Detoxifiere și slăbire, Nutriție și dietă

5 alimente care taie pofta de dulciuri

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Dietă echilibratăfibre alimentarepofte alimentareSlăbire și menținerea greutățiizahăr

Ți-ai propus să elimini zahărul din alimentația ta sau cel puțin să reduci cantitatea de dulciuri? Dar uneori pofta de ciocolată este mai puternică decât voința ta? Nu este de mirare! Zahărul creează dependență. Atunci când organismul nu primește doza de zahăr cu care este obișnuit, apare o reacție hormonală de semnalizare, care intensifică pofta de dulce. Cheia pentru a stăvili aceste impulsuri puternice o reprezintă înlocuirea zahărului cu hrană capabilă a-i furniza organismului energie de durată, echilibru hormonal și un microbiom intestinal sănătos.

Îți prezentăm cinci alimente surprinzătoare – de la varză murată la supă de oase – care te vor ajuta să-ți controlezi dependența de zahăr.

1. Varza murată menține echilibrul microbiomului intestinal

Dezvoltarea unui microbiom intestinal sănătos este esențială pentru echilibrul nutrițional al organismului. Alimentele fermentate, cum ar fi varza murată sau alte murături în saramură, vin la pachet cu probiotice, bacterii bune ce trăiesc în intestinul nostru și îndeplinesc un rol esențial în digestia alimentelor, precum și numeroase alte funcții benefice. Probioticele ajută la eliminarea bacteriilor patogene, „rele”, care proliferează într-un mediu bogat în zahăr. Există studii care dovedesc că probioticele de tip Bifidus și Lactobacillus (din varză murată, sana, kefir) sunt capabile să țină sub control bacteriile Prevotella, care se dezvoltă pe carbohidrați și stimulează consumul alimentelor bogate în zahăr și făină.

2. Supa de oase conține colagen, proteina perfectă contra zahărului

Ingredientul cheie din acest aliment străvechi este colagenul, o proteină care poate reduce pofta de zahăr prin asigurarea sațietății pentru mai mult timp și prin efectul de reglare a glicemiei. Proteinele sunt cei mai „sățioși” macronutrienți, iar colagenul este cu 40% mai dens decât alte proteine precum cele din lapte sau din soia. Colagenul conține, de asemenea, o cantitate apreciabilă de glutamină, un aminoacid care furnizează energie la nivelul creierului și controlează secreția de insulină pentru a regla glucoza din sânge. Așadar, o dietă bogată în colagen te va ajuta să eviți senzația de foame între mese, care te împinge adesea la diverse pofte alimentare sau la supraalimentare.

3. Somonul, combinație sănătoasă de proteine și grăsimi

Datorită cantității mari de grăsimi și proteine sănătoase, somonul are o reputație greu de egalat în orice dietă. Cei mai faimoși nutrienți din compoziția somonului sunt acizii grași omega 3, care combat inflamația cronică la nivelul întregului organism, un factor-cheie pentru prevenirea unei multitudini de probleme, inclusiv a dezechilibrelor alimentare. Combinația perfectă de proteine și grăsimi face din somon un aliat de nădejde în curele de slăbire: este gustos, sățios, ușor de preparat într-o varietate de feluri, oferă energie și te ajută să uiți de dulciuri. Tot ce trebuie să faci este să te obișnuiești a-l consuma. Te vei convinge că după o masă principală cu somon nu vei mai simți nevoia de o gustare dulce.

4. Curcanul, bună dispoziție la pachet

Carnea de curcan furnizează organismului un hormon-cheie pentru prevenirea poftei de dulce: serotonina, un neurotransmițător care controlează starea noastră emoțională. Oamenii de știință susțin că reducerea nivelului de serotonină se asociază cu stări depresive și tulburări alimentare de tipul bulimiei, inclusiv consum exagerat de dulciuri. Deși serotonina nu se găsește direct în alimente (ea depinde de secreția internă a organismului), există un aminoacid, numit triptofan, cu rol de precursor al serotoninei în corp. Carnea de curcan conține o cantitate foarte bună de triptofan, care stimulează creșterea nivelului de serotonină. Cu cât beneficiezi de mai multă serotonină, cu atât starea ta de spirit se îmbunătățește și vei reuși să-ți stăpânești refugiul în consumul de dulciuri.

5. Semințele de in, fibre sănătoase pentru digestie optimă

Surse valoroase de fibre alimentare, semințele de in au un rol important în reglarea digestiei și ajută la stoparea poftei de dulciuri. Trebuie știut că alimentele bogate în fibre necesită mai mult timp pentru a trece prin tractul digestiv, de aceea dau senzația de sațietate foarte rapid și o mențin pentru mult timp. Alte surse bune de fibre sunt fructele, legumele și nucile. Dar semințele de in sunt deosebit de avantajoase datorită echilibrului perfect de fibre și grăsimi sănătoase.

Surse:

  • furtherfood.com/foods-eliminate-sugar-cravings-heal-your-gut-sugar-detox/
  • paleoforwomen.com/how-probiotics-put-an-end-to-my-sugar-cravings/
  • draxe.com/sugar-addiction/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Dietă echilibratăfibre alimentarepofte alimentareSlăbire și menținerea greutățiizahăr
Articolul anterior
Ce sunt micronutrienții și de ce sunt atât de importanți pentru tine?
Articolul următor
Plan în 5 pași pentru a slăbi sănătos după concediu


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Detoxifiere și slăbireNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: