Detoxifiere și slăbire, Nutriție și dietă

De ce nu slăbești chiar dacă ești la dietă?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
axa intestin-creierdezechilibru hormonaldietăhormoni tiroidieniNutrițieobezitaterezistență la insulinăstres

Îmi doresc să dau jos câteva kilograme. Mi-am schimbat modul de alimentație, țin un regim cu puține calorii, fac sport, dar nu reușesc să ajung la greutatea dorită.” Cam așa se rezumă problema multor persoane care vor să scape de surplusul ponderal. Dezvăluim în continuare adevăratele cauze care te împiedică să slăbești.

5 factori care te împiedică să slăbești

Atât creșterea, cât și pierderea în greutate sunt aspecte multifactoriale. Iată de ce rezolvarea unei astfel de probleme nu ține doar de alimentație sau de sport. Dr. Libby Weaver, specialistă în nutriție și biochimie, din Australia, atrage atenția că există, în principal, 5 factori responsabili de dificultăți într-un proces de slăbire. Pe de o parte sunt grupați factorii psihici – stresul, trăirile afective și sistemul nervos, iar pe de altă parte, factorii fizici – rezistența la insulină, modificările hormonale.

Relația dintre psihic și hrană

Stresul se face vinovat de numeroase disfuncții ale organismului. Știm cu toții că grijile de zi cu zi, presiunea la locul de muncă, relațiile tensionate în familie sau în cercul de prieteni sunt situații cu consecințe negative. Atunci când suntem supuși unor asemenea factori de stres, organismul intră în alertă și crește secreția de cortizol și adrenalină. Acești „hormoni de stres” determină modificări metabolice care duc la creșterea în greutate.

În plus, stresul se află în strânsă legătură cu emoțiile negative (tristețe, anxietate, iritabilitate, nesiguranță), care se află la originea fenomenului numit de specialiști „mâncat compulsiv”. Nu de puține ori, persoanele aflate în această situație caută refugiu prin mâncare. Hrana devine un mijloc de compensare a sentimentelor de nemulțumire, frustrare, neliniște. În acest context, întrebarea esențială nu este „ce mâncăm?”, ci „de ce mâncăm?”.

Sistemul nervos joacă un rol activ în menținerea echilibrului metabolic al organismului. Alimentația dezechilibrată, oboseala cronică, modul de viață dezorganizat și alți factori care afectează sănătatea sistemului nervos contribuie la apariția și menținerea obezității. Spre exemplu, s-a demonstrat că persoanele care nu dorm suficient au un metabolism mult mai lent și ard mai puține calorii decât cele care își fac necesarul de somn.

Rezistența la insulină, cauza ascunsă a obezității

Majoritatea persoanelor cu exces ponderal prezintă rezistență la insulină, adică organismul lor nu mai utilizează corect acest hormon produs de pancreas pentru digestia hranei.

Când mâncăm, o mare parte din hrană este transformată în glucoză (zahărul din sânge), sursa principală de energie a organismului. Odată ce sângele ajunge în pancreas, acest organ detectează un nivel ridicat de glucoză în sânge și știe să elibereze insulina pentru a permite celulelor din tot corpul să utilizeze glucoza. Celulele au receptori de insulină, care permit glucozei să pătrundă la nivelul lor. Celula fie folosește glucoza ca sursă imediată de energie, fie o stochează ca viitoare sursă de energie.

Pentru persoanele care au dezvoltat rezistență la insulină, tot acest sistem este complet dereglat. Pancreasul primește semnale că trebuie să elibereze insulină, dar aceasta nu mai ajunge la nivelul celulelor din cauza fenomenului de rezistență. Glucoza se acumulează în sânge și nu mai ajunge la celulele din organism. Atunci, ce face corpul ca răspuns? Intră în modul de supraviețuire și stochează orice sursă de energie ca depozit de grăsime. Toată glucoza pe care celulele reușesc să o absoarbă ajunge direct în țesutul adipos, acumulându-se tot mai multă grăsime.

Tiroida și greutatea corporală

Glanda tiroidă este de asemenea foarte importantă în controlul greutății corporale. Ea dictează rata metabolismului, adică modul în care celulele ard energia. Fiecare celulă din organism are receptori pentru hormonii tiroidieni. Prin urmare, atunci când hormonii tiroidieni sunt în exces, metabolismul va fi accelerat (hipertiroidism), iar când tiroida nu secretă suficienți hormoni, metabolismul va fi lent (hipotiroidism).

Hipotiroidismul se caracterizează prin creștere în greutate și incapacitate de a pierde în greutate, tulburări menstruale, oboseală, constipație, mâini și picioare reci, depresie, piele uscată, păr și unghii fragile. O formă tipică de hipotiroidism la femei este în cazul unor afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice, endometrioză, infertilitate.

    Surse:

  • atlantico.fr/decryptage/toutes-ces-raisons-pour-lesquelles-arrivez-pas-perdre-poids-meme-faites-regime-catherine-grangeard-2795182.html/page/0/1
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12119646
  • mindbodygreen.com/0-9294/14-reasons-you-cant-lose-weight.html
  • webmd.com/diet/obesity/why-cant-i-lose-weight#2
  • caring.com/articles/most-surprising-reason-why-you-cant-lose-weight
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/500814

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
axa intestin-creierdezechilibru hormonaldietăhormoni tiroidieniNutrițieobezitaterezistență la insulinăstres
Articolul anterior
Eritritol, îndulcitorul înșelător fără calorii
Articolul următor
Cum te ajută postul să ai o viață lungă și sănătoasă?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Detoxifiere și slăbireNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: