Sănătate

Accidentul vascular cerebral la tineri. Sedentarismul și hipertensiunea amenință creierul

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
AVCcolesterolcreierdiabethipertensiunesedentarism

Accidentul vascular cerebral (AVC) se află în topul cauzelor de deces și dizabilitate. Deși înaintarea în vârstă reprezintă un factor de risc, această boală nu mai este deloc apanajul vârstnicilor. Tot mai mulți adulți tineri suferă atacuri vasculare cerebrale. Aproximativ 15% din totalul accidentelor vasculare cerebrale se înregistrează la pacienți tineri.
Anual, în lume, se produc aproape 16 milioane de accidente vasculare cerebrale inițiale (ne-recidive), care cauzează un total de 5,7 milioane de decese. „În România se înregistrează anual o medie de 300 de cazuri la 100 000 de locuitori, cu mult peste media europeană de 200 de cazuri. De asemenea, ne aflăm între țările europene cu cea mai ridicată frecvență a accidentului vascular cerebral. AVC-ul reprezintă a treia cauză de mortalitate în România, după cancer și bolile cardiovasculare”, atrage atenția lt. col. dr. Dragoș Nedelescu, medic specialist recuperare fizică medical la Spitalul Clinic Universitar Medical Central „Carol Davila” București.
În țara noastră nu există statistici privind incidența exactă a accidentelor vasculare în rândul tinerilor, însă datele internaționale ne oferă o idee privind amploarea problemei. Potrivit unui studiu de referință publicat în Journal of the American Heart Association, între anii 2000 şi 2010, procentul spitalizărilor persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, care au suferit un atac cerebral, a crescut cu aproape 45%.

Știați că

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul este blocat de un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se sparge (AVC hemoragic). În timpul unui AVC, celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților, ceea ce poate duce la paralizii și dizabilități permanente.

De ce apare AVC înaintea vârstei de 55 de ani?

Accidentul vascular cerebral la adultul tânăr se deosebește din punct de vedere al factorilor de risc de AVC la vârstnici. După cum explică dr. Philippe Tellier, în Journal International de Medecine: „AVC la tineri constituie o entitate aparte și presupune mecanisme și cauze specifice care-l fac diferit de AVC la persoane în vârstă, în cazul cărora sunt implicați factori de risc cardiovasculari, numiți tradiționali”.

O echipă de cercetători germani au comparat profilul a aproximativ 2.000 de pacienți cu vârste între 18 și 55 de ani, care au suferit un AVC ischemic sau hemoragic, cu 8.500 de persoane fără antecedente neurologice vasculare. Au fost examinați opt factori de risc: hipertensiunea arterială, nivelul colesterolului, riscul de diabet și de boală coronariană, tabagismul, consumul de alcool, sedentarismul și obezitatea.

Autorii studiului au stabilit că doi factori se află în topul cauzelor care conduc la AVC în rândul tinerilor: sedentarismul și hipertensiunea. Asocierea acestora cu unul sau mai mulți factori din cei opt enumerați explică creșterea alarmantă a atacurilor cerebrale înaintea vârstei de 50 de ani. Așadar, prevenția AVC ar trebui să aibă în prim plan combaterea hipertensiunii și a sedentarismului, evident, fără a neglija ceilalți factori, deoarece cu cât se acumulează mai mulți, cu atât pericolul de AVC este mai mare.

10 factori de risc, dar care pot fi evitați

Studiul Interstroke, efectuat pe un lot de 6.000 de persoane din 22 de țări, publicat în revista The Lancet, a demonstrat existența a 10 factori de risc pentru apariția unui AVC:

  • hipertensiunea arterială
  • fibrilația atrială
  • sedentarismul
  • alimentația nesănătoasă bogată în grăsimi și săracă în fructe și legume, ceea ce favorizează grăsimea abdominală în exces
  • excesul de alcool și consumul de droguri
  • diabetul
  • colesterolul crescut
  • istoricul familial
  • anumite medicamente și terapiile de substituție hormonală.

Acești 10 factori de risc sunt responsabili de peste 90% dintre cazurile de AVC. Vestea bună este că majoritatea factorilor de risc sunt modificabili. Cu alte cuvinte, o mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin conștientizarea și eliminarea factorilor de risc.

Cum recunoști un AVC?

În cazul unui AVC, recunoașterea simptomelor și transportarea pacientului la spital cât mai repede cu putință sunt extrem de importante pentru a limita dizabilitățile. Recunoașterea unui atac cerebral se poate face folosind metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time), dezvoltată de World Stroke Foundation. Acestea sunt semnele care trebuie urmărite:

  1. rigiditate într-o parte a feței, de obicei la nivelul gurii și a ochilor
  2. dificultate în a ridica ambele brațe
  3. probleme cu vorbirea și înțelegerea comunicării
  4. este timpul să suni la salvare

Din păcate, majoritatea pacienților tineri ignoră posibilitatea apariției unui AVC. Un sondaj efectuat la UCLA Medical Center a constatat că persoanele sub 45 de ani subestimează adesea simptomele unui atac cerebral și necesitatea de a solicita ajutor medical de urgență.

Știați că

Fiecare minut pierdut în timpul unui accident vascular la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrală medie, înseamnă aproximativ 1,9 milioane de neuroni pierduți, 1,4 milioane de sinapse pierdute, distrugerea a 12 km de fibre nervoase.

Tinerii au cele mai mari șanse de recuperare

Tinerii care suferă un accident vascular cerebral au mai multe șanse de recuperare în comparație cu vârstnicii, deoarece creierul lor este mai capabil să refacă diverse conexiuni neuronale şi răspund mult mai bine la terapia fizică de recuperare a funcţiilor motorii. „Este foarte important ca reabilitarea să se producă precoce, după un accident vascular cerebral. Conceptul actual impune ca reabilitarea să înceapă în ziua în care s-a produs accidentul vascular. În ceea ce privește intensitatea și durata recuperării medicale, în prezent, tendința este de a fi crescute”, afirmă dr. Dragoș Nedelescu.

Surse:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4348138/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3795593/
www.passionsante.be/index.cfm
www.thelancet.com/article/S0140-6736(10)60834-3/abstract
www.scumc.ro/vocea-medicului-specialist-din-spitalul-militar-central-rolul-%C8%99i-importan%C8%9Ba-recuper%C4%83rii-neurologice-precoce-post-avc-2/
www.strokeassociation.org/STROKEORG/WarningSigns/Stroke-Warning-Signs-and-Symptoms_UCM_308528_SubHomePage.jsp
www.strokeassociation.org/STROKEORG/AboutStroke/About-Stroke_UCM_308529_SubHomePage.jsp
www.livescience.com/53741-too-many-young-adults-die-after-ignoring-stroke-symptoms.html

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
AVCcolesterolcreierdiabethipertensiunesedentarism
Articolul anterior
Accidentul vascular cerebral: cu ce poate fi confundat?
Articolul următor
10 întrebări pe care să le adresezi medicului înaintea unei operații


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: