Nutriție și dietă

5 băuturi sănătoase cu care poți înlocui cafeaua

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
antioxidanțicafeinăceaiDietă echilibratăenergieNutriție

Și tu ai nevoie de cafea pentru a te pune în mișcare dimineața? Ajungi la serviciu și nu te poți concentra fără o cană de cafea pe birou? După masa de prânz consideri că nimic nu poate fi mai plăcut decât aroma cafelei aburinde? Cafeaua pare un elixir-minune de care mulți nu se pot lipsi. Ceea ce nu este rău… până la un punct. Numeroase studii au asociat consumul de cafea cu stimularea metabolismului și arderea caloriilor, îmbunătățirea atenției și a capacităților cognitive, prevenirea unor boli neurodegenerative sau a diabetului. Efectele benefice se datorează atât cafeinei, substanța psihoactivă din cafea, cât și numeroșilor antioxidanți din cafea.

Lista neagră a cafelei

Din păcate, unele obiceiuri greșite pot transforma cafeaua într-o băutură nesănătoasă. Spre exemplu, cafeaua neagră, simplă este o băutură care nu conține calorii. Însă adăugându-i zahăr și lapte se modifică nu doar gustul cafelei, ci și conținutul de calorii. Iată cum cafeaua devine dintr-un aliat al siluetei o băutură hipercalorică, care favorizează creșterea în greutate.

O altă greșeală frecventă este consumul excesiv de cafea. În general, 1-2 cești de cafea pe zi reprezintă o cantitate suficientă organismului. Orice depășește această doză poate conduce la efecte nedorite. În cazul abuzului de cafea și/sau de băuturi care conțin cafeină pot să apară: palpitații, stări de neliniște, tremor, atacuri de panică, insomnii, uneori chiar convulsii.

În cazul persoanelor care dezvoltă dependență de cafea pot să apară dureri de cap (migrenă), amețeli, confuzie, în lipsa cafelei.

Un alt risc la care se expun consumatorii avizi de cafea îl reprezintă deficitul de minerale. Cafeina reduce atât absorbția fierului la nivel digestiv și atunci se poate instala anemia, cât și capacitatea rinichilor de a stoca zinc, magneziu, calciu și alte minerale importante.

Sună destul de înfricoșător, așa e? Sau ți se pare mai înfricoșătoare perspectiva de a renunța la cafea? Ca orice dependență, și cea de cofeină pare greu de învins. Dar în realitate este suficient să înlocuiești cafeaua cu băuturi sănătoase care te revigorează și îți conferă o stare de bine.

5 alternative sănătoase la cafea

Iată, potrivit unui articol publicat pe site-ul doctorului Josh Axe, lider al medicinei funcționale din SUA, există 5 variante pentru a înlocui cu succes cafeaua.

1. Ceai Matcha

Acest fin ceai verde japonez câștigă din ce în ce mai multă popularitate printre iubitorii de ceai din toate colțurile lumii. Matcha este o pulbere de ceai verde care se dizolvă în apă. Băutura obținută reprezintă un cocteil de antioxidanți, vitamine și minerale. Matcha este o excelentă alternativă la cafea. O ceașcă de ceai conține suficientă teină încât să îți confere energie, cu toate că reprezintă echivalentul a doar 1/5 din cafeina dintr-o ceașcă de cafea. Un avantaj important: energia din ceai se eliberează lent în organism, într-un interval de 6-8 ore. Astfel, Matcha îți oferă un echilibru perfect între revigorare și relaxare.

Foarte interesant este faptul că Matcha conține o mare cantitate de aminoacizi, în special L-teanină, cu efect calmant și totodată stimulant asupra undelor Alfa din creier responsabile cu îmbunătățirea concentrării și memoriei. Dar pe lângă faptul că te ajută să înlocuiești cafeaua, ceaiul Matcha este recunoscut și pentru numeroasele sale beneficii asupra sănătății: susține sistemul imunitar, ajută procesul de slăbire, protejează împotriva cancerului.

2. Apă

Știai că oboseala este unul dintre primele semne ale deshidratării? Dacă simți că nu mai ai energie, nu te mai poți concentra și începe să te doară capul, atunci este foarte posibil să fii deshidratat(ă).  Mulți dintre noi fac greșeala să bea apă doar atunci când simt senzația de sete. Dar setea apare când s-a instalat deja deshidratarea. Numeroase studii au arătat că deshidratarea afectează atât performanțele intelectuale, cât și pe cele fizice.

Așadar, atunci când crezi că ai nevoie de o cafea pentru a-ți recăpăta forțele, ar fi bine să bei mai întâi un pahar cu apă. Este foarte posibil să te simți din nou în formă. Pentru a nu uita să bei apă, este bine să păstrezi tot timpul lângă tine o sticlă cu apă.

3. Smoothie energizant

Sucurile verzi sunt excelente pentru creșterea nivelului de energie datorită tuturor nutrienților și antioxidanților pe care îi conțin. Cei care nu sunt „prieteni” cu broccoli sau cu salatele de verdețuri pot încerca smoothie-urile. Aceasta este o modalitate ușoară de a stimula aportul de legume verzi, deosebit de importante pentru sănătate. Un suc verde zilnic te ajută la creșterea nivelului de energie, contribuie la protejarea sănătății cardiovasculare și la prevenirea deficitelor de vitamine și minerale.

Este important ca la prepararea smoothie-ului să te asiguri că 95% din amestec conține legume (spanac, pătrunjel, castravete, salată verde, varză, tije de țelină etc.) și restul fructe. Poți folosi și un superfood verde sub formă de pulbere, ce conține ingrediente ecologice: grâu și orz verde, germeni de grâu, broccoli și orz, alge verzi. Acest cocteil nutritiv superconcentrat este ideal la birou, pentru că se poate prepara ușor în amestec cu apă.

4. Ceai Mate

Originar din America de Sud, ceaiul din frunzele plantei Yerba Mate are un conținut ridicat de teină, ceea ce îl face o băutură foarte utilă în momentele solicitante, în care avem nevoie de atenție sporită și rezistență mentală. Ceaiul Mate conține foarte mulți antioxidanți, aminoacizi, polifenoli, vitamine și minerale. Această compoziție specială contrabalansează efectul concentrației ridicate de teină, astfel încât ceaiul Mate poate fi folosit pentru a crește energia și puterea de concentrare, însă fără a produce efectele secundare ale consumului excesiv de cafea.

O altă calitate foarte apreciată a ceaiului Mate este ajutorul în menținerea unei greutăți optime, pentru că nutrienții din acest ceai determină metabolismul să consume carbohidrații în mod eficient.

5. Shake cu proteine

Deși mulți cred că un pătrățel de ciocolată sau ceva care conține zahăr este salvarea atunci când simt că s-au epuizat rezervele de energie, studii recente arată că proteinele sunt esențiale pentru stimularea creierului. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au explicat că aminoacizii din proteine activează celulele orexine din creier, care sunt implicate în menținerea stării de veghe a organismului. Cercetări anterioare ale aceluiași grup au arătat că glucoza (deci consumul de zahăr) blochează celulele orexine. Iată o explicație pentru somnolența resimțită după o masă bogată în carbohidrați.

Surse:

  • draxe.com/energizing-alternatives-to-coffee/
  • zengreentea.com.au/matcha-vs-coffee-matcha-enhances-energy-and-concentration/
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3142888/
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22099463

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
antioxidanțicafeinăceaiDietă echilibratăenergieNutriție
Articolul anterior
Ce sunt polifenolii și cum ne protejează sănătatea?
Articolul următor
Ce schimbări trebuie să faci în alimentație după 40 de ani?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: