Nutriție și dietă

Pericolele consumului de sirop de porumb

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
dietăîndulcitori naturaliNutrițieSlăbire și menținerea greutățiizahăr

În ultimul timp apare din ce în ce mai des termenul de „sirop de porumb” ca alternativă la zahăr. Însă la o privire mai atentă, acesta este un termen frumos, dar înșelător pentru a descrie siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Fabricat în principal din porumb modificat genetic, siropul de porumb bogat în fructoză nu este natural și cu siguranță nu este nici sănătos. Problema este că noi toți am consumat acest tip de sirop de porumb la un moment dat în viața noastră, în mod conștient sau inconștient. Este destul de greu să scapi de această formă discutabilă de zahăr care se găsește în cereale, produse coapte, alimente ultraprocesate, sucuri și băuturi carbogazoase, precum și în multe alte produse alimentare și băuturi pe care le consumi în mod obișnuit.

De ce este nociv siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză?

Acest sirop este un îndulcitor derivat din amidon de porumb, iar amidonul de porumb este compus dintr-un lanț de molecule de glucoză (zahăr simplu) unite laolaltă. De fapt, siropul de porumb, care nu este altceva decât 100% glucoză, provine din descompunerea amidonului de porumb în molecule individuale de glucoză. În scopul de a crea sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, se adaugă enzime la siropul de porumb pentru a transforma glucoza într-un alt zahăr simplu numit fructoză. Enzimele (alfa-amilaza și glucoamilaza) utilizate în procesul de prelucrare au fost modificate pentru a îmbunătăți stabilitatea termică pentru producerea siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză.
Conform US Food & Drug Administration (FDA), majoritatea siropurilor de porumb conțin un procent între 42% și 55% fructoză. Siropul de porumb cu 42% fructoză este utilizat în cereale, alimente prelucrate, produse de patiserie și unele băuturi, iar cel cu 55% fructoză se folosește în principal în băuturi răcoritoare. Cu toate acestea, anumite tipuri de sirop de porumb conțin până la 90% fructoză. Chiar dacă există voci care susțin că siropul de glucoză nu e diferit de zahărul normal, acesta conține mai multă fructoză decât zahărul de masă, ceea ce reprezintă o diferență periculoasă.

Iată, în continuare, câteva motive pentru care siropul de porumb ar trebui evitat în alimentație:

  • Siropul de porumb reprezintă peste 40% dintre îndulcitorii adăugați în produsele alimentare și băuturi, fiind singurul îndulcitor caloric din băuturile răcoritoare din SUA;
  • A fost demonstrat că siropul de porumb crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet și boli cardiovasculare.
  • Consumul de sirop de porumb poate provoca sindromul intestinului permeabil;
  • Siropul de porumb poate conține până la 570 micrograme de mercur periculos pentru sănătate pe fiecare gram;
  • Siropul de porumb a fost demonstrat drept potențial cauzator de cancer și a fost legat de probleme ale ficatului, creșterea nivelului de colesterol și obezitate.

Istoria neștiută a siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză

Producția comercială de sirop de porumb a început în 1864, dar abia după ce a fost declarat ca fiind sigur de către FDA în 1976, siropul a început să înlocuiască zahărul ca îndulcitor principal în băuturile răcoritoare americane. Îngrijorarea cu privire la efectele siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză asupra sănătății este veche de câteva decenii. Corelația cu creșterea obezității, alături de cercetările de laborator și studiile epidemiologice, au sugerat o legătură între consumul de cantități mari de fructoză și nivelurile crescute ale trigliceridelor din sânge și ale acidului uric.

Siropul de porumb este un îndulcitor ieftin și ușor de procurat, fiind foarte stabil în alimente acide și băuturi. Nu conține enzime, vitamine sau minerale, ci numai zahăr și calorii. Aroma este similară cu a zahărului, însă gustul este mai dulce, iar prețul mai scăzut. În SUA, produsele care conțin sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză nu pot fi etichetate ca fiind „naturale“, însă dezbaterea continuă. Lucrurile devin din ce în ce mai neclare cu privire la ceea ce ar trebui considerat natural și ce nu în zilele noastre.

10 alternative naturale pentru siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză

Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză este metabolizat în grăsime de către organism mult mai rapid decât orice alt zahăr. Însă spre deosebire de zahărul obișnuit, nu vei găsi niciodată în supermarket sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, deoarece este disponibil numai pentru procesatorii de alimente. Atunci când citești etichetele cu ingrediente, acordă atenție îndulcitorilor și orientează-te către produsele care conțin alternative naturale pentru siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, cum ar fi:

  • Miere neprelucrată (1 lingură – 64 de calorii);
  • Stevie (0 calorii);
  • Curmale (66 calorii);
  • Zahăr de nucă de cocos (1 lingură – 45 de calorii);
  • Sirop de arțar (1 lingură – 52 de calorii);
  • Melasa (1 lingură – 47 de calorii);
  • Glazura balsamică (1 lingură – 20-40 de calorii);
  • Piure de banane (1 ceașcă – 200 de calorii);
  • Sirop de orez brun (1 lingură – 55 de calorii);
  • Gemul de fructe proaspete.

Așadar, se recomandă evitarea oricăror produse care conțin sirop de porumb bogat în fructoză sau care au fructoză adăugată din cauza efectelor negative pe care le pot avea asupra organismului. O modalitate simplă de a evita acest îndulcitor nociv este prin eliminarea din dietă a alimentelor ultraprocesate și a băuturilor răcoritoare cu îndulcitori. Alege băuturile simple și fructele prospete pentru a evita problemele cauzate de îndulcitorii procesați!

Surse:

  • fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm324856.htm
  • nola.com/health/index.ssf/2011/09/corn_syrups_sugar_is_sugar_cam.html
  • lifeextension.com/magazine/2008/12/metabolic-dangers-of-high-fructose-corn-syrup/Page-01
  • academicjournals.org/article/article1380113250_Parker%20et%20al.pdf
  • westonaprice.org/health-topics/the-double-danger-of-high-fructose-corn-syrup/
  • ajcn.nutrition.org/content/79/4/537.abstract
  • livescience.com/10079-difference-corn-syrup-sugar.html
  • draxe.com/natural-sweeteners/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dietăîndulcitori naturaliNutrițieSlăbire și menținerea greutățiizahăr
Articolul anterior
Cum înveți copilul să mănânce sănătos? 5 metode recomandate de dr. Hyman!
Articolul următor
De ce merele își schimbă culoarea după ce le tăiem?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: