Nutriție și dietă

10 alimente pe care să nu le consumi niciodată

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
alergii alimentareDietă echilibratăintoleranțălactateNutrițiesoia

Mulți oameni consideră că mânâncă sănătos, însă atunci când analizează în amănunt dieta pot descoperi alimente pe care nu ar trebui să le consume în niciun caz. E adevărat că nu e vina lor în totalitate, mai ales din cauza confuziei pe care o creează etichetele produselor, ce folosesc expresii de genul „fără zahăr“, „100% natural“ sau chiar „organic“. Dar simplul fapt că ceva este organic, nu înseamnă că este și bun pentru tine. Indiferent de ceea ce scrie pe eticheta lor, asigură-te că eviți următoarele alimente.

1. Sucul de fructe

Cei mai mulți oameni sunt, în general, șocați să afle că sucul de fructe (în exces) este de fapt dăunător pentru ei. În primul rând, cele mai multe sortimente pe care le găsiți în magazine sunt pasteurizate, ceea ce înseamnă că o mare parte dintre nutrienți sunt eliminați. Încălzirea sucului denaturează (sau chiar distruge) vitaminele și mineralele, iar dacă nu este cu adevărat „crud“, sucul nu devine altceva decât fructoză aromatizată. Dacă îți prepari în casă un suc de fructe proaspăt din când în când, nu ar trebui să existe probleme; dar atunci când consumi zilnic o cantitate considerabilă, se produce o creștere majoră a glucozei din sânge. Gândește-te că pentru un pahar de suc de portocale trebuie să folosești 4 fructe. Câți oameni ar putea mânca 4 portocale odată? Ar fi nevoie de ceva timp pentru a consuma confortabil această cantitate de fructe la o singură masă. Acest consum urcă și scade glicemia precum curba unui clopot. Hipoglicemia apare deoarece corpurile noastre nu sunt concepute să consume această cantitate de fructoză odată, nivelurile de insulină nu se pot ocupa de cantitatea de zahăr din sânge și se pune presiune extremă asupra corpului. Și nu în ultimul rând, chiar dacă cineva ar bea sucul de fructe încet și s-ar întinde pe o perioadă de 30 de minute, tot este privat de conținutul de fibre. Prin natura lor, fructele conțin o cantitate considerabilă de fibre solubile și insolubile care ajută în procesul de digestie, ajută la atingerea sațietății și hrănesc probioticele din intestin. Consumat în mod regulat, sucul de fructe răpește corpului acest nutrient vital și este adesea asociat cu diaree și alte probleme gastro-intestinale.

2. Proteinele de soia

Contrar credinței populare, produsele din soia nu sunt așa de sănătoase pentru tine, cel puțin soia nefermentată. În primul rând, majoritatea produselor din soia sunt din specii modificate genetic. În al doilea rând, majoritatea oamenilor nu posedă enzimele necesare pentru a digera soia nefermentată, similar cu modul în care mulți oameni au intoleranță la lactoză. Acest lucru poate provoca indigestie, gaze, balonare și o serie întreagă de probleme gastro-intestinale. În al treilea rând, există cercetări care arată că utilizarea pe termen lung a suplimentelor alimentare din soia este nesigură, deoarece a fost legată de probleme precum rinită alergică, astm, cancer mamar, cancer endometrial, hipotiroidism, boli de rinichi, cancer de vezică urinară și multe altele. Toate aceste motive reprezintă argumente puternice pentru care soia devine un alimente care ar trebui evitat.

3. Peștele de crescătorie

Există specialiști care consideră consumul de pește de cultură chiar mai nociv decât consumul de slănină. Chiar și somonul, considerat a fi o alegere sănătoasă, poate fi otrăvit într-o crescătorie. De ce? Pentru că majoritatea hranei oferite în crescătorie este modificată genetic, conform Environmental Working Group. De exemplu, 7 din 10 somoni de crescătorie achiziționați de la magazinele alimentare din Washington DC, San Francisco și Portland au fost contaminați cu bifenili policlorurați la niveluri care ridică probleme pentru sănătate, potrivit testelor independente de laborator comandate de Environmental Working Group. Este de 16 ori mai posibil ca peștele de crescătorie să conțină bifenili policlorurați decât soiurile sălbatice, de 4 ori mai mult decât carnea de vită și de 3,4 ori mai mult decât fructele de mare. În plus, peștii de crescătorie pot conține și neurotoxine sau toxine cancerigene, precum dioxine, toxafen sau dieldrin.

4. Popcornul pentru cuptorul cu microunde

Fiind plin de substanțe cancerigene, pur și simplu nu merită comoditatea. Chiar dacă în pungă se află soiuri organice, tot nu ar fi sigur consumul deoarece boabele sunt acoperite cu o substanță cancerigenă. Aroma de unt conține un compus numit diacetil, care provoacă o boală pulmonară gravă atunci când este inhalat în cantități mari. Data viitoare când vrei popcorn, cumpără direct boabe ecologice de la un magazin cu produse alimentare naturale. Folosește ulei de nucă de cocos sau unt organic și toarnă 3 linguri într-o tigaie groasă de oțel inoxidabil.

5. Carnea convențională

Produsele din carne non-organice sunt alimente moarte din punct de vedere nutrițional și nu ar trebui consumate. Chiar dacă sunt golite de excesul de grăsime, tot nu ar trebui să facă parte din regimul nostru alimentar. În esență, tu ești cel care mănâncă și are parte de alimentele cu care au fost hrănite respectivele animale (alimente cu hormoni și pesticide), care ulterior ajung în tractul gastro-intestinal și sunt stocate în celulele adipoase. Citește și recitește etichetele pentru a te asigura că respectiva carne este în regulă. Chiar dacă scrie pe etichetă că animalele au fost hrănite cu iarbă, fii circumspect, întrucât există o întreagă dezbatere despre animalele hrănite cu iarbă vs animalele hrănite cu cereale. Recomandarea ar fi să cumperi de la o sursă locală de încredere, fermieri și agricultori cunoscuți.

6. Margarina

Ai crede că „mitul margarinei“ a fost demontat de mult, însă aceasta este încă lăudată drept un produs alimentar sănătos. Margarina este fabricată din uleiuri vegetale, deci nu conține colesterol. Untul este fabricat din grăsimi animale și conține colesterol și un nivel ridicat de grăsimi saturate. Din păcate, această comparație este nedreaptă. Încă de când a fost creată, margarina a fost făcută din grăsimi trans, care sunt cunoscute pentru că blochează arterele și cauzează boli cardiovasculare. Grăsimile trans cresc, de asemenea, riscul unei persoane de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 și o altă serie de probleme grave de sănătate. Grăsimile saturate sunt benefice pentru sănătate, însă margarina are un conținut redus de astfel de grăsimi.

7. Uleiurile vegetale

Mână în mână cu margarina, uleiurile vegetale (cum ar fi cel de rapiță) nu sunt sănătoase, oricât am încerca să credem acest lucru. Ele sunt de obicei din plante modificate genetic, parțial hidrogenate și legate de afecțiuni precum ateroscleroza, defecte congenitale, probleme osteo-articulare, cancer, diabet, tulburări digestive, boli de inimă, deprecierea sistemului imunitar, creșterea nivelului de colesterol, dificultăți de învățare, probleme hepatice, obezitate, disfuncții sexuale, reacții cutanate, sterilitate sau probleme de vedere. Este recomandată folosirea uleiului pur, extravirgin și presat la rece de nucă de cocos. Atunci când cumperi ulei de nucă de cocos, ar trebui să te asiguri că miroase a nucă de cocos, în caz contrar fiind cel mai probabil pasteurizat și nefiind la fel de sănătos pentru tine.

8. Sarea de masă

Destul de multă lume a auzit că sarea de masă standard provoacă hipertensiune arterială, însă foarte puțini dintre oameni au încetat să o mai folosească. Produsele din sare de mare și sare de masă rafinată sunt la început alimente „reale“ din punct de vedere tehnic, însă devin foarte rapid false. Producătorii folosesc anumite metode de extragere care afectează conținutul de minerale naturale, după care utilizează o serie de aditivi (inclusiv aluminiu) pentru a o usca la temperaturi extrem de înalte. Pentru că este distrus, iodul natural este înlocuit cu iodură de potasiu în cantități potențial toxice. Sarea este apoi stabilizată cu dextroză, care îi oferă culoarea violet, fiind ulterior albită. Se recomandă folosirea sării de mare celtice și a sării de Himalaya.

9. Îndulcitorii artificiali

Fiind artificiali, ai crede că acești îndulcitori falși sunt folosiți cu precauție de către oameni. Din nefericire, mulți medici îi recomandă presupunând că sunt siguri pentru diabetici, având indicele glicemic scăzut. În mod ironic, noile cercetări arată că îndulcitorii artificiali provoacă o perturbare a florei intestinale și chiar diabet zaharat. De asemenea, înlocuitorii zahărului au fost legați din punct de vedere clinic de afecțiuni precum cancerul de vezică urinară, alergii, tumori cerebrale, cancer mamar, dureri de cap, hipertensiune, leucemie, convulsii sau obezitate.

10. Laptele convențional

Pericolele laptelui convențional sunt ascunse în modificarea genetică a hranei pentru animale și hormonii administrați pentru a stimula producția de lapte. Aceste toxine se transferă la oameni atunci când se bea laptele sau se consumă produsele lactate, fiind legate de anumite probleme de sănătate. Similar cu sucul de fructe, atunci când laptele crud este pasteurizat, acesta își pierde conținutul nutrițional și devine aproape inutil. Deoarece enzima lactază este distrusă în procesul de încălzire, oamenii nu pot digera adecvat zahărul din lapte, lactoza. Această problemă a devenit atât de comună, încât National Institute of Health susține că aproximativ 65% din populație are o capacitate redusă de a digera lactoza după copilărie. Laptele crud este de departe mai sănătos și poate fi găsit uneori și în unele forme de brânză sau iaurturi.
Morala poveștii prezentate ar fi că nu trebuie să crezi tot ceea ce citești, indiferent de tendințele din sănătate. Cu cât vei alege mai multe alimente și băuturi care aduc viață organismului uman, cu atât te vei bucura mai mult de viață. Care dintre alimentele din lista prezentată te surprinde cel mai mult?

    Sursa:

  • draxe.com/health-foods-you-should-never-eat/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alergii alimentareDietă echilibratăintoleranțălactateNutrițiesoia
Articolul anterior
Sensibilitatea la gluten, o problemă reală?
Articolul următor
7 superalimente pentru sănătatea intestinului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: