Medicină funcțională, Sănătate

Abuzul verbal rănește la fel de mult precum cel fizic

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
creierechilibru emoționalstres

Multiple studii leagă abuzul fizic și sexual de efecte asupra creierului și comportamente violente de durată, dar relele tratamente verbale sau emoționale nu au primit aceeași atenție. Se pare că mustrările, apostrofările, învinovățirile, țipetele, injuriile, jignirile, amenințările, ridiculizările și critica pot fi la fel de dăunătoare precum abuzul fizic și abuzul sexual, constată un studiu publicat în numărul din luna aprilie al revistei Harvard Mental Health Letter. Raportul sugerează că atunci când abuzul verbal este sever și constant, creează un risc de tulburare de stres post-traumatic, același tip de cădere psihologică experimentată de trupele de luptă. Cercetarea pe care se bazează raportul subliniază faptul că majoritatea copiilor care sunt ținta frecventă a tratamentelor verbale agresive prezintă rate mai mari de agresiune fizică, delincvență și probleme sociale decât alți copii.

Abuzul verbal poate avea consecințe mai durabile decât alte forme de abuz

Expunerea la agresiunea verbală a primit foarte puțină atenție ca formă specifică de abuz. Aceasta în ciuda faptului că, de exemplu, un studiu a constatat că peste 63% dintre părinții americani au manifestat cazuri de agresiune verbală sau insulte la adresa copiilor“, susține Martin Teicher, profesor de psihiatrie la Spitalul McLean, unitate afiliată a Harvardului. Alți cercetători au asociat abuzul verbal din copilărie cu un risc semnificativ mai mare de a dezvolta personalități instabile, furie, comportament narcisist, tulburări obsesiv-compulsive și paranoia. „Abuzul verbal poate avea consecințe mai durabile decât alte forme de abuz, deoarece este de cele mai multe ori continuu. În combinație cu abuzul fizic și cu neglijența, acest tip de abuz poate produce rezultate cumplite. Cu toate acestea, serviciile de protecție a copilului, medicii și avocații sunt mai îngrijorați cu privire la impactul și prevenirea abuzurilor fizice sau sexuale“, continuă Martin Teicher.

Trauma afectează creierul

Constatările unui studiu realizat cu ajutorul a 554 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, au ridicat posibilitatea ca expunerile la agresiunea verbală să poată afecta dezvoltarea anumitor regiuni vulnerabile ale creierului la persoanele sensibile. Date anterioare acestei cercetări au sugerat că nivelurile ridicate de hormoni de stres, asociate cu rele tratamente aplicate copilului, pot deteriora hipocampusul, care poate afecta la rândul său capacitatea oamenilor de a face față stresului mai târziu în viață. Cu alte cuvinte, stresul timpuriu face creierul mai puțin rezistent la efectele stresului de mai târziu. Totuși, speranță există, întrucât creierul este un organ foarte „plastic“, fiind capabil să schimbe răspunsul la aceste experiențe. Poate că anumite cuvinte dure nu vor traumatiza copilul pe viață, dar agresiunea verbală frecventă ar putea fi la fel de nocivă precum violența fizică, astfel încât se recomandă evitarea ambelor forme.

    Sursa:

  • psychologytoday.com/blog/stop-walking-eggshells/201603/study-verbal-abuse-hurts-least-much-physical-abuse

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
creierechilibru emoționalstres
Articolul anterior
Psihogenealogia, știința care vindecă rănile din trecutul familiei
Articolul următor
Sănătatea ta depinde de cea a colonului tău!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Te-ar putea interesa și: