Digestie, Microbiom, Nutriție și dietă

7 superalimente pentru sănătatea intestinului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
floră intestinalăfructe si legumeghimbirmicrobiomNutrițiesuperalimenteSuperfoodsulei de cocos

Sindromul de permeabilitate intestinală sau intestinul permeabil este o afecțiune în care mucoasa intestinală este deteriorată. Din această cauză, o parte din substanțele provenite din alimente, dar și bacterii și toxine ajung să treacă dincolo de bariera intestinală, să se infiltreze în fluxul de sânge și să cauzeze probleme în organism.

Intestinul permeabil („leaky gut”) este implicat în apariția bolilor autoimune, alergiilor, inflamațiilor cronice, depresiei sau chiar în unele forme de cancer. Toate aceste boli își pot găsi rezolvare dacă se pornește de la însănătoșirea mucoasei intestinale. Și ce medicament poate fi mai bun pentru intestin decât hrana sănătoasă! Vă prezentăm 7 dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea intestinului.

1. Supă de oase

Supa de oase conține o mare varietate de substanțe nutritive care calmează sistemul imunitar hiperactiv, asigurând în același timp materii prime pentru a reconstrui celule imunitare mai puternice și mai sănătoase. Acesta este motivul pentru care supa de oase este un aliment incredibil care ajută la vindecarea organismului slăbit de infecții bacteriene sau virale. Nu întâmplător se spune că o farfurie de supă caldă te pune pe picioare când ești răcit. Supa de oase este remediul tradițional și în tulburări digestive și în stări de convalescență. Acest superaliment se dovedește extrem de util și în cazul sindromului de intestin permeabil.

Supa poate fi făcută din orice tip de oase: pui, curcan, vită, miel, pește. Oasele conțin o mulțime de substanțe nutritive care sunt eliberate prin fierbere la foc mic în apă, timp de câteva ore. Aceste substanțe nutritive includ măduva osoasă, care contribuie la furnizarea de materii prime pentru celulele sangvine sănătoase și întărirea sistemului imunitar.

2. Ulei din nucă de cocos

Acesta este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă și este cea mai bună sursă naturală de trigliceride cu lanț mediu, care ajută organismul să ardă grăsimi, să reducă inflamația și să vindece mucoasa intestinului. Uleiul de cocos este deosebit de bogat în acid lauric, care, deloc întâmplător, se găsește într-o cantitate crescută în laptele matern. Acidul lauric este un agent antimicrobian puternic, care distruge bacteriile rele și ciupercile.
Nutriționiștii recomandă utilizarea uleiului din nucă de cocos la prepararea unor salate, piureuri sau shake-uri. Datorită proprietății extraordinare de a echilibra flora microbiană, uleiul de cocos poate fi folosit și pe piele atât pentru hidratare, cât și pentru îmbunătățirea microbiomului pielii.

3. Unt din cocos

Are aceleași beneficii ca uleiul din nucă de cocos, dar conține în plus făină de nucă de cocos, în care se găsesc și fibrele din fruct. Fibra din nucă de cocos este un excelent prebiotic, care ajută la hrănirea și susținerea microbiomului intestinal. Untul de cocos poate fi folosit într-o gamă variată de rețete, inclusiv brioșe, înghețată, budinci.

4. Oțet de mere

Prin procesul de fermentare naturală, oțetul de mere capătă proprietăți antimicrobiene speciale, distrugând selectiv bacteriile rele, în special Helicobacter pylori. De asemenea, oțetul de mere este bogat în enzime și acizi organici, care îmbunătățesc procesul digestiv, stabilizează nivelul zahărului din sânge și reduc inflamația. Oțetul de mere poate fi folosit la salate, dar și la preparate din carne. Acizii din oțet ușurează digestia preparatelor din carne. De asemenea, stimulează producția de sucuri gastrice, cum ar fi acidul din stomac, bila și enzimele pancreatice.

5. Unt clarifiat

Untul clarifiat sau ghee, cu un conținut mai mare de grăsime decât untul obișnuit, este plin de nutrienți care susțin sănătatea intestinului, inclusiv o cantitate mare de vitamine liposolubile: A, D, E și K. Untul clarifiat are de asemenea acizi grași omega 3 și o grăsime cu lanț scurt numit acid butiric, care ajută la hrănirea celulelor intestinale și la reducerea inflamației atât la nivelul intestinului, cât și în restul corpului. Ghee sau untul clarifiat este grăsimea solidă, pură, care rămâne după topirea untului și separarea acestuia de lactoză și cazeină. Mulți dintre cei cu permeabilitate intestinală au intoleranță la lactoză și cazeină, motiv pentru care li se recomandă untul clarifiat, pe care îl tolerează foarte bine. Poate fi adăugat la legume, supe sau chiar în ceai fierbinte.

6. Gelatină de vită

Gelatina este o substanță bogată în colagen care se găsește mai ales în cartilajele și pielea animalelor, din care se pot prepara supe, sosuri, aspic. Gelatina conține proteine de calitate și majoritatea aminoacizilor esențiali care sunt elemente-cheie pentru regenerarea celulelor. Datorită colagenului, gelatina este considerată un aliment ce menține frumusețea, deoarece contribuie la consolidarea țesutului pielii, unghiilor și părului. Gelatina poate fi folosită pentru a face bezele de colagen sau pentru a îngroșa supele ori sosurile. Colagenul sub formă de pudră poate fi utilizat ca orice altă pudră de proteine în piureuri și shake-uri.

7. Ghimbir

Ghimbirul conține uleiuri esențiale cu puternice proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiparazitare. În plus, ghimbirul are un puternic efect antioxidant, protejând organismul de efectele radicalilor liberi. Și nu în ultimul rând, ghimbirul este unul dintre cele mai renumite remedii contra senzației de greață și tulburărilor digestive, îmbunătățind producția de sucuri gastrice, bilă și enzime pancreatice. Or, digestia corectă și producția adecvată de sucuri gastrice sunt esențiale pentru însănătoșirea intestinului permeabil și reducerea inflamației asociate acestui sindrom. Iată cum poate fi consumat ghimbirul:

  • Bea în fiecare zi o ceașcă de ceai de ghimbir organic sau un pahar cu apă în care ai dizolvat 2 picături de ulei esențial de ghimbir.
  • Folosește ghimbir proaspăt, dat prin răzătoare, la asezonarea salatelor și legumelor înăbușite.
  • Adaugă câteva feliuțe de ghimbir la orice smoothie de fructe și legume preparat în casă.

Sursa:

  • healthandwellness.pw/the-10-best-foods-for-healing-your-autoimmune-gut/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
floră intestinalăfructe si legumeghimbirmicrobiomNutrițiesuperalimenteSuperfoodsulei de cocos
Articolul anterior
De ce sunt periculoase legumele din familia Solanaceelor?
Articolul următor
Colonoscopia: Standardul de aur în depistarea cancerului de colon


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieMicrobiomNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: