Exerciții fizice și sport, Medicină funcțională, Sănătatea copilului

Drumețiile, terapie pentru creier

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
ADHDanxietatecreierdepresieechilibru emoționalnaturăSport și mișcare fizică

Jumătate din populația globului trăiește azi la oraș, în centre industriale mai mici sau mai mari, în metropole unde predomină clădirile pe mai multe etaje și locuințele la bloc. Așa se face că generațiile actuale petrec mult mai puțin timp în mijlocul naturii, comparativ cu generațiile din trecut. Oare și din această cauză societatea urbană vine la pachet cu stres, stări de anxietate, depresie și alte tulburări mentale? Foarte posibil. Cert este că apar tot mai multe dovezi care susțin că reîntoarcerea la natură, chiar pentru o perioadă scurtă de timp, poate face minuni pentru mintea, trupul și sufletul locuitorilor din orașe. O serie de studii arată că plimbările în pădure sau drumețiile pe munte pot produce modificări la nivelul creierului, care îmbunătățesc sănătatea psihică și emoțională a oamenilor.

Plimbarea în natură alungă gândurile negre

Odată cu primii pași în aer liber, aproape instantaneu apare starea de liniște, siguranță și mulțumire sufletească. De aceea, drumețiile pot reduce gândurile obsesive, ruminațiile, frământările. Nu puțini sunt aceia care se consumă din cauza grijilor, gândurilor negative, ce domină mintea și pot conduce spre depresie și anxietate. Iată însă că un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences constată că petrecerea timpului în natură pune pe fugă aceste gânduri obsesive și stări negative.

Totul a pornit de la observațiile doctorului Gregory Bratman și ale colegilor săi de la Universitatea Stanford, potrivit cărora persoanele care obișnuiau să facă plimbări în zonele înverzite ale campusului universitar aveau o stare de spirit mai bună decât cele din mediul urban. Însă rezultatele respective nu au explicat mecanismele neurologice aflate la baza efectelor pozitive ale plimbărilor în natură.

De aceea, dr. Bratman și echipa sa au reluat studiul pentru a analiza în detaliu efectul pe care o ieșire în natură l-ar putea avea asupra creierului. Cercetătorii au adunat 38 de voluntari sănătoși, care locuiau în oraș și le-au cerut să completeze un chestionar privind nivelul gândurilor ruminative. Apoi au verificat prin tehnici de imagistică activitatea creierului la nivelul cortexului prefrontal subgenual, o zonă implicată în dezvoltarea gândurilor obsesive și apariția depresiei. Jumătate dintre voluntari s-au plimbat 90 de minute în parcul din campusul universitar, iar ceilalți în apropierea unei autostrăzi aglomerate din Palo Alto. După terminarea plimbării, participanții au revenit în laborator și au repetat chestionarele și examenele imagistice. Rezultatele: persoanele care s-au plimbat în mijlocul naturii au raportat niveluri scăzute de ruminație și totodată o activitate redusă în cortexul prefrontal, acea parte a creierului lor era mai liniștită. După cum era de așteptat, plimbarea în vecinătatea autostrăzii nu a calmat mintea oamenilor, circulația sângelui în cortexul prefrontal subgenual era ridicată.

Mai multă creativitate, mai puțină tehnologie

Un studiu realizat de psihologii Ruth Ann Atchley și David L. Strayer a descoperit că rezolvarea creativă a problemelor poate fi îmbunătățită radical prin deconectarea de la tehnologie și reconectarea cu natura. Participanții la acest studiu s-au retras în natură aproximativ 4 zile, timp în care nu li s-a permis să folosească niciun fel de tehnologie. Lor li s-a cerut să îndeplinească sarcini care necesitau gândire creativă și metode complexe de rezolvare. Cercetătorii au remarcat că, în această excursie ruptă de lumea informației virtuale, voluntarii au avut performanțe îmbunătățite cu 50%. Autorii avertizează că atât tehnologia, cât și zgomotul urban sunt extrem de perturbatoare pentru atenție și funcțiile cognitive. Pe când plimbările lungi în natură pot reduce oboseala mentală și stimula gândirea creativă.

Natura, oază de liniște pentru copii

Tulburările de comportament, sindromul hiperkinetic cu deficit de atenție (ADHD) devin din ce în ce mai frecvente în rândul copiilor din mediul urban. Ei au dificultăți în controlul manifestărilor și emoțiilor, sunt impulsivi, nu se pot concentra la activitățile de învățare, sunt neatenți și pot fi distrași cu ușurință, prezintă stări de agitație și hiperactivitate. Creșterea și educarea copiilor cu ADHD reprezintă o misiune grea atât pentru părinți, cât și pentru cadrele didactice, iar strategiile terapeutice sunt costisitoare, de lungă durată, adesea inaccesibile. În plus, a opta pentru medicamente prescrise de obicei în astfel de cazuri înseamnă a face mai mult rău decât bine copiilor. O soluție naturală, extrem de benefică se poate dovedi un ajutor de neprețuit în cazul copiilor cu ADHD. Un studiu realizat de dr. Frances E. Kup și dr. Andrea Faber Taylor (Universitatea din Illinois) a constatat că implicarea copiilor cu ADHD în cât mai multe activități în aer liber ajută la reducerea semnificativă a simptomelor. Mai mult, rezultatele acestui studiu sugerează că petrecerea unui timp în natură aduce beneficii tuturor celor care trec printr-o perioadă dificilă sau prezintă un comportament impulsiv.

Primăvara dă startul la mișcare în natură

Din fericire, plimbările în natură, drumețiile sunt unele dintre cele mai ușoare și mai puțin costisitoare forme de mișcare, care pot avea mari beneficii pentru întreaga familie, de la copii la bunici. Iată câteva recomandări, mai ales dacă nu sunteți obișnuiți cu mișcarea. Este bine să începeți cu plimbări scurte pentru a vă testa abilitățile și rezistența la efort. Este important să faci ceea ce ți se potrivește și ceea ce îți place – dacă asta înseamnă doar mers pe jos într-un parc, este foarte bine. Orice tip de activitate în natură este mai bună decât niciuna. În privința drumețiilor montane, nu te aventura din prima pe trasee dificile și necunoscute, asigură-te că pornești la drum pe timp frumos și ai grijă să porți echipament (în special încălțăminte) adecvat traseului ales.

Dacă, odată cu venirea primăverii, arzi de nerăbdare să te bucuri de natură, tot ce trebuie să faci este să îți planifici cât mai multe ieșiri la plimbare. În parc, în pădure, în jurul unui lac, într-o excursie fie ea și la marginea orașului, niciun weekend nu trebuie ratat la început de sezon.

Primăvara înseamnă trezire la viață, înnoire, schimbare – în starea sănătate, gândire, obiceiuri, alimentație. Este momentul prielnic pentru activități și idei care aduc energie și prospețime în mintea și sufletul nostru.

Așadar, lasă plictiseala în casă și pornește în căutarea sănătății!

Surse:

  • wisemindhealthybody.com/collective-evolution/doctors-explain-hiking-can-actually-change-brains
  • pnas.org/content/112/28/8567
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1448497/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
ADHDanxietatecreierdepresieechilibru emoționalnaturăSport și mișcare fizică
Articolul anterior
Sindromul intestinului permeabil
Articolul următor
Vrei o inimă sănătoasă? Ai grijă de flora intestinală!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Exerciții fizice și sportMedicină funcționalăSănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: