Sănătatea copilului

Dansul, la fel de important ca matematica în educația copiilor

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
copiidezvoltare personalădezvoltarea creieruluiParentingpsihologie

Avea 6 ani când a pășit prima oară într-o sală de balet. Sfioasă, cu pași timizi, așa cum întâmpina cam tot ce era nou în viața ei. Curajul a venit din dorința de a intra cu adevărat într-o lume pe care doar și-o imagina zilnic acasă, încercând să imite balerinele din desenele animate preferate. După o oră a ieșit din sală zâmbind, fericită, cu mici sclipiri în ochișori, pe vârfuri, grațioasă, cu brațele coroniță deasupra capului. Prima oră de balet, primul pas într-o lume fascinantă. Au urmat cursuri de fericire, le-am spus noi. Orele de balet au devenit momente în care timiditatea dispărea ca prin farmec, iar Ama se simțea plină de energie și de încredere. După un an, vara, am primit vestea că școala de balet organizează serbarea de absolvire pe scena Teatrului „Constantin Tănase”. Inițial, nu pot spune că a fost o veste prea bună, pentru noi serbările erau momente stânjenitoare, în care Ama refuza să spună poezia ori repeta mecanic după educatoare. Cum s-ar fi descurcat pe o scenă adevărată, în fața unei săli pline de spectatori? S-a descurcat minunat! Emoțiile au dispărut în momentul în care a pășit pe scenă. Sfioasă, cu pași timizi, care s-au transformat, încet-încet, în pași siguri de mică balerină, care își urmează visul. Visul de a deveni profesoară de balet.

Dansul, necesar în educația copiilor

E minunat ca părinte să vezi cum copilul tău se dezvoltă frumos cu ajutorul unei activități care îi place, care izvorăște din sufletul lui! Dansul este una dintre aceste activități. Și sunt voci care afirmă că dansul ar trebui să fie considerat la fel de important pentru dezvoltarea copiilor ca matematica, comunicarea, științele sau activitate fizică. Și până la urmă, așa cum în școală se predau ore de muzică și desen, de ce nu ar merita și dansul să fie inclus aici?

Sir Ken Robinson, profesor emerit al Universității Warwick din Marea Britanie, lider mondial în domeniul educației, director al Școlii de Dans Contemporan din Londra, este unul dintre cei mai vocali susținători ai introducerii dansului ca disciplină în școli. Invitat recent să susțină un discurs în cadrul unei conferințe, Sir Robinson și-a intitulat prezentarea „De ce dansul este la fel de important ca matematica în educație”. A stârnit numeroase controverse, însă a răspuns cu următoarele argumente: „Nu sunt împotriva matematicii, dimpotrivă, este o componentă indispensabilă pentru aventura creatoare a minții umane. Ba chiar este implicată în dinamica dansului. În schimb, pledez pentru echitate în educația copilului. Vorbesc despre importanța în egală măsură a dansului alături de celelalte arte, matematică, științe umaniste”.

Ce este dansul?

Dansul reprezintă o manifestare naturală a corpului prin intermediul căreia pot fi exprimate emoții, sentimente, trăiri, gânduri. Dansul nu a fost inventat de cineva anume. Dansul este înnăscut, copiii dansează încă dinainte să înceapă să vorbească, exprimându-și astfel emoțiile, stările. Din punct de vedere cultural, dansul face parte din istoria omenirii. El este specific culturii fiecărui popor, existând mai multe genuri, stiluri și tradiții. Dansul este un fenomen în continuă evoluție.

Unii oameni au înțeles de mult că dansul este o parte esențială a vieții și a educației unui popor. Cercetătorii Charlotte Svendler Nielsen și Stephanie Burridge reunesc în lucrarea „Educație prin dans în întreaga lume: Perspective asupra dansului, tinerilor și schimbării” numeroase studii despre valoarea dansului în aproape toate culturile: din Finlanda până în Africa de Sud, din Ghana până în Taiwan, din Noua Zeelandă până în America.

Iată câteva idei principale. Rata redusă a dansului în școli este invers proporțională cu nivelul academic. Majoritatea sistemelor de învățământ asociază inteligența în principal cu raționamentul verbal și matematic. O serie de studii colectate de Nielsen și Burridge demonstrează că mediile în care există o înțelegere profundă a dansului se asociază cu un nivel crescut de inteligență. Dansul ajută la restabilirea bucuriei și stabilității în viața tumultuoasă a copiilor și la eliberarea tensiunilor din școli, care sunt afectate de violență și agresiune, mai arată studiile.

Lăsați copiii să danseze! Au numai de câștigat!

Dansul este o activitate benefică pentru copil atât din punct de vedere al dezvoltării fizice și psihice, cât și al dezvoltării creativității și orizontului cultural. Indiferent de stilul de dans ales, în mod clar este o activitate care formează și alte abilități pe lângă cele clasice deprinse la școală.

Psihologii spun că dansul și activitățile de mișcare îi ajută pe copii să devină mai conștienți de corpurile lor, să învețe abilități de coordonare și control. Toate aceste contribuie la îmbunătățirea încrederii și stimei de sine, calități foarte importante pentru viitorul succes în viață.

Susan Jindrich, psiholog la Centrul de cercetare al dezvoltării globale, afirmă că prin dans se dezvoltă abilități de mimare a limbajului corporal, de recunoaștere și de exprimare a emoțiilor. Un copil care învață dansul este un copil care va zâmbi mult și va fi mult mai expresiv.

În timpul orelor de dans, copilul socializează atât cu profesorul, cât și cu colegii lui. La clubul sau școala de dans își creează relații de prietenie altfel decât la școală, poate mai profunde, întrucât copiii împărtășesc o activitate comună pe care o fac cu pasiune.

Dansul dezvoltă empatia, spiritul de echipă, voința, atenția. Oră de oră, copiii își exersează concentrarea și determinarea pentru a învăța mișcările și a le reda cât mai frumos. Totodată, copiii învață cum să fie disciplinați, cum să își controleze energia într-un anumit scop, fără să resimtă acest lucru ca pe o constrângere. Dimpotrivă, ora de dans vine la pachet cu voie bună, relaxare, distracție.

Un alt beneficiu câștigat prin dans este postura foarte frumoasă a corpului. Indiferent că practică balet, dans modern, dansuri de societate, copilul va învăța să își țină spatele drept, umerii ușor trași spre spate și bărbia ușor ridicată. Dansul lucrează musculatura întregului corp, contribuind la tonifierea brațelor, picioarelor, trunchiului.

Eckhart Tolle spune că: „Viața este reprezentată de dansator și TU ești dansul!”.

Dă-i ocazia copilului tău să descopere universul dansului! Dansul este o îmbinare perfectă de sănătate, emoții, creativitate, pasiune și distracție!

Surse:

ideas.ted.com/why-dance-is-just-as-important-as-math-in-school/

languageofthesoul.wordpress.com/2011/01/21/15-reasons-why-all-children-should-learn-to-dance/

www.livestrong.com/article/530365-dance-and-social-development-in-preschool-children/

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
copiidezvoltare personalădezvoltarea creieruluiParentingpsihologie
Articolul anterior
Listeria, chinuitoare pentru mămici, periculoasă pentru bebeluși
Articolul următor
Obezitatea copiilor – responsabilitatea familiei


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: