Medicină funcțională, Nutriție și dietă

Top 8 alimente tonice pentru memorie și atenție

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Suntem în secolul vitezei, mereu pe fugă și parcă nu mai reușim să ne concentrăm cu adevărat la activitățile de zi cu zi. Ți se întâmplă și ție frecvent să îți pierzi răbdarea și atenția? Ai un randament scăzut la serviciu? Dacă ai fost la medic și nu s-au identificat anumite cauze organice, problemele se pot rezolva cu ajutorul alimentației și stilului de viață.

Vezi toate articolele despre:
atențiecreierenergiememoriemineraleNutrițieomega 3vitamine

Consumul de alimente cât mai naturale, fără aditivi chimici și fără exces de zahăr, grăsimi nesănătoase și sare, ajută organismul să aibă mai multă energie pe tot parcursul zilei. Anumite alimente pot avea un mare impact asupra activității creierului, susținând capacitatea de concentrare, atenția și memoria.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că asigurarea unei alimentații echilibrate și tratarea deficiențelor de vitamine și minerale poate crește cu peste 20% nivelul de productivitate al angajaților.

Iată ce alimente te pot ajuta să îți păstrezi atenția și concentrarea astfel încât să îți îndeplinești cu succes activitățile zilnice.

Suc de sfeclă roșie, activator al circulației sangvine

Cu o compoziție unică și acea culoare intensă, sfecla roșie este considerată un aliment excelent pentru creier și inimă. Beneficiile se datorează concentrației mari de oxid nitric, un compus care acționează ca vasodilatator natural și ajută la îmbunătățirea circulației sanguine, inclusiv la nivelul creierului. De altfel, un studiu publicat în Nitric Oxide a demonstrat că sucul de sfeclă roșie bogat în nitrat este capabil să crească fluxul de sânge în anumite zone ale creierului responsabile cu atenția și autocontrolul.

Somonul, antiinflamator natural

Pentru că furnizează o megadoză de acizi grași omega 3, somonul se află în topul alimentelor care aduc energie fizică și mentală. Grăsimile sănătoase din somon și alte sortimente de pește gras sunt asociate cu o listă lungă a beneficiilor pentru sănătate, de la scăderea inflamației, susținerea inimii și creierului până la promovarea longevității. Este dovedit faptul că populațiile care trăiesc în zonele de coastă, a căror dietă este bogată în pește și fructe de mare, prezintă o incidență redusă a bolilor cardiovasculare și neurodegenerative. Dacă nu reușești să mănânci pește de 2-3 ori pe săptămână, atunci îți poți lua doza de omega 3 dintr-un supliment pe bază de ulei de pește premetabolizat.

Broccoli, cocteil de energie verde

Există o mulțime de motive pentru a mânca broccoli cât mai des. Pe lângă conținutul remarcabil de fibre alimentare, vitamine și minerale, oamenii de știință au identificat în broccoli nutrienți speciali precum sulforafanul și colina, o combinație cu puternice beneficii atunci când vine vorba performanța creierului. Avantajele nutriționale ale broccoli sunt concentrate în germenii de broccoli, care se pot consuma fie în stare proaspătă, fie sub formă de suplimente nutritive.

Ceai verde în loc de cafea

O ceașcă de ceai verde dimineața poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a începe ziua cu dreptul. Numeroase studii au arătat că, fără îndoială, ceaiul verde poate avea efecte puternice asupra creierului. Consumul de ceai verde este asociat cu anxietate redusă, memorie mai bună și atenție sporită.

Dacă ești un împătimit al cafelei și crezi că nimic nu se compară cu o ceașcă de cafea pentru a alunga somnolența din timpul zilei, află că există 5 băuturi sănătoase cu care poți înlocui cafeaua.

Ouăle, ideale la micul dejun

Un mic dejun compus din ouă, preparate într-o manieră sănătoasă, adică poșate sau fierte în coajă câteva minute, te va ajuta cu siguranță să dai randament la serviciu. Despre cum se fierb corect ouăle află aici. Cât despre beneficiile acestora pentru memorie, trebuie știut că ouăle sunt o bună sursă de colină, un nutrient esențial pentru sănătatea creierului. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că un mic dejun bogat în proteine și grăsimi de calitate este mult mai eficient în menținerea senzației de sațietate comparativ cu un mic dejun bogat în carbohidrați. Ce înseamnă acest lucru? Concret, te vei putea concentra mai degrabă asupra activității pe care o ai de făcut decât asupra foamei care te sâcâie toată ziua.

Ciocolata neagră, pe placul creierului

Încă o veste bună pentru iubitorii de ciocolată. Un motiv în plus pentru a te răsfăța cu câteva pătrățele de ciocolată neagră este faptul că îți oferă energie și o stare de bine. S-a demonstrat că ciocolata cu peste 70% cacao stimulează nivelul de serotonină („hormonul fericirii”), reducând nivelul de stres și acționând ca un antidepresiv. Ciocolata neagră este de asemenea una dintre cele mai bune surse de antioxidanți, magneziu, fier, zinc, seleniu, fosfor. Un studiu efectuat la Universitatea din Nottingham a stabilit că o doză moderată de cicocolată neagră poate stimula fluxul de sânge la nivelul creierului timp de 3 ore.

Migdale, neuroprotectoare dovedite

Pentru că sunt bogate în grăsimi sănătoase, vitamina E și minerale (calciu, fosfor, fier, zinc, seleniu), migdalele au proprietăți neuroprotectoare și cardioprotectoare. S-a demonstrat că migdalele pot crește nivelul acetilcolinei, un neurotransmițător care îmbunătățește învățarea și memoria. Un alt studiu realizat în 2014 a arătat că un consum mai mare de migdale și nuci este asociat cu o mai bună atenție și îmbunătățirea funcției cognitive la femei.

Cartofi dulci, sănătoși și sățioși

Te-ai încumetat vreodată să cumperi cartofi dulci în loc de cartofi normali? Ei bine, merită să încerci! Cartofii dulci conțin carbohidrați complecși cu asimilare lentă, fiind excelenți pentru menținerea senzației de sațietate mai mult timp și stabilizarea glicemiei, oferind un flux continuu de energie. Cartofii dulci sunt surse bune de vitamina A și vitamina C, ambele jucând un rol important în funcționarea creierului.

Să nu uităm de creierul din intestin

Știai că dificultățile de concentrare, lipsa de energie, stările de indispoziție pot avea originea în intestin. Potrivit celor mai recente cercetări într-un nou domeniu medical – neurogastroenterologia, sistemul nostru digestiv conține o rețea complexă de neuroni care transmit informații de la intestin la creier. Cunoscut drept sistemul nervos enteric sau „creierul din intestin”, acesta influențează în bună măsură starea noastră de bine, emoțiile, modul în care gestionăm stresul cotidian.

Ce influențează însă starea sistemului nervos din intestin? Microbiomul intestinal, totalitatea microorganismelor prezente la nivelul tractului digestiv. Descoperirile de ultimă oră sugerează că un microbiom intestinal echilibrat reprezintă garanția sănătății întregului organism. În schimb, disbiozele intestinale sunt cauze profunde și, din păcate, prea puțin cunoscute ale multor boli, inclusiv boli neurologice, autism, boli autoimune, alergii, boli autoimune. Iată un articol în care explicăm pe larg de ce microbiomul uman reprezintă noua frontieră a medicinei.

Așadar, pentru a-ți regăsi starea de bine și eficiență în activitățile de zi cu zi, vindecă-ți intestinul. O cură cu suplimente pe bază de probiotice și prebiotice îți poate fi de mare ajutor.

Surse:

draxe.com/foods-that-boost-productivity/

ww.who.int/nutrition/topics/ida/en/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3018552/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15485592

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22071706

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24886736

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
atențiecreierenergiememoriemineraleNutrițieomega 3vitamine
Articolul anterior
Mersul pe bicicletă, terapie la orice vârstă
Articolul următor
Nervul vag, cel care face conexiunea dintre minte și corp


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: