Nutriție și dietă

8 semne că poți suferi de intoleranță la gluten

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
afecțiuni autoimuneboala celiacăcereale integralegluten

Sensibilitatea la gluten nu este o intoleranță ușor de identificat deoarece simptomele se pot suprapune cu alte probleme de sănătate, ceea ce poate face destul de dificilă identificarea cauzei reale. Este extrem de important să știi dacă ai sensibilitate la gluten pentru că numai așa îți poți îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții, evitând în același timp și boala celiacă.
În general, testele de sânge sunt utilizate pentru a determina sensibilitatea la gluten, dar aceste teste nu sunt întotdeauna complet corecte și de aceea este important să iei în considerare și semnalele de alarmă pe care organismul tău ți le oferă. Una dintre problemele analizei de sânge este că aceasta identifică doar una dintre cele șase peptide de grâu – gliadina. În continuare îți prezentăm o listă cu simptome, pe care trebuie să le evaluezi personal pentru a determina dacă te poți confrunta cu o intoleranță la gluten. Este important să reții că simptomele pot apărea imediat după mese și nu durează întotdeauna foarte mult timp. În alte cazuri, simptomele se pot manifesta câteva săptămâni sau chiar pot deveni cronice, urmând ca diagnosticul de intoleranță la gluten să se transforme într-o boală autoimună.
Iată 8 dintre cele mai comune simptome ale intoleranței la gluten:
1. Durerile de cap sau migrenele pot apărea după ce consumi produse cu gluten.
2. Probleme digestive și gastrointestinale: balonări, gaze, diaree, crampe abdominale, constipație, sindromul colonului iritabil.
3. Oboseala poate apărea cronic sau după fiecare masă care conține gluten. Oboseala cronică nu este o boală, ci un sindrom.
4. Schimbările bruște ale stării de spirit și emoțiilor. Iritabilitatea sau modificările iraționale ale sentimentelor pot fi, de asemenea, un simptom al sensibilității la gluten.
5. Pot apărea și o serie de probleme neurologice, inclusiv dificultăți de echilibru, amețeli și afectarea nervilor din afara sistemului nervos central, ceea ce conduce la durere, slăbiciune, furnicături sau amorțeli ale extremităților.
6. Lipsa unei clarități mentale se poate instala după o masă care conține gluten.
7. Diagnosticul unor boli autoimune precum tiroidita Hashimoto, poliartrita reumatoidă, colita ulcerativă, psoriazisul, Lupusul sau scleroza multiplă.
8. Inflamație, tumefacție și dureri în articulațiile degetelor, genunchilor sau șoldurilor.

Noțiuni de bază pentru o idee mai clară

Una sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus pot fi prezente în viața ta. În cazul în care bănuiești că poți avea intoleranță la gluten, începe o dietă fără gluten pentru aproximativ 60 de zile. Acest lucru te va ajuta să determini dacă ai sau nu o sensibilitate la gluten, deoarece vei avea suficient timp pentru a observa o diferență în sănătatea ta.
Alimentele care conțin gluten sunt cele care conțin grâu, secară, orz, ovăz. Nu toate speciile de ovăz conțin gluten, ci unele conțin o cantitate insesizabilă, însă pot fi procesate într-o instalație care prelucrează alte cereale ce conțin gluten și atunci se pot contamina. Alimentele pe care le poți consuma în cura fără gluten ar fi cereale Quinoa, orez, paste de orez, hrișcă și sorg. După ce termini perioada de 60 de zile, analizează simptomele anterioare începerii curei și vezi dacă acestea mai persistă. Dacă au dispărut, ai putea alege să continui dieta fără gluten. Dacă simptomele persistă și după încheierea curei de 60 de zile, acestea ar putea fi cauzate de cu totul alte probleme.

    Surse:

  • celiac.com/articles/32/1/How-accurate-are-blood-antibody-tests/Page1.html
  • glutenfreenetwork.com
  • celiac.com/categories/Safe-Gluten%252dFree-Food-List-%7B47%7D-Unsafe-Foods-%26amp%3B-Ingredients/
  • easy-immune-health.com/Symptoms-of-Gluten-Intolerance.html
  • easy-immune-health.com/Gluten-Intolerance-Diet.html

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
afecțiuni autoimuneboala celiacăcereale integralegluten
Articolul anterior
Confesiunile unei „dukaniste“
Articolul următor
Cum deosebim grăsimile bune de cele rele?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: