Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Remediul suprem în vindecarea ficatului gras: echilibrul!

Autor:

Mâncarea, băutura, odihna, mișcarea, stilul de viață activ ori leneș, toate își pun amprenta asupra organismului nostru. Când bariera ce delimitează binele de rău este trecută înspre partea opacă și nesănătoasă a lucrurilor, nu-i de mirare că ficatul nostru începe să sufere. Devine gras. Obosit. Și ajunge să poarte numele unei afecțiuni: steatoză hepatică. Toate acestea spun povestea unui mod de viață defectuos, care duce la apariția unei afecțiuni beningne, dar care poate degenera în ciroză, chiar cancer. Profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi, invitatul Simonei Dragomir în studioul Ziarului de Sănătate, ne explică pe larg.

Vezi toate articolele despre:
argininăcolonhelpdiabetficat grasobezitatevideo

Ca să vorbești despre steatoză hepatică, trebuie să adaugi cuvinte precum obezitate, kilograme în plus, viață zgomotoasă, lipsită de rigoare, liniște și mai ales disciplină. Atât în alimentație, cât și în traiul de zi cu zi. Câteodată, ea poate fi asociată cu diabetul de tip 2 și cu boli cardiovasculare. Nu te anunță că a pătruns în corpul tău. Nu se manifestă dureros și nici nu te pune pe gânduri. Nici măcar oboseala sau tranzitul intestinal modificat, pe care le simți puternic, nu-ți dau de gândit, căci ele pot fi asociate foarte ușor cu manifestări ale altor boli. Uneori, nici ficatul nu este mărit și atunci analizele din sânge sunt singurele în măsură să ne transmită, prin nivelul ridicat al transaminazelor, că ne aflăm pe un teren minat și că măsurile trebuie luate imediat, dacă vrem să aducem pe linia de plutire sănătatea lui.

Ficatul, „laboratorul” întregului organism

Fără urmă de îndoială, organismul nostru are nevoie de un restart. De o repornire începută cu un stil de viață schimbat, prin care să-l salvăm de posibila apariție a unor complicații, pe care altfel, nu le-am mai putea rezolva niciodată: ficatul fibrozat, ciroza, cancerul. În acel moment, hepatocitele mor, astfel spus celulele active ale ficatului cedează. Ficatul este „laboratorul” întregului organism, el detoxifică ceea ce consumăm, fiind responsabil cu procesarea grăsimilor, a colesterolului. „Nu există colesterol bun sau rău”, ne explică prof. dr. Mencinicopschi. ”Ce era bun odinioară poate deveni imediat rău, fiind oxidat de radicalii liberi, generați de o mâncare nesănătoasă, de alcool și de o serie de obiceiuri păcătoase”.

Eliminați alcoolul, zaharurile simple, nu grăsimile bune și carnea!

Nu-i de glumit. Steatoza hepatică, fie ea alimentară sau alcoolică, poate îngenunchia un organism, după cum o mobilizare de forțe, care să adune consumul unor mâncăruri sănătoase, renunțarea la băuturi alcoolice, la fumat, la droguri, la nopți nedormite, poate remonta organismul și-l poate scăpa de boală. Chiar fără tratament medicamentos. „Există o predispoziție genetică de a dezvolta această afecțiune, dar în lipsa unor factori pe care noi îi stimulăm, boala nu se declanșează. Carbohidrații, adică glucidele, zaharurile simple (glucoza, fructoza) și zaharurile complexe (amidonul), consumate fără măsură, duc cu siguranță la apariția ficatului gras. Pâinea albă, chipsurile, produsele de patiserie sunt foarte bogate în glucide și au o absorbție foarte rapidă“. Așa apar grăsimile la nivelul ficatului și inevitabil inflamarea organului „laborator” al organismului. Prof. Dr. Mencinicopschi avertizează foarte clar: „Feriți-vă de băuturile alcoolice, de cele carbogazoase sau sucurile îndulcite! Gândiți-vă că un pahar cu suc de 200 de ml conține mai bine de 5 lingurițe de zahăr. Și nu vă imaginați că acesta e singurul produs pe care credeți că, dacă nu l-ați consumat, ați eliminat riscul de a mai avea contact cu alt produs nociv. Zaharurile sunt peste tot. La sfârșitul zilei, bilanțul a tot ceea ce a fost dăunător și a intrat în organismul nostru este devastator”. Este greșit să credem că eliminarea grăsimilor și a cărnii ne ajută să avem un ficat neatins de răzbunarea bolii. Grăsimile naturale, puțin prelucrate termic, nu sunt nocive, ne spune profesorul. Cele de care trebuie să fugim sunt grăsimile hidrogenate, care fac mult rău ficatului și se leagă și de apariția bolilor cardiovasculare.

Disbioza, cauza tuturor relelor!

Legătura dintre microbiom și ficatul gras este esențială. Atunci când bacteriile prietenoase și cele neprietenoase se află în armonie, nu avem de ce să ne alarmăm. Îngrijorarea apare când se produce un dezechilibru, așa-numita disbioză. „Disbioza este cauza primară a tuturor bolilor. Cauza? Alimentele, excesul de pesticide reziduale, fungicidele. De exemplu, pe eticheta portocalelor scrie că nu trebuie să folosim coaja în alimentație, pentru că e tratată cu fungicide, care o fac să nu mai mucegăiască. Ce odinioară era extrem de folositor, coaja, acum e pe lista ingredientelor interzise. O altă cauză o constituie antibioticele. Afectează puternic nu doar flora intestinală, ci și ficatul, de aceea trebuie administrate împreună cu o protecție gastrică. Ele trebuie recomandate numai în urma unei antibiograme, altfel omoară microflora intestinală, atât de importantă pentru buna funcționare a organismului nostru“.

Salvarea? Alimente puternic antioxidante și probiotice!

Și totuși, cum ne putem gospodări cel mai bine, pentru a preîntâmpina apariția bolii sau a o elimina? Un regim de viață echilibrat. Fără excese. Și ficatul gras se poate vindeca. Cu o condiție însă: să nu fi ajuns la stadiul de la care nu se mai poate întoarce, să nu se fibrozeze. Să nu fi apărut cancerul. Sau ciroza. Chiar și cu un transplant de ficat, pentru a putea trăi, ai nevoie de imunosupresoare toată viața. Super-alimentele care ajută la detoxifierea ficatului, broccoli, conopida, varza, gulia, varza de Bruxelles, dar și legumele cu frunze verzi (spanac, rucola) susțin procesul de reparare și vindecare a ficatului. Usturoiul și ceapa sunt de asemenea alimente uimitoare care ajută la detoxifierea organismului. Iaurtul, produsele din lapte fermentat, murăturile în saramură, lăsate să fermenteze, reprezintă unele dintre cele mai bune probiotice pentru sănătatea ficatului nostru. Carnea, dacă o preparăm pe grătar, fiartă, la cuptor, la abur aduce și ea mari beneficii. Trebuie să stăm departe de alimentele afumate, iar studiile au arătat că „dacă ținem carnea pentru grătar în bere, la macerat, împreună cu o serie de condimente, se generează mai puține substanțe cancerigene”.  Nu același lucru putem spune însă despre berea pe care o consumăm ca și băutură. În exces, dezvoltă așa-numita „burtă de bere”, asociată cel mai adesea cu starea inflamatoare a ficatului. Ea este, de altfel, și cel mai des întâlnită cauză a apariției steatozei hepatice.

Sucul de sfeclă-roșie, spirulina ajută foarte mult la purificarea organismului. Dar nu trebuie consumate fără noimă. Un pahar pe zi cu un astfel de cocktail este suficient pentru a acoperi necesarul de antioxidanți.

„Putem transforma o mâncare sănătoasă într-una nocivă, prin modul de preparare!”

Fructele, legumele, ceaiurile hepatice, suplimentele nutritive sunt mană cerească pentru ficatul nostru. ColonHelp Detox Forte conține fibre, care au un rol important în absorbția rapidă a grăsimilor. Prin ingredientele sale: semințe de in, tărâțe de psyllium, inulină (din rădăcină de cicoare), algă verde Chlorella, fructe de armurariu, floare de broccoli, orz verde, rădăcină de sfeclă-roşie, fructe de cardamom, rădăcină de nalbă-mare, rădăcină de ghimbir, rădăcină de turmeric, fructe de coriandru, argilă, ajută la eliminarea toxinelor de la nivel hepatic și intestinal.  L-arginine este, de asemenea, un supliment alimentar, recomandat pentru susținerea funcțiilor hepatice, menținerea tonusului vascular și a sănătății cardiovasculare, creșterea masei musculare și reducerea stratului de grăsime. „Trebuie să învățăm să luăm din natură ceea ce este bun pentru organismul nostru. Să încercăm să folosim mai des condimentele. Să descoperim alte gusturi. Modul de preparare a alimentelor este extrem de important. Putem transforma o hrană sănătoasă într-una extrem de nocivă, prin simplul mod în care o pregătim”, avertizează prof. dr.  Mencinicopschi.

Omul, separat de natură, este ca și mort. Traiul printre blocuri și ciment ne îmbolnăvește fizic și psihic. Din natură trebuie să ne luăm tot ceea ce ne trebuie pentru a trăi frumos și sănătos. În echilibru cu alimente bune, cu mișcare multă, cu un somn sănătos, cu nopți odihnitoare, netransformate în zi. Toate acestea ne pot salva atunci când călcăm strâmb și ne pricopsim cu tot felul de boli, inclusiv steatoza hepatică. Nu uitați însă, ne atrage atenția încă o dată specialistul: „Să previi este cel mai important, cel mai eficient, mai ieftin și mai sigur tratament!“.

Etichete articol:
argininăcolonhelpdiabetficat grasobezitatevideo
Articolul anterior
Cum ne pot îmbolnăvi pernele?
Articolul următor
Cum detectăm lipsa de vitamine și minerale din organism?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo