Nutriție și dietă, Remedii naturale

Superbeneficiile dulci ale mierii de albine

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
antibacterianantibiotice naturaleantiinflamatoareantimicotice naturalemiereRemedii naturale

Un nou studiu efectuat la Universitatea Southampton din Regatul Unit a arătat că mierea poate fi extrem de utilă în reducerea riscului de infecții și poate ajuta la prevenirea apariției coloniilor bacteriene patogene cunoscute sub numele de biofilme, dezvoltate pe catere și alte dispozitive medicale. Astfel de dispozitive medicale interne pot provoca infecții și acționa ca rezervoare de agenți patogeni. Strategiile pentru reducerea la minimum a apariției biofilmelor stau la baza unei zone de cercetare extrem de active în biomedicină, proprietățile antibacteriene ale mierii fiind intens cercetate. Astfel, studiul a presupus „confruntarea“ mierii (colectată de albine din florile copacului Manuka, găsit în principal în Noua Zeelandă) cu culturi de bacterii, inclusiv Escherichia coli (E. coli), cauza a 90% dintre infecțiile tractului urinar și Proteus mirabilis, pentru a observa efectul mierii asupra dezvoltării biofilmului. Medical News Today a raportat că după 72 de ore, echipa a constatat că cea mai mare diluție de miere (16,7%) a redus adezivitatea bacteriilor cu 77%, iar toate celelalte diluții au redus adezivitatea cu cel puțin 70%. În ceea ce privește dezvoltarea biofilmelor, cercetătorii au descoperit că toate concentrațiile de miere au produs o scădere după patru ore, iar cea mai mare concentrație cu 38% după patru ore, ajungând chiar la 46% după 24 de ore.

Activitate antimicrobiană cu spectru larg?

O parte a protocolului din cadrul studiului a implicat diluarea mierii folosite pentru a se ajunge la concentrații diferite și testarea acestora împotriva diferitelor bacterii. Chiar și la cel mai slab nivel (3,3%), mierea a fost capabilă să încetinească dezvoltarea biofilmului și să prevină creșterea grupată a bacteriilor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în toate cazurile, mierea inhibă în mod semnificativ atașarea bacteriană, cel puțin la fel de bine ca în testele de laborator. Biofilmele pot deveni focare de infecție care pot face ca problema medicală inițială să devină mai puțin importantă în comparație cu dezvoltarea lor. Rezistența la antibiotice este o problemă la nivel mondial, iar a întreprinde mereu aceleași acțiuni și a aștepta rezultate diferite este o strategie păguboasă. Chiar dacă oamenii de știință mai trebuie să realizeze unele teste suplimentare cu privire la folosirea mierii în astfel de cazuri, se pare că soluția este chiar în fața noastră.

Cercetătorii de la Southampton afirmă că mierea a fost la fel de valoroasă ca orice altă substanță pe care au investigat-o. Iar spre deosebire de alți compuși studiați, bacteriile nu au dezvoltat încă rezistență la miere. Un studiu efectuat la Cardiff, în Regatul Unit, la finalul anului 2011, a avut rezultate foarte asemănătoare cu cel de la Southampton. De fapt, Microbiology Society a raportat că mierea are o activitate antimicrobiană cu spectru larg, iar utilizarea acesteia în cadru clinic începe să-și câștige acceptarea, în condițiile creșterii rezistenței la antibiotice și a insuficienței terapiilor sistemice. Amestecul mierii cu bacterii precum Streptococcus pyogenes conduce la moartea celulelor dăunătoare semnificative și disocierea celulelor din biofilm. Potențialul mierii pentru sistemul natural de apărare și tratamentul bolilor ar putea fi o soluție simplă, căreia lumea medicală și oricine dorește să aplice tratamente naturale la domiciliu ar trebui să îi acorde atenție.

Mierea – efect natural antiseptic, antibiotic și antiinflamator

Mierea a fost raportată ca având efect inhibitor asupra a aproximativ 60 de specii de bacterii, fungi și virusuri. Capacitatea antioxidantă a mierii este utilă în multe afecțiuni și se datorează unei game largi de compuși, inclusiv compuși fenolici, peptide, acizi organici, enzime și produse de reacție Maillard. Mierea este utilizată, de asemenea, în unele afecțiuni gastrointestinale, cardiovasculare, inflamatorii și neoplazice.

Este posibil să fi învățat că mierea este foarte eficientă pentru durerile de gât și tuse. Aceasta formează un strat protector asupra zonei, ameliorând inflamația și iritația, fiind un excelent emolient. A fost dovedită, de asemenea, ca fiind de ajutor pentru herpesul genital și cancer. Arsurile, tăieturile și mușcăturile de insecte au fost tratate cu miere de albine brută timp de multe mii de ani. Utilizarea mierii pentru a trata rănile nu este o idee nouă. Antropologii au găsit dovezi că egiptenii antici au folosit această abordare încă de acum 5000 de ani. Aristotel scria despre utilizarea medicinală a mierii ca un balsam pentru răni încă din jurul anului 350 î. Hr., practica persistând până în prezent în anumite zone tribale din Africa.

Mierea brută – o supersubstanță antifungică și antibacteriană

Mierea brută este un puternic agent antimicrobian, ce promovează un mediu propice pentru cultivarea bacteriilor sănătoase în tractul digestiv, în timp ce luptă împotriva bacteriilor dăunătoare, cum ar fi cele implicate în sinuzita cronică. Mierea pură poate asigura, de asemenea, vindecarea rănilor topice în cazul ulcerelor sau arsurilor solare și poate fi de folos în lupta contra virusurilor (cum ar fi cel al herpesului), sprijinind și sănătatea inimii prin scăderea nivelului homocisteinei și controlul alergiilor.

Există unele ingrediente uimitoare în miere, puterile sale vindecătoare provenind și din capacitatea sa de a menține rana umedă în timp ce se realizează vindecarea și repararea țesuturilor. Acțiunea microbiană se datorează producerii enzimatice a peroxidului de hidrogen.. O parte a acestor acțiuni se pot datora nivelului ridicat de zahăr și pH-ului scăzut, care împiedică dezvoltarea microbilor.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că există totuși o variație în acțiunea microbiană a diferitelor tipuri de miere, datorată variației spațiale și temporale ale surselor de nectar. Nu toată mierea este pură și neprelucrată și nu toată mierea are aceste proprietăți medicinale. De fapt, mierea extrem de procesată își pierde compușii cu potențial vindecător și devine o substanță goală. Așadar, alege mierea naturală și de calitate pentru a te bucura de superbeneficiile acestei substanțe cu proprietăți vindecătoare!

Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23997898
  • health.usnews.com/health-news/diet-fitness/diabetes/articles/2008/10/07/the-healing-power-of-honey
  • jcp.bmj.com/content/early/2016/08/26/jclinpath-2015-203546
  • time.com/4507536/manuka-honey-natural-bacteria
  • mic.microbiologyresearch.org/content/journal/micro/10.1099/mic.0.053959-0
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16543212
  • bbc.com/news/health-37471076
  • time.com/3447112/4-things-you-didnt-know-about-honey/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15278008
  • awma.com.au/journal/1903_14.pdf
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
antibacterianantibiotice naturaleantiinflamatoareantimicotice naturalemiereRemedii naturale
Articolul anterior
Top 10 motive pentru care e bine să consumi varza Kale
Articolul următor
Cele mai eficiente antibiotice naturale fără prescripție medicală


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Nutriție și dietăRemedii naturale

Te-ar putea interesa și: