Imunitate, Nutriție și dietă, Vitamine și minerale

10 nutrienți pentru o imunitate de fier

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
chlorellaimunitatemagneziumineralenutriențiprobioticevitamina Cvitamina Dvitamina Evitaminezinc

Toamna a venit, copiii s-au întors la școală de ceva timp, iar vremea rece începe să-și intre în drepturi. Acum este momentul să ne asigurăm că sistemul imunitar funcționează eficient, pentru a putea trece peste toate provocările ce urmează să apară. Așadar, ce putem face pentru a ajuta la întărirea sistemului imunitar natural și care este rolul nutriției în îmbunătățirea apărării noastre naturale împotriva bolilor? Vom afla răspunsurile în cele ce urmează.

Alimentele și suplimentele alimentare îți întăresc sistemul imunitar

Sistemul imunitar reprezintă sistemul de apărare al organismului nostru și cuprinde celule, țesuturi și organe, care lucrează împreună pentru a proteja corpul de microbi și microorganisme care ne pot îmbolnăvi. Când sistemul nostru imunitar este sănătos și eficient, suntem mai puțin sensibili la boli, dar în cazul în care acest sistem este slăbit sau compromis (din cauza dietei, stresului, oboselii etc.), atunci devenim mult mai vulnerabili în fața bolilor. Tot ceea ce consumăm are un impact enorm asupra felului în care funcționează corpul nostru, legătura dintre imunitate și nutriție fiind binecunoscută. Dacă nu oferim organismului nostru elemente nutritive adecvate, nu ne putem aștepta să lucreze la un nivel optim. Există anumite alimente, vitamine și minerale care s-au dovedit a avea un impact pozitiv asupra sistemului nostru imunitar, iar includerea acestora în dieta zilnică asigură sănătatea sistemului imunitar, de care avem nevoie cu precădere în această perioadă a anului. Iată, în continuare, care sunt alimentele, vitaminele și mineralele cu importante beneficii asupra sistemului tău imunitar.

Ciupercile terapeutice îți consolidează imunitatea

Ciupercile întăresc sistemul imunitar deoarece sunt bogate în proteine, fibre, vitamina C, vitamina B, calciu și alte minerale. Ciupercile conțin, de asemenea, betaglucani, cunoscuți pentru proprietățile de consolidare a imunității. Ciupercile Shiitake, Maitake și Reishi (Ganoderma) au reale proprietăți de stimulare a sistemului imunitar, având și importante beneficii antiinflamatoare în organism. Aceste ciuperci au fost folosite multe secole în medicina antică pentru proprietățile lor în menținerea sănătății, inclusiv pentru capacitatea lor de luptă împotriva efectelor îmbătrânirii. Așadar, în loc de un măr pe zi pentru a ține doctorul departe, poți încerca o ciupercă pe zi! Mai multe informații despre ciupercile terapeutice găsești aici.

Chlorella stimulează componentele sistemului imunitar

Chlorella este o algă unicelulară de apă dulce, care acționează ca un agent eficient de detoxifiere prin legarea toxinelor și a metalelor grele (cum ar fi mercurul), eliminându-le din organism. Clorofila este secretul care face din chlorella un superfood. Clorofila te ajută să procesezi mai mult oxigen, curăță sângele și sprijină creșterea și repararea țesuturilor. De asemenea, această algă stimulează toate componentele sistemului imunitar și ajută răspunsurile imune adecvate.

Probioticele te ajută în lupta împotriva bacteriilor dăunătoare

Probioticele au o influență profundă asupra sănătății tale și un număr de beneficii importante pentru sistemul tău imunitar. Astfel, ele ajută la eliminarea substanțelor cu potențial nociv din organism înainte ca celulele sănătoase să sufere mutații, asigură un grad ridicat de bacterii benefice, ajută la reglarea și stabilizarea calciului în celule, ajută la digestia peptidelor care cauzează probleme ale creierului, sprijină sănătatea intestinală și producerea de enzime importante pentru vitalitate și funcționarea sistemului imunitar. Important este să alegi un supliment cu probiotice de calitate, însoțit de prebiotice, pentru o acțiune simbiotică. Aici poți descoperi informații inedite despre probiotice.

Zincul – mineral esențial pentru sistemul imunitar

Toate vitaminele și mineralele sunt importante pentru o stare de sănătate bună și au propriile lor roluri în organism, însă zincul este vital pentru funcționarea optimă și dezvoltarea sistemului imunitar. Chiar și o deficiență ușoară de zinc poate crește riscul de infecție și boală. De aceea, e bine să îți asiguri un aport adecvat de zinc, pentru sănătatea întregului organism. Dr. Ranjit Chandra, o autoritate mondială atunci când vine vorba despre legătura dintre nutriție și imunitate, a fost un pionier în cercetarea rolului pe care zincul îl are în apărarea optimă a organismului. Dincolo de faptul că lovește virusurile (dacă le atacă suficient de devreme), acest mineral este vital în menținerea sănătății fiecărei celule din corp. Totodată, zincul este necesar pentru a activa vitamina A – un nutrient-cheie pentru stimularea sistemului imunitar.

Magneziul reglează răspunsul imunitar

Magneziul este al patrulea mineral ca abundență în corp și e responsabil cu peste 300 de reacții biochimice din organism, fiecare organ depinzând de el (în special inima și rinichii). Cu toate acestea, deficiența de acest mineral extrem de important este destul de frecventă din cauza dietei bogate în alimente procesate și bogate în zahăr. Un alt motiv pentru care magneziul este esențial e legat de faptul că toate enzimele care metabolizează vitamina D necesită magneziu. Așadar, deficiența de magneziu pur și simplu reduce substanțial eficacitatea vitaminei D.

Vitamina A susține o imunitate puternică

Această vitamină solubilă în grăsimi oferă unul dintre cele mai eficiente rapeluri pentru sistemul imunitar. Previne infecțiile prin susținerea funcțiilor celulelor T, a celulelor B și a citokinelor. Aceasta ajută la protejarea împotriva infecțiilor virale, rujeolei, a răcelilor frecvente și a gripei, îmbunătățind funcțiile celulelor albe din sânge. Vitamina A susține, de asemenea, buna funcționare a celulelor pielii și a celulelor mucoasei căilor respiratorii, a tractului digestiv și tractului urinar, care funcționează ca o barieră împotriva bacteriilor și virusurilor. Deficiența de vitamina A scade imunitatea și crește riscul de boli infecțioase.

Vitamina C îmbunătățește sistemul imunitar

Probabil cea mai cunoscută vitamină cu acțiune în imunitate, vitamina C îmbunătățește sistemul imunitar într-o varietate de moduri, iar deficiența acesteia reduce rezistența organismului împotriva infecțiilor. Globulele albe folosesc vitamina C pentru a combate infecțiile, iar în fața inflamației sau a provocărilor microbiene, nivelurile de vitamina C pot fi epuizate. Celulele albe din organism localizează, înglobează și distrug bacteriile străine și virușii care intră în organism. Aceasta ajută la regenerarea vitaminei E, un alt antioxidant eficient. Vitamina C crește producția de limfocite, nivelurile de interferon, secreția de hormoni timici și nivelul de glutation, necesare pentru a înlocui deficitele consumate de infecție în timpul stresului crescut (atât fizic, cât și mental). În plus, protejează celulele împotriva efectelor nocive ale poluării, îmbunătățește capacitatea de vindecare a rănilor, are un puternic efect antioxidant și crește speranța de viață. Oamenii nu au capacitatea de a produce în plus vitamina C, iar atunci când ne confruntăm cu perioade stresante, avem nevoie de suplimentarea din surse externe a vitaminei C.

Vitamina D reduce riscul de infecții

Beneficiile vitaminei D pentru absorbția calciului și îmbunătățirea sănătății osoase sunt binecunoscute. Însă aceasta este și un nutrient extrem de important pentru creșterea imunității. Deficiența de vitamina D a fost demonstrată ca fiind legată de creșterea dezvoltării bolilor autoimune, cancer, boli cardiovasculare și diabet zaharat. Vitamina D reduce riscul de gripă, infecții ale gâtului, febră și tuse.

Vitamina E – un ajutor real pentru imunitate

Un studiu efectuat de americani pe adulți a arătat că peste 40% dintre bărbații și femeile în vârstă au avut aportul de vitamina E cu două treimi sub doza recomandată. Cercetările au arătat o reducere statistică semnificativă a infecțiilor la voluntarii vârstnici prin utilizarea a 400-800 U.I. de vitamina E pe zi. Măsurătorile de laborator ale funcției imune au arătat, de asemenea, o îmbunătățire semnificativă după suplimentarea cu vitamina E. Funcțiile vitaminei E ca un antioxidant puternic sunt binecunoscute, aceasta fiind de folos și în tratarea bolilor autoimune.
Alte suplimente minerale care au un rol important în sprijinirea imunității sunt L-arginina (sporește răspunsul celulelor T și ajută în accelerarea recuperării chirurgicale), coenzima Q 10 (nutrient pentru creșterea energiei, ce poate ajuta imunitatea prin alimentarea bateriilor celulare ale macrofagelor devoratoare de microbi) și seleniul (extrem de important în apărarea noastră antioxidantă).

Așadar, funcția sistemului imunitar este de a proteja organismul împotriva infecțiilor și bolilor. Ceea ce mănânci și felul cum o faci afectează imunitatea, aportul inadecvat de micronutrienți putând duce la slăbirea sistemului imunitar. Alimentele conțin multe substanțe nutritive diferite, care lucrează în sinergie, iar oamenii de știință recunosc rolul esențial pe care îl joacă nutriția în sprijinirea funcției imune. Este recunoscută atât importanța macronutrienților, cât și a micronutrienților (vitamine și minerale) pentru sprijinul acordat sistemului imunitar. De asemenea, modularea răspunsului imun cu ajutorul suplimentelor alimentare a devenit astăzi nu doar o realitate, ci chiar o necesitate.

Tu cum ai grijă de imunitatea ta?

Surse:

  • copemanhealthcare.com/resources/top-5-vitamins-minerals-healthy-immune-system/
  • delameredairy.co.uk/living/improving-your-immunity/
  • drhoffman.com/article/nutrients-that-boost-immunity-2/
  • approachwellness.com/list-of-minerals.html
  • health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/12/08/top-12-foods-for-healthy-immune-response.aspx
  • health-forever.com/immune-system-vitamins/
  • boost-immune-system-naturally.com/vitamins-to-boost-immune-system.html
  • inlifehealthcare.com/blog/vitamins-minerals-boost-immune-system/#.V_UIJPl97IU
  • eatingwell.com/nutrition_health/healthy_immunity_center/5_immunity_boosting_foods_nutrients?page=6
  • fundies.com.au/health-enews/vitamins-and-minerals-for-immunity
  • webmd.com/food-recipes/antioxidants-your-immune-system-super-foods-optimal-health
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9250133

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
chlorellaimunitatemagneziumineralenutriențiprobioticevitamina Cvitamina Dvitamina Evitaminezinc
Articolul anterior
5 alimente care taie pofta de dulciuri
Articolul următor
Sensibilitatea la gluten, o problemă reală?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateNutriție și dietăVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: