea suplimentară de fier (38-65 mg/zi) poate să scadă absorbţia de zinc. Această interacţiune este îngrijorătoare în cazul tratamentului cu fier în timpul sarcinii sau lactaţiei. Specialiştii recomandă administrarea de zinc suplimentar pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează şi care iau mai mult decât 60 mg/zi de fier.
  3. Calciu: niveluri mari de calciu alimentar împiedică absorbţia de zinc în cazul animalelor, dar nu se ştie dacă acest efect apare şi la oameni. Creşterea dozelor de calciu ingerat în cazul femeilor după menopauză sub formă de lapte sau fosfat de calciu (total calciu ingerat peste 1.360 mg/zi) reduce absorbţia de zinc şi cantitatea totală de zinc din organism. La tineri, acest fenomen nu a fost evidenţiat. Calciul combinat cu acid fitic reduce absorbţia de zinc.

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este faptul că stresul cronic cauzează oboseala suprarenalelor și poate conduce la deficit de calciu, magneziu și zinc, care contribuie la creșterea nivelului de histamină în corp. Zincul este un factor-cheie în modul în care corpul nostru stochează histamina.

Din moment ce zincul este necesar pentru a stoca histamina, deficitul de zinc permite ca o cantitate mai mare de histamină să fie eliberată în corp. Rezultatul? Excesul de histamină în corp produce multe simptome asociate alergiilor (nas înfundat sau care curge, respirație greoaie, urticarie etc.). Nivelul crescut de histamină crește sensibilitatea la reacții alergice.

Concluzii

Zincul este indispensabil pentru funcția imunitară, în special pentru evenimentele mediate de celulele T, care sunt afectate în primul rând de imunosenescență.

Zincul este esențial pentru creșterea și divizarea celulelor, reacțiile enzimatice, sinteza ADN și producția de proteine.

Cel mai bine este să obținem zincul din alimente, însă, având în vedere faptul că foarte multe persoane nu au o dietă echilibrată și calitatea alimentelor a scăzut în ultimii ani, este bine să verificăm cu un medic dacă este nevoie să apelăm la suplimente.

Femeile gravide, care alăptează sau persoanele care urmează o dietă pe bază de plante necesită zinc suplimentar. Cu toate acestea, ca întotdeauna, consultați un medic înainte de a utiliza un supliment.

 

SURSE:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319

https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/minerals/zinc/can-zinc-improve-your-immune-system

https://immunityageing.biomedcentral.com/articles/10.1186/1742-4933-6-9

https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/articole-medicale/importanta-zincului-in-organism-deficienta-de-zinc-excesul-de-zinc-doza-recomandata-surse-alimentare-si-analize-specifice

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
combaterea răceliidietăGripăimunitateracealareszinc
Articolul anterior
Ajutoare de nădejde pentru a ne susține imunitatea toamna
Articolul următor
Ce este autoimunitatea? Cum funcționează autoimunitatea?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateSănătateVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: