Nutriție și dietă, Sănătate, Stres și echilibru emoțional

6 alimente care pot favoriza anxietatea

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Anxietatea este din ce în ce mai prezentă în viețile oamenilor, în special în rândul tinerilor, și este un subiect mult mai complex decât ne imaginăm. Anxietatea poate fi provocată de o varietate de factori și poate avea răspunsuri diferite, în funcție de persoană și remediile menite să o reducă sau să o îndepărteze. Factorii care pot provoca anxietate includ tulburările de zahăr din sânge, factorii dietetici sau diverse dezechilibre din organism.

Vezi toate articolele despre:
anxietateaxa intestin-creierBunăstare și echilibru emoționalechilibru emoționalNutrițiepsihicstres

Ce este anxietatea?

Anxietatea, conform specialiștilor, este identificabilă ca fiind un sentiment de îngrijorare, nervozitate sau neliniște, de obicei în legătură cu un eveniment iminent sau ceva cu un rezultat incert. Mai simplu, este o stare de îngrijorare cu privire la un eveniment care urmează să se petreacă și care este perceput ca fiind stresant sau periculos. Anxietatea este răspunsul natural al organismului la stres.

Este absolut normal să simțim, uneori, anxietate, problema intervine când această stare de îngrijorare devine constantă. Stările ocazionale de anxietate se pot manifesta în momentele pe care le considerăm foarte importante, cum ar fi un examen, un interviu de angajare sau o apariție publică în care este necesar să vorbim în fața unui grup sau a unei mulțimi. Totuși, aceste sentimente trăite la nesfârșit vor afecta calitatea vieții și ne vor îngreuna activitățile zilnice pe care trebuie să le îndeplinim, afectându-ne inclusiv starea de sănătate. Dacă o persoană se confruntă des cu anxietatea, îi va fi foarte greu să controleze toate emoțiile pe care le resimte și poate ajunge să experimenteze atacuri de panică.

Simptome ale anxietății

Oamenii sunt diferiți, prin urmare și simptomele anxietății sunt diferite. Ceea ce experimentează persoana de lângă tine s-ar putea să se potrivească doar parțial în cazul tău. În general, o persoană care se confruntă cu anxietatea poate experimenta, pe lângă stres și îngrijorare, un ritm cardic crescut, respirație rapidă, tensiune musculară, neliniște, nervozitate, dificultăți de concentrare, senzația că nu poate controla situațiile pe care le întâmpină, transpirație excesivă și stare de tremurat. De asemenea, aceste persoane pot avea probleme cu somnul, fiindu-le greu să adoarmă, sunt obosite sau își simt organismul slăbit, le revin amintiri dureroase și pot experimenta atacuri de panică.

Ce declanșează anxietatea?

Printre cauzele importante care declanșează anxietatea sunt, de cele mai multe ori, relațiile noastre și interacțiunile zilnice cu cei din jur, evenimentele sociale în care suntem implicați, experiențe de viață traumatizante care au creat amintiri dureroase și conflictele interioare și cu ceilalți, producerea disfuncțională a serotoninei, consumul de alcool și droguri sau fluctuațiile hormonale.

Totuși, dincolo de aceste cauze, anxietatea poate fi declanșată și de alte aspecte care țin de sănătatea organismului sau de nutriție. Aici includem nivelul glicemiei, disfuncția axei intestin-creier, dezechilibrul glutamat-GABA și alimente precum produsele procesate și concentrate în zahăr, glutenul și cerealele, aromele artificiale, uleiurile vegetale procesate, produsele clasice din carne, cantități excesive de cofeină.

Nivelul glicemiei

Nivelul crescut de anxietate este asociat cu scăderea zahărului în sânge. Această asociere este explicabilă prin dezechilibrele glicemiei cauzate de alimentarea haotică ce poate determina scăderea acesteia sau consumul unei diete bogate în zahăr, care crește nivelul glicemiei. Fluctuațiile acestea pot declanșa stările de anxietate.

Disfuncția axei intestin-creier

Intestinul și creierul sunt conectate prin intermediul nervului vag care stimulează motilitatea intestinală și producția unor neurotransmițători ca serotonina. De asemenea, un microbiom perturbat poate determina o serie de disfuncții cognitive și tulburări de dispoziție. Prin urmare, disfuncțiile apărute pe axa intestin-creier pot declanșa anxietate.

Dezechilibrele glutamat-GABA

Acidul gama-aminobutiric, alături de glutamat, dopamină sau serotonină este responsabil cu reglarea emoțiilor și a anumitor funcții ale organismului. Aceste substanțe sunt neurotransmițători – mesageri chimici care trimit informații prin creier și mențin starea de spirit și sănătatea creierului, de aceea este important ca nivelurile lor să fie echilibrate.

Care sunt alimentele care pot favoriza anxietatea?

Stările de anxietate au ca factor declanșator și dieta. Dincolo de toate cauzele menționate anterior, există o serie de alimente care pot determina disfuncții la nivel emoțional și, prin urmare, episoade de anxietate. În continuare vor fi prezentate 6 tipuri de alimente care pot favoriza stările de anxietate.

1. Zahărul și alimentele procesate

Alimentele procesate conțin atât zahăr, cât și alte substanțe care pot determina anxietate, precum uleiuri vegetale procesate, gluten sau arome artificiale. Zahărul rafinat, consumat în cantități excesive, este un factor inflamator, deoarece corpul nu îl poate procesa într-un timp optim, iar mesagerii proinflamatori determină disfuncții fizice și mentale.

2. Glutenul și cerealele

Glutenul este regăsit într-o varietate de cereale și cauzează probleme în rândul celor care prezintă alergii la această proteină sau care suferă de boala celiacă. Sensibilitatea la gluten și boala celiacă sunt frecvent asociate cu anxietatea. Majoritatea studiilor au demonstrat că o dietă fără gluten poate reduce anxietatea în rândul persoanelor care se confruntă cu problemele anterior menționate. Există persoane care au dificultăți de digeste și în cazul cerealelor fără gluten și se pot contrunta cu anxietate cauzată de acest factor.

3. Aromele artificiale

Coloranții alimentari și aromele artificiale au scopul de a intensifica culorile alimentelor sau aromele acestora. Toate ingredientele artificiale sunt neurotoxine care pot deregla funcțiile normale ale sistemului nervos, ceea ce determină apariția stărilor de anxietate.

4. Uleiuri vegetale procesate

Uleiurile vegetale procesate sunt  bogate în acizi grași omega-6, prin urmare sunt proinflamatorii, pot crea probleme de sănătate și anxietate. Sunt de evitat uleiul de porumb, canola, soia, șofran, arahide și semințe de bumbac.

5. Produse convenționale din carne

Animalele crescute pentru produse din carne fabricate industrial sunt tratate cu hormoni, antibiotice și hrănite cu cereale în loc de iarbă. Ca rezultat, aceste produse din carne sunt de evitat, fiind inflamatorii și putând declanșa anxietate.

6. Consumul excesiv de cofeină

Băuturile care conțin cofeină, precum sucurile, energizantele sau cafeaua au efecte de stimulare nervoasă și pot avea un răspuns similar cu anxietatea. De asemenea, unele produse au un conținut crescut de zahăr și arome artificiale care determină anxietatea.

Concluzii

Anxietatea este o stare de îngrijorare constantă care nu ne dă pace și care este determinată atât de evenimentele, interacțiunile și experiențele zilnice, cât și de alți factori, precum glicemia sau alimentația. Anxietatea ne poate afecta calitatea vieții și ne poate îmbolnăvi, prin urmare, ete recomandat ca, dacă cineva se confruntă cu anxietate, să adopte o dietă bogată în alimente antiinflamatoare care să sprijine creierul și să-l mențină sănătos.

Surse:

drjockers.com/6-foods-that-trigger-anxiety-and-what-to-eat-instead

drknews.com/dr-datis-kharrazian-videos/anxiety-causes-concerns-and-treatment-strategies

draxe.com/health/anxiety-symptoms

www.healthline.com/nutrition/gluten-and-anxiety#gluten-sensitivity

www.today.com/health/what-causes-anxiety-surprising-list-anxiety-triggers-I527479

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
anxietateaxa intestin-creierBunăstare și echilibru emoționalechilibru emoționalNutrițiepsihicstres
Articolul anterior
Top 4 plante medicinale benefice în reducerea inflamației
Articolul următor
Top 15 plante și alimente benefice pentru sănătatea ficatului și a vezicii biliare


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Nutriție și dietăSănătateStres și echilibru emoțional

Te-ar putea interesa și: