Sănătatea copilului

Lipsa vitaminei D și obezitatea, pericol pentru inima copiilor

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
copiiimunitate copiiinflamațieobezitatevitamina D

Deficitul de vitamina D este asociat cu riscuri cardiovasculare la copiii și adolescenții supraponderali și obezi, arată un studiu prezentat în cadrul ENDO 2017, cea mai importantă reuniune științifică anuală a Societății Americane de Endocrinologie, ce a avut loc la începutul lunii aprilie.

Studiul subliniază atât rolul de a monitoriza nivelul vitaminei D (25OHD) în cazul copiilor și adolescenților cu surplus de greutate sau obezitate, cât și beneficiile suplimentării cu vitamina D în vederea reducerii riscului cardiometabolic”, a declarat dr. Marisa Censani, medic endocrinolog pediatru și director al Programului de Obezitate Pediatrică de la New York Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medicine, informează Reuters.

Obezitatea, un flagel în rândul copiilor

Obezitatea afectează 17% din copii și adolescenți în SUA și este un factor de risc pentru deficiența de vitamina D, a subliniat dr. Censani, în cadrul conferinței de presă din deschiderea ENDO 2017. Studiile efectuate la adulți au raportat asocierea dintre nivelurile scăzute de vitamina D cu dislipidemie și boli cardiovasculare, dar există puține date cu privire la relația dintre vitamina D și riscul cardiovascular în timpul copilăriei.

Pentru a aduce noutăți, cercetătorii au monitorizat starea de sănătate, inclusiv nivelul vitaminei D, în cazul a 332 de copii și adolescenți cu vârste între 6 și 17 ani, pe parcursul a 2 ani.

În total, 178 de copii (media de vârstă 12 ani) au fost diagnosticați cu supraponderalitate și obezitate. Dintre aceștia, 60 de copii prezentau parametri lipidici (colesterol, trigliceride) peste limita normală. Iar 33 dintre ei (55%) au avut, în același timp, deficit de vitamina D (sub 20 ng/ml). Acești copii au avut valori ale trigliceridelor, colesterolului total semnificativ mai mari comparativ cu cele ale copiilor cu niveluri ale vitaminei D peste 20 ng/ml.

Studiu în premieră

Acesta este unul dintre primele studii care evaluează relația dintre deficitul de vitamina D și profilul lipidic cu impact asupra riscului cardiovascular la copii și adolescenți supraponderali sau cu obezitate”, a spus dr. Censani.

Rezultatele sugerează că „deficitul de vitamina D poate avea efecte negative asupra parametrilor lipidici, cu o creștere a riscului cardiovascular în rândul persoanelor cu concentrații scăzute de vitamina D”.

Autorii au ținut să precizeze că studiul este independent, nefiind finanțat de industria farmaceutică, iar echipa nu a fost implicată în acțiuni comerciale.

Nivel scăzut de vitamina D, risc crescut de inflamație

Un alt studiu, publicat în International Journal of Obesity (2014), arată că deficitul de vitamina D în cazul copiilor cu obezitate se asociază cu inflamație sistemică și cu rezistență la insulină.

Obezitatea infantilă este însoțită de inflamație sistemică de grad scăzut, ceea ce contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină și complicații cardiovasculare mai târziu în viață”, afirmă autorii studiului. Ei mai atrag atenția că deficitul de vitamina D este foarte răspândit în copilărie, mai ales în condițiile obezității.

Ceea ce propun oamenii de știință este suplimentarea cu vitamina D pentru a reduce riscul pro-inflamator, pro-diabetic și aterogenic.

Este nevoie de suplimentarea vitaminei D la copii?

Categoric, da! Crezi că alimentația este suficientă pentru a asigura doza de vitamina D necesară copilului tău? Categoric, nu! Studii recente arată că, în prezent, majoritatea copiilor au deficit de vitamina D din cauza modificării stilului de viață și a utilizării în exces a metodelor de protecție solară. În octombrie 2014, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a recomandat creșterea dozei zilnice necesare de vitamina D pentru copii și adolescenți. Conform raportului AAP, copiii peste 1 an și adolescenții necesită 600 UI vitamina D pe zi. Să nu uităm că, pe lângă impactul asupra obezității și riscului cardiometabolic, lipsa vitaminei D reprezintă principala cauză a rahitismului și crește riscul de fracturi osoase, precum și de infecții respiratorii recurente.

Surse:

  • medscape.com/viewarticle/878227
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23736361
  • healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Vitamin-D-On-the-Double.aspx

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
copiiimunitate copiiinflamațieobezitatevitamina D
Articolul anterior
10 sfaturi practice pentru creșterea imunității
Articolul următor
Ipoteza igienei. Ne putem îmbolnăvi de la prea multă igienă?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: