Psihologie, Trăiește sănătos cu Simona, Video

NU ești atât de ocupat pe cât crezi!

Autor:

Ești atât de ocupat încât ai și uitat cum e să pleci în vacanță? Simți presiunea socială și încerci să faci cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt? Înseamnă că termenul „busyness” descrie și stilul tău de viață. De fapt, nu ești atât de ocupat pe cât crezi! Află mai multe de la Simona Dragomir.

Vezi toate articolele despre:
busynessmultitaskingvideo

Bun găsit, dragii mei! Astăzi vorbim despre cât de ocupați NU suntem!

Fiecare dintre noi a spus, la un moment dat: nu am timp să gătesc, nu am timp să fac sport, nu am timp să citesc o carte sau nu am timp să ies în oraș săptămâna asta! Ați observat că nu sunteți singurii care au atât de multe lucruri de făcut încât nu mai reușesc să se bucure de timp liber? Oamenii din întreaga lume par a fi extrem de ocupați, iar cercetătorii au numit acest fenomen „busyness”.

Curios este că, de fapt, nu suntem atât de ocupați pe cât credem! Scuza universală este că muncim mai mult decât o făceau bunicii noștri și de aceea nu mai avem timp de nimic. Greșit! O serie de studii au scos la iveală faptul că nu muncim mai mult decât o făceau oamenii acum 50 de ani. Mai mult, persoanele care spun mereu că sunt cele mai ocupate, în realitate, nu sunt.

Să ne uităm puțin la bunicii noștri: aveau o muncă fizică mai intensă, însă se supuneau unor anumite limitări naturale. Munceau doar pe timpul zilei și doar când le permitea anotimpul. Să fie oare acesta secretul longevității lor?

Te-ai întrebat vreodată cum se face că petrecem aproximativ același număr de ore ca bunicii noștri având grijă de gospodărie când există mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase și chiar aspirator care se plimbă singur prin casă? Pentru că standard-ul curățeniei impus de societate a crescut de la a avea o podea curată la a avea o podea imaculată.

Pe vremuri, când cineva moștenea o avere, își petrecea timpul făcând doar lucruri care îi plac și pleca mai des în vacanță. În zilele noastre, când cineva moștenește o sumă de bani atât de mare că ar putea trăi liniștit toată viața, deschide o afacere care să îl țină ocupat și care să îi aducă și mai mulți bani. Când acea afacere are succes și merge de la sine, deschide o alta, și tot așa.

Deci, ce se întămplă cu noi? Pe măsură ce economia s-a dezvoltat, salariile au crescut și timpul nostru a capătat o valoare mai mare. Acest preț al timpului ne face să ne dorim să facem cât mai multe lucruri pe oră. Avem liste interminabile atât la serviciu, cât și acasă. Răspundem la e-mailurile de serviciu chiar și după ce am ajuns acasă în loc să ne jucăm cu cei mici și avem impresia că putem fi multitasking, că putem face mai multe lucruri în același timp. Dar nu este deloc așa! Studiile arată că multitasking-ul nu există! Creierul uman nu este construit pentru atenția distributivă, ci poate face lucrurile pe rând. Nu ai observat niciodată că atunci când te oprești dintr-o activitate pentru a face alta, îți ia cam 20 de minute să revii la ceea ce făceai inițial?

Se pare că am devenit atât de ocupați încât am uitat să și trăim. Mâncăm pe fugă, comunicăm pe fugă și uităm să facem lucruri care ne plac, ba chiar să avem grijă de noi și de sănătatea noastră, atât de importantă! Noțiunea de ”Busyness” există pentru că noi am creat-o și tot noi o putem desființa.

Așadar, dacă te numeri printre persoanele care muncesc continuu, chiar și după ce ajung acasă, care își pun constant lucruri de făcut pe listă, îți sugerăm să te oprești măcar pentru câteva secunde și să te întrebi dacă faci bine, dacă îți faci bine, dacă așa vrei să îți petreci viața? Imaginează-ți că ai în fața ta un buton mare pe care scrie ”PAUZĂ” și apasă-l mai des! Tu hotărăști cât de ocupat ești!

Până data viitoare, vă doresc să fiți mai puțin ocupați și mai relaxați! Pe curând!

Etichete articol:
busynessmultitaskingvideo
Articolul anterior
Cum scădem colesterolul cu ajutorul dietei?
Articolul următor
Ce se întâmplă când consumăm prea multă fructoză?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
PsihologieTrăiește sănătos cu SimonaVideo