Frumusețe, Nutriție și dietă

Alimente permise și interzise dacă ai acnee

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
acneeDietă echilibratăfrumusețeNutrițieNutriție pentru pieleomega 3pieleprobiotice

Pielea reprezintă mai mult decât un înveliș al corpului, ea ne poate oferi multe indicii despre modul în care funcționăm în interior. Tot ceea ce ne face bine pe dinăuntru este benefic și pentru piele. Și invers: tot ceea ce introducem nociv în corpul nostru are urmări negative asupra aspectului pielii. Această legătură dintre ceea ce mâncăm și piele este dovedită prin numeroase studii care afirmă că există unele alimente care favorizează apariția coșurilor și altele care ajută la prevenirea lor.

Să vedem care sunt alimentele interzise și cele permise persoanelor care au probleme cu acneea.

Alimente de evitat

Lactate. Chiar dacă nu ai intoleranță la lactoză, produsele lactate pot fi greu de digerat pentru tine. Multe persoane observă o remisie a acneei după eliminarea produselor lactate, cum ar fi laptele dulce, brânzeturile, înghețata. Pentru a verifica dacă lactatele sunt de vină, încearcă să le elimini din dietă pentru două săptămâni. În cazul în care vei vedea că dispar coșurile, atunci vei ști că lactatele nu-ți priesc și va trebui să le eviți sau să alegi produse de foarte bună calitate. Cu toate acestea, nu trebuie să renunți la produsele fermentate: iaurt, sana, chefir. Vei vedea în continuare de ce.

Zahăr. Zahărul rafinat și alte alimente cu indice glicemic ridicat (pâine, paste făinoase) favorizează inflamația. Cu cât organismul este mai predispus la inflamație, cu atât acneea este mai severă. Consumul în exces de zahăr și produse pe bază de cereale rafinate hrănește de asemenea infecțiile cu Candida sau alți fungi, care nu fac altceva decât să întrețină coșurile de pe piele.

Cofeină și ciocolată. Sunt experți care afirmă că nu există nicio legătură între consumul de cofeină și ciocolată și erupțiile cutanate. Alții însă susțin că, fără îndoială, cofeina are un impact direct asupra echilibrului hormonal. Acest lucru poate fi resimțit imediat: dacă bei mai multă cafea este stimulat hormonul stresului, numit cortizol. Or, cortizolul este responsabil de creșterea inflamației în organism. Prin reducerea sau eliminarea diferitelor surse de cofeină (aici intră și băuturile carbogazoase) vei putea menține echilibrul hormonal de care ai nevoie pentru a scăpa de acnee.

Hrană procesată, săracă în fibre. Consumul unor alimente cu puține fibre, produse pe cale industrială are consecințe negative asupra sănătății intestinului, ceea ce produce un impact negativ și asupra pielii. Atunci când mănânci produse din carne, mezeluri, conserve, cereale pentru micul dejun, alimente semipreparate, sistemul digestiv și microbiomul intestinal nu-și mai pot îndeplini funcțiile în mod normal. Acest lucru declanșează inflamație în organism, ceea ce poate conduce la apariția coșurilor sau poate agrava acneea deja existentă.

Prăjeli și alimente fast-food. Și acestea sunt procesate, sărace în fibre, iar în plus conțin o mulțime de ingrediente proinflamatorii: grăsimi hidrogenate, sodiu, arome, zahăr, potențiatori de gust, aditivi.

Alimente recomandate

Probiotice. Alimentele bogate în probiotice, cum ar fi chefirul sau legumele fermentate, se află pe primul loc în dieta care asigură sănătatea intestinului. Pe măsură ce microbiomul intestinal își recapătă echilibrul, inflamația este atenuată, iar acest lucru se poate vedea pe piele, care devine mai sănătoasă. Un studiu corean a constatat că subiecții cu acnee care au consumat chefir (lapte fermentat cu Lactobacili) au obținut reducerea leziunilor de acnee și a seboreei, timp de 12 săptămâni.

Fibre alimentare. Cele mai bune surse de fibre sunt legumele, fructele, nucile, alunele, semințele, fulgii de ovăz, care stimulează curățarea colonului și dezvoltarea probioticelor – bacteriile bune din intestin.

Alimente bogate în zinc. Persoanele cu acnee sunt predispuse la carență de zinc, de aceea li se recomandă creșterea aportului alimentar de zinc prin consumul de carne de vită, năut, alune caju, semințe de dovleac. Zincul susține de asemenea sănătatea tractului digestiv.

Proteine de calitate. Pește, carne de pasăre și ouă (din crescătorii ecologice), ficat, rinichi sunt alimente bogate în proteine și grăsimi sănătoase care nu trebuie să lipsească din alimentația echilibrată. Unul din efectele benefice este și combaterea acneei.

Alimente hepatoprotectoare. Din moment ce hormonii sunt procesați la nivelul ficatului, consumul unor alimente care ajută funcția hepatică este mai mult decât binevenit. Legumele din familia cruciferelor – broccoli, conopidă, varză, gulii, precum și fructele bogate în fibre – mere, pere – sunt aliați de nădejde ai ficatului.

Suplimente nutritive benefice pentru piele

O piele fără acnee nu se obține întotdeauna doar cu ajutorul alimentației echilibrate, ci uneori este nevoie și de o cură cu suplimente care întăresc rezultatele.

Probiotice. Administrarea unei doze zilnice de bacterii prietenoase (între 1 mld și 3 mld unități formatoare de colonii probiotice) ajută la creșterea imunității generale a organismului și la îmbunătățirea mecanismelor interne antiinflamatorii.

Acizi omega 3. Suplimentele pe bază de ulei de pește sunt unele dintre cele mai valoroase surse de acizi esențiali omega 3. Pentru sănătatea pielii se recomandă administrarea unei doze de 1.000 miligrame pe zi, în cure de 1-3 luni. Acizii omega 3 contribuie la reducerea inflamației și echilibrarea hormonală.

Zinc. Sănătatea pielii, părului și unghiilor este menținută și cu ajutorul zincului, dar este important să alegi un supliment cu zinc natural.

Vitamina C. Esențială pentru vindecarea țesuturilor și pentru formarea colagenului, vitamina C are capacitatea de a reda sănătatea pielii afectate de acnee.

    Sursa:

  • draxe.com/cystic-acne/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
acneeDietă echilibratăfrumusețeNutrițieNutriție pentru pieleomega 3pieleprobiotice
Articolul anterior
De ce merele își schimbă culoarea după ce le tăiem?
Articolul următor
Nutriție personalizată, după tipul de metabolism


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
FrumusețeNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: