Frumusețe, Microbiom, Sănătate

Acneea și ovarele polichistice pun haos și dezechilibru în viața femeii

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 9 minute

Sindromul ovarului polichistic. PCOS. Un diagnostic afurisit, ce aduce cu sine o listă lungă și greu de stăpânit de afecțiuni. Infertilitate. Păr în exces. Greutate crescută. Menstruație neregulată. Tulburări de somn. Ba mai mult, își bagă coada și în bolile cardiace și poate da peste cap colesterolul. Iar îngrozitoarele coșuri, care apar de-a valma, tot de el pot fi provocate. Speranța de vindecare însă vine tot de la o descoperire extrem de importantă: persoanele cu PCOS par a avea mai puțină diversitate a florei intestinale. Iar această constatare ar putea avea implicații majore pentru modul în care regândim strategia de abordare a PCOS, dar și a altor afecțiuni endocrine.

Vezi toate articolele despre:
acneedezechilibru hormonalhormonimicrobiomovare polichisticepieleSănătatea femeii

Noianul de afecțiuni cauzate de sindromul ovarelor polichistice creează angoasă și disconfort. Dacă multe dintre ele pot fi ținute ascunse de ochiul curios și adesea critic al mulțimii, una dintre acestea chinuie în special femeile, creează frustrări, scade încrederea de sine și poate provoca cu ușurință instalarea depresiei. Acneea. Primul punct negru pe față. Apoi altul. Ba se transformă într-un chist tare, sub piele, ba se sparge și infectează toată fața, provocând un adevărat calvar. Dermatologii se declară neputincioși cel mai adesea, când acneea devine agresivă și nu pare să treacă cu nici un fel de cremă sau unguent.

Pielea reflectă sănătatea noastră generală, motiv pentru care un ten strălucitor, frumos rezultă adesea din îngrijire, hidratare și adoptarea unei diete echilibrate. Pe de altă parte, pielea încărcată, plină de coșuri, poate indica daune oxidative, nutriție proastă și dezechilibre hormonale. De la formele blânde până la cele severe, acneea poate provoca focare dureroase și inestetice pe față, spate, piept și brațe. Lăsată netratată, poate duce la complicații și la hiperpigmentare pe termen lung ori la cicatrizare.

Care este legătura dintre ovarele polichistice și acnee?

O analiză publicată în Archives of Dermatological Research a scos în relief că stresul și alte aspecte ale vieții moderne sunt legate de acneea la femeile adulte. Cercetătorii subliniază că ”viața de acum prezintă multă neliniște, multă îngrijorare. Inclusiv zgomotele urbane, presiunile socio-economice, stimulii luminoși fac foarte mult rău”. Femeile au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta tulburări psihiatrice, cum ar fi depresia și anxietatea. Lipsa somnului se adaugă la acești factori, cu mai multe consecințe negative asupra sănătății, inclusiv asupra secreției hormonale și a sistemului imunitar. Dacă în trecut se credea că acneea lovește cel mai adesea în decursul adolescenței, acum afectează milioane de femei adulte, dintre care multe nu au avut niciodată o astfel de problemă. Cauzele: schimbările hormonale și dezechilibrele care apar în timpul ciclului menstrual sau când se trece la menopauză.

Corpul nostru depinde de semnalele transmise de glanda pituitară pentru a produce cantitățile corecte de estrogen, progesteron și testosteron. PCOS întrerupe aceste semnale. Fără aceste indicații corecte din glanda pituitară, nivelul estrogenului și progesteronului scade, iar cel de testosteron crește. Acest nivel ridicat nu face decât să declanșeze eliberarea excesivă de ulei, ce se amestecă cu celulele moarte ale pielii și cu alte particule care înfundă foliculii, ducând la erupții. Așadar, femeile care au această afecțiune au valori ale hormonilor sexuali masculini, numiți androgeni, mai mari decât cele normale. Apare astfel sindromul ovarian polichistic.

PCOS, o problemă metabolică?

Lista simptomelor asociate cu sindromul ovarului polichistic (PCOS) este atât de lungă și diferă atât de mult de la un pacient la altul, încât medicii trebuie să definească o serie de criterii, prin care să o poată diagnostica. Până în prezent, trebuie să se bazeze pe simptome cunoscute, pe istoricul medical al familiei și pe excluderea altor boli pentru a ajunge la un diagnostic ferm.

Tieraona Low Dog, expert recunoscut la nivel internațional în domeniul medicinei integrative, al suplimentelor alimentare și al sănătății femeilor, afirmă că PCOS este în principal o problemă metabolică și că multe abordări de tratament sunt similare cu cele pentru rezistența la insulină. De exemplu, ea spune că exercițiul este ”o necesitate absolută, fără excepții”. Aceasta înseamnă mișcare timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi. De asemenea, recomandă realizarea unor modificări alimentare, prin adoptarea unei diete antiinflamatoare. ”Evitați produse din carne de vită și produsele lactate, ce pot conține reziduuri de hormoni estrogeni utilizați ca stimulatori de creștere. Sporiți aportul de alimente din soia, care pot ajuta în cazul dezechilibrelor hormonale”.

Un studiu publicat în iulie 2007 a arătat că dacă, timp de o jumătate de lună, consumăm până la jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi, rezistența la insulină la femeile cu PCOS scade. Ea a adăugat că două plante medicinale utilizate în medicina chineză, bujor și lemn-dulce, au fost studiate în PCOS, dar avertizează că dozele recomandate sunt destul de ridicate și pot duce la creșterea presiunii arteriale. De asemenea, experta în medicină integrativă recomandă și acupunctura ca o metodă ce poate da rezultate uimitoare în eliminarea problemelor cauzate de sindromul ovarelor polichistice.

După vârsta de 25 de ani, femeile cu acneee, suspicionate de PCOS

”Orice femeie care s-a prezentat cu acnee persistentă, poate chiar din adolescență și a continuat și după vârsta de 25 de ani ori acneea a început odată cu vârsta de 25 de ani, a fost evaluată pentru a vedea dacă suferă de PCOS”, spune Bethane Schlosser, director al Programului de sănătate a pielii pentru femei la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern. Acneea legată de PCOS tinde să se aprindă în zone care sunt de obicei considerate „sensibile din punct de vedere hormonal”, în special în cea de-a treia parte a feței. Acestea includ obrajii, maxilarul, bărbia și gâtul superior, explică Schlosser.

Multe femei cu PCOS au de asemenea diabet, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că ambele situații par să fie legate de modul în care organismul reacționează la insulină. Ar putea însemna că diabetul provoacă acnee sau că acneea poate fi un simptom al diabetului? Au existat o mulțime de speculații despre diabetul care ar cauza acneea. Geoffrey Redmond, directorul Centrului Hormone din New York, spune că este fals. „Acneea nu este un simptom al diabetului. Evident, persoanele cu diabet zaharat pot dezvolta acnee, dar prezența ei, în sine, nu indică necesitatea de a testa diabetul”.

Există alte tulburări hormonale ale căror simptome pot include acnee, dar acestea sunt mult mai neobișnuite. De exemplu, persoanele afectate de o serie de tulburări moștenite, cunoscute colectiv ca hiperplazia adrenală congenitală, produc adesea fie prea mult sau prea puțin din anumiți hormoni sexuali, inclusiv testosteronul. Oamenii cu aceste tulburări au o problemă cu glandele suprarenale, care produc și metabolizează hormoni, explică dr. Schlosser.

Femeile cu acnee, microbiom intestinal suferind

Un nou studiu publicat în Journal of Endocrinology & Metabolism Clinic pune o lumină puternică asupra unui aspect extrem de interesant al acestei afecțiuni: noi cercetări arată că femeile care au PCOS au tendința de a avea mai puțină diversitate a florei intestinale decât femeile ce nu prezintă această boală, o tendință ce pare să fie legată de nivelurile ridicate de testosteron. Fără îndoială, această constatare poate să aibă implicații majore pentru modul în care ne gândim la PCOS și la alte afecțiuni endocrine.

„Se știe că alimentele pe care le consumăm pot avea un impact asupra sănătății microbiomului intestinal, dar acest nou studiu arată că hormonii pot juca un rol important și în diversitatea speciilor care alcătuiesc flora intestinală. Cercetarea noastră sugerează că testosteronul și alți hormoni androgeni pot influența microbiota intestinală, iar aceste schimbări pot influența dezvoltarea PCOS și impactul pe care îl are asupra calității vieții femeilor“, a spus Varykina Thackray, autorul principal al studiului și profesor asociat în cadrul Departamentului de Medicină Reproductivă din cadrul  University of California, San Diego.

”Dacă testosteronul determină compoziția microbiană a intestinului, un pas următor ar fi să determine dacă tratamentul PCOS, cu blocante de testosteron sau contraceptive orale, are ca rezultat recuperarea microbiotei intestinale”, a spus Thackray. ”Cercetările ulterioare vor urmări să determine dacă o anumită specie de bacterii intestinale provoacă PCOS”, potrivit lui Thackray. „Dacă se dovedește că este așa, cercetătorii prevăd că probioticele ar putea fi o opțiune de tratament pentru PCOS, deși este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a înțelege cum ar putea funcționa acest lucru”.

Poate fi ținută în frâu acneea?

Comedoanele albe sau negre ori papulele roșii cu puroi în partea de sus, pustulele ori nodulii adeseori dureroși nu pot fi ținuți în frâu nici măcar de o igienă riguroasă. Cum putem, totuși, acționa asupra acneei? Modificările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, sunt considerate tratament de primă linie pentru fetele adolescente și pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic. Tratamentele farmaceutice sunt rezervate pentru așa-numitele tulburări metabolice, cum ar fi anovulația, hirsutismul și dereglările menstruale. Medicamentele pentru astfel de afecțiuni includ contraceptive orale, metformin, prednison, leuprolidă, clomifen și spironolactonă.

Care este cel mai bun medicament pentru tratarea acneei?

Două ingrediente, dintre cele mai utilizate în multe tratamente pentru acnee, sunt peroxidul de benzoil și acidul salicilic. De asemenea, uneori sunt utilizați derivați ai vitaminei A, în plus față de compușii de sulf sau de zinc.

Peroxidul de benzoil ajută la uciderea bacteriilor găsite în interiorul porilor, prevenind înfundarea lor. În acest fel se pot reduce infecțiile, înroșirea și inflamația. Uneori însă, se pot produce reacții negative, cum ar fi uscăciunea și senzația de arsură a pielii.

Acidul salicilic este un alt ingredient activ comun, care ajută la eliminarea excesului de celule, care înmagazinează sebumul și bacteriile din interiorul porilor. De asemenea, poate provoca roșeață și uscăciune, în special pe pielea sensibilă.

Ce se recomandă de obicei și cât de bine fac ele în realitate?

Antibiotice: În cazuri mai severe, antibioticele pot fi folosite pentru a vindeca infecțiile și pentru a ucide bacteriile din piele. Deși această metodă a fost dovedită ca fiind eficientă, există multe efecte secundare, pe care femeile ar trebui să le cunoască, înainte de a începe acest tratament. În primul rând, trebuie luate în considerare efectele secundare ale medicamentului în sine, care pot include tulburări digestive, decolorarea pielii și amețeli. Apoi, se poate dezvolta rezistența la antibiotice, atunci când sunt luate pe o perioadă lungă de timp. Din acest motiv, antibioticele nu reprezintă un remediu permanent pentru acnee, iar de-ndată ce vor fi oprite, acneea poate apărea imediat. În cele din urmă, antibioticele pot interacționa cu alte medicamente, în special cu contraceptive orale și le pot face mai puțin eficiente.

Isotretinoin: Folosit pentru a trata chisturile, în cazuri dintre cele mai severe, acest tratament este eficient, dar periculos. Efectele secundare asociate includ defecte congenitale, sângerări nazale, sensibilitate la soare, ochi uscați și chiar dificultăți de a vedea noaptea. În plus, acest medicament a fost legat de creșterea colesterolului și a enzimelor hepatice, precum și de depresie și suicid.

Contraceptive orale: Adesea, folosirea acestora a ajutat la reglarea nivelurilor hormonale și la reducerea acneei asociate sindromului ovarului polichistic. Nu trebuie să utilizați aceste pilule dacă aveți peste 35 de ani sau aveți o istorie de cancer mamar, cheaguri de sânge, hipertensiune arterială.

Terapia cu laser: Dacă sunt necesare tratamente mai puternice, dermatologii pot administra mai multe terapii, inclusiv terapia cu laser, terapia cu lumină și microdermabraziunea. Procedurile cu ajutorul luminii și terapia cu laser reduc capacitatea glandelor sebacee de a produce ulei, dar pot fi incomode și pot crea efecte secundare adverse, asemănătoare cu cele ale arsurilor. Microdermabraziunea produce, de asemenea, efecte secundare dureroase, cum ar fi înroșirea tegumentelor, uscăciunea pielii și senzația de tensiune.

Cremă de față. Loțiuni și tot felul de produse, care vizează tipuri specifice de piele și acnee, sunt disponibile peste tot în magazine și în farmacii. Adesea, aceste produse nu sunt suficient de puternice pentru a elimina cauza și pot  provoca efecte secundare (iritații, piele uscată etc.).

Remedii naturiste, blânde, ce hrănesc în interior, cu efect puternic la exterior

1.    Ajutați-vă de un toner pentru curățarea feței!

Puteți utiliza oțet pur de cidru de mere ca toner, seara și dimineața. Oțetul de cidru de mere conține potasiu, magneziu, acid acetic și diferite enzime care ucid bacteriile de pe piele.

2. Folosiți măști de vindecare

Pentru a vă hidrata și vindeca pielea, încercați să aplicați măști de câteva ori pe săptămână. Iaurt, miere, scorțișoară, uleiuri esențiale și alte ingrediente pot fi folosite pentru a crea măști liniștitoare, care ajută la hidratarea pielii și luptă împotriva cauzelor apariției acneei. Adăugați câteva picături de ulei de arbore de ceai, fiind considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru acnee. Există, de asemenea, câteva ingrediente pe care le puteți utiliza pe piele pentru a reduce inflamația, cum ar fi uleiul de mușețel și aloe vera. Potrivit unui raport publicat în International Journal of Cosmetic Sciences, s-a descoperit că uleiul esențial de busuioc luptă extraordinar de bine împotriva acneei cauzate de bacterii.

3. Hidratare multă!

Contrar credinței populare, pielea cu acnee chiar are nevoie de multă hidratare. Uleiul de cocos este unul dintre cele mai versatile și mai sănătoase uleiuri de pe pământ. Nu trebuie să așteptăm ca pielea noastră să dea de greu, uleiul din nucă de cocos poate fi folosit ori de câte ori avem ocazia!

4. Evitați expunerea la soare

Pentru că pielea de tip acneic e predispusă și la apariția petelor, este important să ne protejăm împotriva soarelui. Razele ultraviolete stimulează celulele producătoare de pigmenți și cresc riscul de cicatrizare a semnelor lăsate de acnee.

5. Luați un supliment probiotic

Amintiți-vă, lupta împotriva acneei necesită atât tratament extern, cât mai ales tratament intern. Probioticele sprijină digestia sănătoasă și funcționarea sistemului imunitar, în plus îmbunătățesc sănătatea pielii prin combaterea acneei. Potrivit unui studiu recent publicat în Journal of Dermatology Online, cercetătorii arată că alimentele probiotice și suplimentele sunt remedii promițătoare și sigure pentru acnee.

6. Alcătuiți-vă o dietă sănătoasă, cu indice glicemic scăzut

Dovezile au arătat că o dietă cu conținut glicemic scăzut, care să nu includă o mulțime de cereale procesate/produse din făină și adaos de zahăr, este unul dintre cele mai bune remedii pentru acnee. În 2007, un studiu publicat în ”The American Journal of Clinical Nutrition” a constatat că încărcătura glicemică poate afecta foarte mult acneea. 43 de bărbați cu acnee, cu vârste între 15 și 25 de ani, au fost împărțiți în două grupuri. Timp de douăsprezece săptămâni, un grup a avut o dietă cu 25% proteine ​​și 45% carbohidrați cu indice glicemic scăzut. Celălalt grup a consumat carbohidrați, fără a controla indicele glicemic, ducând la o dietă cu indice glicemic mai mare. La sfârșitul studiului, acneea a scăzut în cadrul primului grup cu aproape două ori mai mult față de cel de-al doilea grup.

Iată ce este bine să avem pe masă!

Accentul trebuie pus pe modul în care alimentele pot provoca inflamații în organism. Consumarea multor legume cu frunze verzi, dar și a fructelor de pădure ne ajută să dăm pielii prospețime și strălucire. Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru sănătatea pielii și tratarea acneei, astfel încât alimentele bogate în omega 3 sunt minunate.

Adăugați alimente bogate în zinc, cum ar fi kefirul, iaurtul, semințele de dovleac și carnea de pui. Mâncați mai multe alimente bogate în fibre, legume, fructe, nuci și semințe, căci ele ajută la curățarea colonului și la înmulțirea bacteriilor bune în intestin. De asemenea, alimente bogate în vitamina A, precum spanac, morcovi și ficat de vită.

Alimentele care trebuie evitate includ uleiurile hidrogenate, glutenul, grâul, zahărul și produsele lactate din lapte de vacă convențional. Ciocolata eliminată complet, la fel și alimentele de tip fast-food. De asemenea, alimentele care contribuie la inflamarea pielii trebuie și ele consumate cu măsură, dacă nu eliminate pentru o perioadă de timp: carnea roșie, pâinea albă, cartofii albi, deserturile zaharoase. Cu toate că modificările alimentare nu sunt suficiente pentru a trata acneea asociată cu PCOS, acestea pot fi o componentă crucială a planului de tratament.

O cură de detoxifiere, de eliminare a tot ceea ce-i îngreunează activitatea, pune echilibru și confort în corpul nostru. Orice tratament, în lipsa unui organism puternic, are șanse mai mici de izbândă. Afecțiunile trebuie combătute privind adânc în interiorul organismului nostru. Iar pentru a le elimina, musai să respectăm un regim de viață curat, liniștit, presărat cu remedii sănătoase și speranța nețărmuită de reușită!

Surse:

pcos.com/pcos-and-acne/

www.drweil.com/health-wellness/health-centers/women/are-there-natural-treatments-for-polycystic-ovarian-syndrome/

emedicine.medscape.com/article/256806-treatment

www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/more-than#1

www.healthline.com/health/pcos-acne

www.healthline.com/nutrition/13-acne-remedies#section7

draxe.com/home-remedies-for-acne/

www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease#symptoms

www.bustle.com/p/women-with-pcos-tend-to-have-less-gut-diversity-according-to-new-research-8000347

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
acneedezechilibru hormonalhormonimicrobiomovare polichisticepieleSănătatea femeii
Articolul anterior
Jurnalul de recunoștință, terapia ce vindecă și corpul, și mintea
Articolul următor
10 remedii naturale pentru „leaky gut“ sau sindromul intestinului permeabil


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
FrumusețeMicrobiomSănătate

Te-ar putea interesa și: