Curiozități, Imunitate, Sănătate

8 mituri despre răceală

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Cu siguranță fiecare dintre noi are câteva reguli atunci când vine vorba despre răceală. Nu ieșim din casă cu părul ud pentru că am putea răci. Dacă răcim, e musai să mâncăm mult, să prindem putere. Răceala tratată ține 7 zile, netratată, ține o săptămână. Care dintre aceste afirmații credeți că este mit și care este adevăr?

Vezi toate articolele despre:
imunitatemit sau realitateRemedii răceală și gripăvitamina Cvitamina Dzinc

Cu toate că răceala este poate cea mai banală afecțiune, nu mulți dintre noi putem face diferența dintre ce este bine sau corect să facem și miturile sau obiceiurile moștenite din familie. Nu ieși cu părul ud afară, în frig, pentru că o să răcești! Dacă nu mănânci mult, nu o să îți treacă răceala! Orice ai face, răceala tot într-o săptămână trece! Au aceste afirmații vreun sâmbure de adevăr sau sunt doar mituri? Vă invit să descoperiți!

1. Săpunul antibacterian mă apără de răceală!

FALS! Cea mai bună metodă prin care ne putem feri de răceală și putem împiedica răspândirea ei atunci când noi suntem răciți este să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun normal și să evităm contactul mâinilor cu fața. Săpunul antibacterian conține triclosan ca ingredient activ, o substanță ce favorizează rezistența la antibiotice, este un perturbator endocrin și poate contribui la apariția cancerului. Da, săpunul antibacterian omoară bacteriile și germenii, dar nu are capacitatea să acționeze asupra virusului răcelii. Un studiu publicat încă din 2007 în Journal of Clinical Infectious Diseases a arătat că săpunul antibacterian nu are niciun beneficiu suplimentar față de săpunul obișnuit. Același studiu a subliniat faptul că săpunul antibacterian poate contribui la dezvoltarea rezistenței la bacterii, ceea ce face ca multe antibiotice să fie ineficiente. Și să știți că nici gelurile antibacteriene pe care le aplicăm pe mâini nu ne ajută! Majoritatea conțin alcool ce omoară germenii, altele conțin amoniac ce atacă bacteriile, dar nu luptă împotriva virusului răcelii. Și niciun gel antibectarian nu va funcționa dacă mâinile noastre sunt murdare. Doar aplicând acel gel pe mâini nu înseamnă că suntem în siguranță! Unde dispare murdăria când aplicăm gelul? Nicăieri! Rămâne tot pe mâini.

2. Dacă mă înfofolesc și transpir, îmi trece răceala!

FALS! Dacă facem o baie fierbinte, ne înfofolim, ne băgăm în pat și stăm acolo până transpirăm, răceala nu va trece. Ne vom simți mai bine, ce-i drept, pentru că simptomele se pot ameliora, dar virusul nu părăsește corpul prin transpirație.

3. Trebuie să mănânc mai mult când sunt răcit, ca să mă vindec!

FALS! Poate ați observat că atunci când suntem răciți nu prea avem poftă de mâncare. Organismul știe el ce știe! Nici animalele nu mănâncă atunci când sunt bolnave și fac asta din instinct. Asta nu înseamnă că trebuie să facem greva foamei, dar nici să mâncăm mai mult ca de obicei în timpul răcelii nu este o soluție! Ne ajută în schimb să consumăm îndeajuns de multe calorii, nu neapărat dintr-o cantitate mare de alimente, și să ne hidratăm. Ceaiurile calde ne hidratează și contribuie la eliminarea mucusului, iar supa de pui, așa cum arată câteva studii, este hrănitoare, ne ajută să combatem congestia nazală și are efecte antiinflamatorii.

4. Dacă îmi pun șosete îmbibate cu oțet, îmi scade febra!

ADEVĂRAT! Un studiu publicat în 2012 în International Journal of Nursing Science a demonstrat că oțetul este mai eficient în scăderea temperaturii decât compresele cu apă rece sau compresele cu apă rece amestecată cu oțet. Deci mamele știau ele ce știau când ne încălțau cu șosete îmbibate cu oțet. Cu toate acestea, există păreri pro și contra, unii pediatri nefiind de acord cu această metodă atât de des aplicată în România. Aceștia spun că oțetul nu ar trebui să intre în contact cu pielea sensibilă a bebelușilor și copiilor mici, cu atât mai puțin să le aplicăm frecții cu oțet.

5. Cu tratament sau fără, răceala tot o săptămână mă ține!

FALS! Dacă acționați de la primele simptome, puteți scurta durata și intensitatea răcelii. Cum să acționați? Este important să ajutați sistemul imunitar să devină mai puternic astfel încât să poată lupta mai ușor cu virusul și să nu îi permită să își mai facă de cap la voi în organism. Odihniți-vă, consumați alimente curate, evitați-le pe cele procesate și pline de zaharuri adăugate, spălați-vă pe mâini pentru a preveni îmbolnăvirea familiei sau colegilor de birou, apelați la remedii naturale precum miere, cimbrișor, ghimbir sau usturoi.

6. Dacă sunt răcit și nu am febră, nu sunt contagios!

FALS! Atunci când suntem răciți suntem și contagioși, cu precădere în primele 2-3 zile, indiferent dacă avem sau nu febră. Putem fi contagioși și fără să avem vreun simptom de răceală, dar virusul să fie deja instalat în corpul nostru. De aceea, igiena este atât de importantă! Dacă ne spălăm pe mâini mai des și evităm să folosim aceleași obiecte pe care le folosesc colegii sau membrii familiei, putem ține răceala doar pentru noi.

7. Răcesc dacă ies în frig cu părul ud!

ADEVĂRAT! Răceala este cauzată de virusuri (există între 150 și 200 de tipuri diferite de virusuri), dar mamele și bunicile noastre au dreptate când ne spun să nu ieșim cu părul ud afară, în frig. Un studiu efectuat în cadrul Universității Yale a demonstrat că temperaturile scăzute afectează sistemul imunitar, permițând virusurilor să se reproducă necontrolat. Rinovirusul, cea mai comună cauză a răcelilor, se înmulțește mai rapid la temperaturile scăzute din cavitatea nazală, 33-35 grade Celsius, decât la temperatura normală a corpului de 37 de grade Celsius. Așadar, dacă aveți virusul răcelii în organism, stați mult afară unde respirați aer rece sau ieșiți cu părul ud, expuneți corpul la o temperatură ce slăbește sistemul imunitar și ajutați, deci, răceala să se instaleze. Stați la căldurică în timpul sezonului rece!

8. Nu răcesc decât dacă intru în contact cu o persoană bolnavă!

FALS! Virusul răcelii poate ajunge la noi și prin intermediul suprafețelor sau obiectelor infestate precum telefon, clanța ușii, bara de susținere din autobuz, nu doar prin contactul cu o persoană deja răcită. Studiile spun că rinovirusurile pot supraviețui pe diferite suprafețe de la câteva ore până la câteva zile.

Voi ce reguli aveți atunci când vine vorba de răceală?

Surse:

heartmdinstitute.com/health-and-wellness/ways-to-prevent-a-cold-ease-cold-symptoms/

abcnews.go.com/Health/ColdandFluNews/story?id=5718776&page=1

www.health.com/health/gallery/0,,20306931,00.html

www.parents.com/health/cold-flu/cold/12-cold-flu-myths/?slideId=slide_aaf5a89c-2dda-4d88-8483-a7975bd82d56#slide_aaf5a89c-2dda-4d88-8483-a7975bd82d56

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6088645

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
imunitatemit sau realitateRemedii răceală și gripăvitamina Cvitamina Dzinc
Articolul anterior
Puterea vindecătoare a somnului
Articolul următor
9 cauze neașteptate ale diabetului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiImunitateSănătate

Te-ar putea interesa și: