Nutriție și dietă

Eritritol, îndulcitorul înșelător fără calorii

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
îndulcitori naturalinutriențiSIBOSlăbire și menținerea greutățiizahăr

Dacă obișnuiești să citești etichetele produselor pe care le cumperi, e posibil să fi observat că eritritolul apare pe multe dintre listele de ingrediente, în special la băuturile pentru sportivi și băuturile energizate. Eritritol este, de fapt, un alcool de zahăr, similar xylitolului. O mulțime de oameni cred că acest îndulcitor este extraordinar deoarece oferă posibilitatea de a scădea consumul de zahăr și calorii. Poate fi găsit deseori ca ingredient în produsele cu conținut redus de zahăr sau fără zahăr, însă există unele efecte adverse îngrijorătoare, cum ar fi diaree, dureri de stomac și dureri de cap. Motivul pentru care eritritolul nu furnizează calorii pentru consumator este legat de faptul că organismul nu îl poate descompune: chiar dacă eritritolul trece prin corpul tău, nu se metabolizează.

Este eritritolul un substitut sigur și inteligent pentru zahăr? Dacă este fabricat din amidon de porumb modificat genetic, răspunsul este cu siguranță nu. Chiar și atunci când este fabricat din porumb de sursă sigură, pot exista opțiuni mai bune. Eritritolul este absorbit rapid în intestinul subțire, nu are absolut nicio funcție cunoscută în corpul uman și este eliminat prin urină sub formă neschimbată. Doar pentru că un îndulcitor nu are calorii și nu pare să afecteze nivelul de zahăr din sânge, nu înseamnă neapărat că este și bun pentru sănătatea ta.

Ce este eritritolul?

Eritritolul rezultă în mod natural în unele fructe și alimente fermentate, dar tipul adăugat în alimente și băuturi e realizat de obicei din amidon de porumb modificat genetic. Fiind un aliment ultraprocesat, eritritolul și-a dovedit o potențială activitate insecticidă puternică. Eritritolul a fost descoperit în anul 1848 de către un chimist scoțian numit John Stenhouse. Japonia l-a folosit încă de la începutul anilor 1990 în bomboane, jeleuri, gemuri, ciocolată, iaurt și ca înlocuitor al zahărului. În SUA a câștigat popularitate mai recent, obținând chiar în anul 1997 statutul general de produs sigur din partea FDA. Eritritolul poate fi găsit în gumele de mestecat fără zahăr, bomboane de mentă și chiar în unele medicamente, dar este disponibil și ca îndulcitor granulat sau sub formă de pulbere. Iată mai departe 7 motive pentru care ar trebui să te gândești bine înainte de a consuma eritritol.

1. Organismele modificate genetic

Organizația Mondială a Sănătății definește organismele modificate genetic drept „alimente derivate din organisme ale căror material genetic (ADN) a fost modificat în mod nenatural, cum ar fi, de exemplu, prin introducerea unei gene dintr-un alt organism“. O mare parte din eritritolul utilizat în alimente și băuturi astăzi este derivat din amidon obținut din porumb modificat genetic. Truvia, care se comercializează ca stevia, este de fapt 95% eritritol modificat genetic, cu un derivat de stevie și alte „arome naturale“ adăugate. Studiile pe animale au legat consumul de organisme modificate genetic cu probleme ale sistemului imunitar, îmbătrânire accelerată, infertilitate, dezechilibrări ale insulinei și modificări ale organelor și sistemului gastrointestinal.

2. Combinarea cu îndulcitori artificiali

Eritritolul nu este la fel de dulce ca zahărul simplu și este adesea combinat în alimente și băuturi cu alți îndulcitori artificiali. Atunci când e combinat cu îndulcitori artificiali, precum aspartam, eritritolul devine și mai nociv pentru sănătate, putând provoca anxietate, depresie, pierderi de memorie pe termen scurt, fibromialgie, oboseală, creștere în greutate, tumori cerebrale etc.

3. Problemele gastrointestinale și durerile de cap

Alcoolii din zahăr sunt cunoscuți pentru legătura lor cu problemele digestive. Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale eritritolului sunt cele gastrointestinale, mai ales în rândul copiilor. Atunci când este consumat în exces, eritritolul neabsorbit poate atrage apa din peretele intestinal și poate provoca diaree, mai ales atunci când e asociat cu fructoza. Diareea ar putea părea o problemă inofensivă, însă poate duce la deshidratare și malnutriție. În cazul în care consumul de eritritol depășește 50 de grame pe zi, pot apărea probleme digestive importante, precum gaze, crampe, balonare și dureri de stomac. Durerile de cap sunt un alt efect secundar comun, însă mai puțin studiat.

4. Poate conduce la consum excesiv

Una dintre problemele îndulcitorilor artificiali noncalorici este că nu sunt procesați de organism, așa cum zahărul obișnuit este procesat. Atunci când mănânci alimente care conțin zahăr și îndulcitori naturali, corpul știe exact ce să facă cu acestea. Zahărul se metabolizează, iar hormonii sunt eliberați pentru a reduce apetitul. Problema cu eritritolul este că nu se metabolizează și poate întreține senzația de foame, alunecând pe o pantă care poate duce la supraalimentare și creștere în greutate.

5. Legătura cu sindromul SIBO și sindromul colonului iritabil

SIBO este o tulburare digestivă mai răspândită decât se credea anterior, ce poate apărea la persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil. SIBO este acronimul de la „suprainfecție bacteriană a intestinului subțire“, definită ca o suprapopulare a intestinului subțire cu bacterii. În timp ce bacteriile sunt produse în mod natural de-a lungul tractului digestiv, într-un sistem sănătos, intestinul subțire ar trebui să aibă un nivel relativ scăzut de bacterii. Ingrediente precum eritritolul sunt în capul listei de evitat pentru a nu avea astfel de probleme, deoarece pot cauza iritații și alte probleme sau dezechilibre ale sistemului digestiv.

6. Corelația cu reacțiile alergice

Eritritolul poate provoca o reacție alergică a pielii pentru unii oameni, conform unui studiu publicat în anul 2000 în Journal of Dermatology. O vânătaie, o urticarie sau o pată ciudată, cu o zonă în care simți mâncărime, e un semn evident de alergie. Când ai brusc o reacție negativă a pielii e întotdeauna important să iei în considerare ceea ce ai consumat recent, mai ales dacă poate conține un ingredient discutabil precum eritritolul.

7. Un insecticid excelent

Din anul 2014, cercetătorii de la Drexel University urmăresc să breveteze eritritolul ca insecticid și îi studiază în continuare eficacitatea. Studiul pe care se bazează se intitulează „Eritritol, a Non-Nutritive Sugar Alcohol Sweetener and the Main Component of Truvia®, Is a Palatable Ingested Insecticide“. Cercetătorii arată că eritritolul este toxic pentru muște, care sunt atrase de aroma dulce, ceea ce îl transformă într-o „combinație criminală“ pentru acestea.
Așadar, atunci când mâncăm sau bem ceva, ne dorim ca ceea ce introducem în organismul nostru să lucreze pentru noi și să promoveze sănătatea și bunăstarea noastră. Eritritolul ar putea avea unele beneficii aparente, însă pur și simplu nu ajută organismul. Este mult mai bine să alegi un îndulcitor natural, cum ar fi mierea neprelucrată, în cantități mici, pentru sprijinirea sănătății.

Surse:

  • ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out175_en.pdf
  • cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/metabolism-of-eritritol-in-humans-comparison-with-glucose-and-lactitol/F4FB00CC5089760CA078F85A073041A9
  • journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0098949
  • diabetesmonitor.com/healthy-living/diet/sugar-alcohols-and-diabetes.htm
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3099351/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10774141
  • drexel.edu/now/archive/2014/June/Researchers-Find-Sweetener-is-Safe-Insecticide/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24852946

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
îndulcitori naturalinutriențiSIBOSlăbire și menținerea greutățiizahăr
Articolul anterior
Cum înveți copilul să mănânce sănătos? 5 metode recomandate de dr. Hyman!
Articolul următor
De ce merele își schimbă culoarea după ce le tăiem?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: