Nutriție și dietă, Vitamine și minerale

7 semne ale deficitului de magneziu, plus cele mai bogate alimente în magneziu

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Una dintre proprietățile cele mai importante ale magneziului este aceea de a acționa în mod opus față de calciu. De aceea, ele se comportă asemenea unui balansoar pentru copii, când unul este sus, celălalt se află jos și invers. În special adulții au un nivel ridicat de calciu în organism, fapt pentru care au nevoie de suplimente de magneziu.

Vezi toate articolele despre:
anxietatemagneziumineraleNutrițieobosealăstres

Ce este magneziul și unde se găsește în organism?

Magneziul este un element și un mineral întâlnit în natură, reprezentând unul dintre electroliții corpului, alături de sodiu, potasiu, calciu etc. Un procent de 99% din magneziul care se găsește în corp este depozitat în oase, mușchi și în țesuturile moi, restul de 1% făcând parte din componența sângelui.

Printre rolurile magneziului în organism se numără capacitatea de a fi parte din procesele enzimatice cu rol declanșator al reacțiilor chimice necesare vieții. În plus, magneziul joacă un rol important în semnalizarea cardiovasculară a inimii și ajută la producerea de ADN, necesar în diviziunea celulară, ARN, important în producerea de proteine și ATP, utilizat de către organism în stocarea și transferul de energie.

Așa cum spuneam mai sus, un nivel ridicat de magneziu înseamnă un nivel scăzut de calciu, fapt pentru care cercetătorii au descoperit nu doar că magneziul contribuie la sănătatea mușchilor și nervilor, ci aduce beneficii în probleme de: astm, eclampsie, migrene, hipertensiune, tulburări convulsive, accident vascular cerebral.

Cum putem detecta deficiența de magneziu?

Hipomagnezemia este un fenomen destul de greu de detectat, întrucât simptomele apar de cele mai multe ori în momentul în care există o deficiență foarte mare de magneziu. Cu toate acestea, în momentul unei probleme de sănătate, corpul transmite anumite semnale, care ne pot conduce spre depistarea și prevenirea deficienței de magneziu, împreună cu urmările acesteia.

7 simptome ale deficienței de magneziu

  • Spasmele musculare și crampele

În cazul în care te confrunți cu spasme, tremur sau crampe la nivelul mușchilor, poate ar fi bine să verifici care este nivelul de magneziu din corpul tău. Cercetările au arătat că aceste simptome își au originea tot în nivelul ridicat de calciu, care supraexcită sau hiperstimulează nervii mușchilor. Cu toate că principala cauză a acestor simptome este deficitul de magneziu, stresul sau consumul ridicat de cofeină pot de asemenea contribui.

  • Tulburările mentale

Un nivel scăzut de magneziu poate conduce la efecte negative asupra sănătății mentale, apatia, amorțeala mentală sau lipsa de emoții fiind semne specifice. Mai mult, depresia și anxietatea ar putea fi aspecte care să anunțe faptul că există un deficit de magneziu în organism.

  • Osteoporoza

Tulburare caracterizată prin oase fragile și un risc crescut de fracturi osoase, apariția osteoporozei este influențată de factori, precum:

  • Îmbătrânirea
  • Lipsa de activitate fizică
  • Nivel scăzut de vitaminele D și K
  • Oboseala și slăbiciunea musculară

În cazul în care te confrunți cu episoade persistente de oboseală și epuizare fizică, iar somnul nu te ajută întru totul să te refaci, există posibilitatea de a te confrunta cu deficiență de magneziu. De asemenea, slăbiciunea musculară poate fi un alt simptom, aceasta aflându-se în legătură cu pierderea de potasiu din celulele musculare, afecțiune asociată cu hipomagnezemia.

  • Tensiune arterială mare

Conform mai multor studii efectuate, s-a dovedit faptul că deficitul de magneziu poate crește tensiunea arterială, electrolitul venind în special în ajutorul adulților cu tensiune arterială crescută.

  • Astm

Având în vedere faptul că în urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că persoanele care suferă de astm au un nivel scăzut de magneziu, în cazul în care te confrunți cu o astfel de afecțiune, este recomandat să verifici cum stai din acest punct de vedere. Cercetătorii cred că deficiența de magneziu poate determina o acumulare excesivă de calciu în mușchii care căptușesc căile respiratorii din plămâni. În acest caz, un inhalator cu sulfat de magneziu poate fi folosit pentru curățarea căilor respiratorii și eliberarea acestora.

  • Bătăi neregulate ale inimii

Poate unele dintre cele mai grave urmări ale deficitului de magneziu sunt aritmiile cardiace. În cele mai multe cazuri, simptomele aritmiei sunt slabe, spre deloc, dar uneori pot provoca palpitații cardiace, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.

Printre simptomele aritmiei cardiace se numără:

  • Amețeală
  • Dificultăți de respirație
  • Dureri în piept

La ce ne ajută magneziul?

Printre binecunoscutele beneficii ale magneziului cu privire la: sănătatea mentală, sistemul muscular și sănătatea inimii, acesta îndeplinește și alte roluri, precum:

  • Ameliorează simptomele sindromului premenstrual
  • Crește performanța fizică
  • Preia controlul inflamațiilor
  • Previne migrenele
  • Normalizează nivelul de zahăr din sânge și protejează împotriva sindromului metabolic
  • Joacă un rol important în metabolismul vitaminei D

De unde ne putem lua necesarul de magneziu?

Consumă următoarele alimente, pentru a te încărca de doza necesară de magneziu de care corpul tău are nevoie:

  • Migdale, alune și caju
  • Semințe de dovleac, floarea soarelui, chia, in
  • Avocado
  • Spanac
  • Cacao
  • Ciocolată neagră
  • Banane
  • Iaurt sau chefir

Un excelent aport de magneziu poate fi asimilat prin intermediul suplimentelor alimentare, menite să susțină și să contribuie la buna funcționare a organismului, alături de o dietă echilibrată.

Surse:

draxe.com/nutrition/magnesium-rich-foods/
healthline.com/nutrition/magnesium-deficiency-symptoms#TOC_TITLE_HDR_9
medicalnewstoday.com/articles/321735#symptoms
verywellhealth.com/hypomagnesemia-5115837
naturalhealth365.com/magnesium-deficiency-dr-levy-3607.html

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
anxietatemagneziumineraleNutrițieobosealăstres
Articolul anterior
Boala de reflux gastroesofagian: simptome, cauze, tratament
Articolul următor
Controversa în privința iodului și tiroidita Hashimoto


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Nutriție și dietăVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: