Nutriție, Sănătate integrativă, Video

3 mituri care îți pot pune sănătatea în pericol – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit! Sunt Raluca Schachter și azi aș dori să-ți vorbesc despre o serie de mituri nutriționale care au fost deja vehiculate mult prea mult timp și este cazul să fie spulberate, pentru o mai bună sănătate a ta!

Vezi toate articolele despre:
dietăNutrițieslăbire

Mit 1: Dieta vegetariană este ideală pentru tine!

Voi începe cu mitul dietelor! Ai auzit probabil de multe ori că o dietă vegetariană sau o dietă bogată în fructe și legume și scăzută în proteine și grăsimi este idealul pentru tine.

În realitate, dacă această alimentație este greșită pentru metabolismul tău, dacă nu se aliniază la dietă ancestrală și cerințele tale unice de ordin genetic, biochimic și nutrițional, această dietă te poate face mai bolnav sau poate crea noi probleme de sănătate pentru tine. Alimentația potrivită pentru o persoană este de fapt dictată de genetica acesteia, nu de anumite filosofii și teorii la modă.

Așadar, nu există o „dietă sănătoasă“ valabilă pentru toată lumea. Acest adevăr se aplică în cazul oricărei diete, care presupune că se potrivește pentru toți oamenii – indiferent că este proteică, vegetală sau oricare alta din multitudinea dietelor moderne existente pe piața nutrițională!

Mit 2: Vrei să slăbești? Redu caloriile și grăsimile!

Următorul mit este cel potrivit căruia, pentru a slăbi este necesar să reduci caloriile și grăsimile (sau proteinele sau carbohidrații).

Realitatea este că nici grăsimile, nici proteinele și nici carbohidrații nu te îngrașă și nici caloriile, ci mai degrabă inabilitatea de a metaboliza sau a converti în energie carbohidrații, proteinele, grăsimile și caloriile. Este însă necesar să consumi alimentele potrivite pentru metabolismul tău în proporțiile potrivite, pentru a oferi organismului ceea ce are nevoie pentru a-și menține sănătatea.

Anumite metabolisme absorb mai puține calorii din grăsimi decât din proteine sau carbohidrați. Altele absorb mai mult de 9 calorii din gramul de grăsime și foarte puțin din proteine sau carbohidrați. Fiecare metabolism este diferit.

Modul în care este determinată valoarea caloriilor nu are nici o legătură cu modul în care corpul nostru le procesează. Caloriile nu sunt un instrument real de măsură a potențialului energetic din alimente și nu au nici o legătură cu determinarea potențialului nutritiv al unui aliment. Toate alimentele conțin calorii într-o măsură sau alta, dar nu toate alimentele sunt nutritive.

Dacă ești suprapoderal, ești de fapt înfometat – înfometat în sensul că ai o nevoie critică de nutrienți care îți vor crește rata metabolică și vor converti alimentele consumate în energie, în loc să le stocheze în organism sub forma depunerilor de grăsime.

Mit 3: Corpul își ia din suplimente cât are nevoie!

Al treilea mit spune că, dacă iei multe suplimente ca să „umpli toate golurile“, atunci corpul tău va lua ce are nevoie și va elimina restul.

Când ții mâna întinsă deasupra focului, oare corpul tău „va lua căldura de care are nevoie“ și va elimina restul? Astfel de concepții ignoră realitatea cauzei și a efectului.

Nutrienții au efecte foarte precise asupra organismului – efecte stimulatorii sau sedative, acidifiante sau alcaline. Fiecare supliment pe care îl consumi va stimula sau seda organe și sisteme de control specifice. Deci este important să efectuezi o evaluare clinică de bază ca să știi „cum stai“, să afli care sunt dezechilibrele și disfuncțiile tale specifice.

Nutrienții au într-adevăr puterea să vindece, dar și să-ți înrăutățească starea dacă sunt greșiți pentru modul în care funcționează organismul tău. Orice nutrient poate să scadă și să crească alți 9 nutrienți în organism. De exemplu, a lua doze terapeutice de vitamina C pe termen lung poate fi problematic în anumite cazuri – vitamina C scade nivelul cuprului și dacă ești deja deficient în cupru și suplimentezi cu vitamina C, poți să-ți compromiți serios sistemul imunitar.

A lua prea mult calciu poate cauza osteoporoză în anumite cazuri – pentru a putea fi utilizat, calciul are nevoie de nutrienți sinergetici și dacă ești deja deficient în acei nutrienți sinergici, suplimentarea cu calciu în mod singular nu va avea efectul dorit.

După cum vezi, nu există măsuri universale când vorbim de nutriție. Suntem toți diferiți la nivel biochimic, așa cum suntem la nivel de amprente. Și orice aliment sau nutrient va avea efecte diferite în metabolisme diferite.

Sper ca aceste informații să-ți fie de folos! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
dietăNutrițieslăbire
Articolul anterior
Chiar trebuie să fii mai alcalin? – VIDEO
Articolul următor
Ce nu știai despre ceapă? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieSănătate integrativăVideo