Digestie, Sănătate

Adevărata cauză a bolii de reflux gastroesofagian

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
HiperaciditateHipoaciditateinflamațiereflux gastroesofagianSănătatea sistemului digestiv

La originea bolii de reflux gastroesofagian (BRGE), care afectează peste 20% din populația adultă, se pare că nu stă hiperaciditatea gastrică. Un studiu de ultimă oră arată că inflamația este cea care creează atât de mult disconfort digestiv. Această descoperire este uriașă, afirmă dr. Josh Axe, celebrul nutriționist american al cărui site înregistrează peste 6 milioane de vizitatori lunar.

Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune digestivă cronică, determinată de revenirea sau refluarea acidului din stomac în esofag (tubul care leagă faringele de stomac). Din această cauză se irită mucoasa esofagiană, determinând simptome precum senzația de arsură pe tractul digestiv, regurgitații acide, eructații (râgâieli), durere în piept. Aceste simptome pot fi resimțite de oricine câteodată. Dar când apar mai des de două ori pe săptămână sau când își pun amprenta asupra vieții de zi cu zi, atunci vorbim de boala de reflux gastroesofagian. În cazuri severe, inflamația de la nivelul mucoasei esofagiene provoacă o complicație numită esofag Barrett, care poate conduce la cancer esofagian.

De peste 80 de ani, medicii sunt de părere că aciditatea crescută din stomac cauzează arsurile de la nivelul esofagului, dar noile cercetări sugerează că leziunile la pacienții cu BRGE se produc de fapt printr-un răspuns inflamator determinat de secreția unor proteine numite citokine.

Mulți pacienți cu reflux gastroesofagian sunt tratați cu medicamente numite inhibitori de pompă de proton. Potrivit studiului publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), când pacienții întrerup acest tratament, ei dezvoltă anumite modificări ale esofagului, care conduc la inflamație. Astfel se explică persistența arsurilor esofagiene chiar și în cazul unui nivel scăzut al acidului gastric.

Riscurile medicamentelor antiacide

Medicamentele din clasa inhibitorilor de pompă de proton (IPP) nu sunt lipsite de riscuri. Cercetătorii de la Mayo Clinic avertizează că terapia cronică cu IPP dezechilibrează microbiomul intestinal, crescând riscul infecțiilor grave precum cea cu Clostridium difficile.

Mai mult decât atât, un studiu din 2013 publicat în revista Circulation arată că PPI se asociază, pe termen lung, cu un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială. Aceasta deoarece PPI cauzează constricția vaselor de sânge.

Totodată, PPI favorizează creșterea pH-ului la nivelul stomacului, inhibând asimilarea unor nutrienți precum magneziul și vitaminele din grupul B. Să nu uităm că medicamentele antiacide nu tratează cauza bolii, ci intervin doar asupra simptomelor.
Dieta antiinflamatoare, soluția naturală contra refluxului gastroesofagian
Din fericire, există căi naturale de a acționa împotriva bolii de reflux gastroesofagian, iar acestea țintesc adevărata cauză: inflamația.

1. Eliminați alimentele care hrănesc inflamația

Cercetătorii susțin că, din cauza hiperactivității sistemul imunitar, organismul este asaltat de celule de apărare și hormoni care deteriorează țesuturile. În același timp, toxinele din alimentație și din mediu se acumulează în corp, menținând sistemul imunitar extrem de reactiv.

    Alimentele care întrețin inflamația sunt:

  • uleiul de porumb și de soia,
  • lactatele pasteurizate,
  • făinoasele și zahărul rafinat,
  • mezelurile și alte produse din carne,
  • cofeina,
  • grăsimile trans.

2. Consumați alimente care calmează inflamația

    Unele dintre cele mai eficiente alimente antiinflamatoare sunt:

  • legumele cu frunze verzi și smoothie-urile verzi,
  • sfecla roșie,
  • afinele,
  • somonul sălbatic,
  • alimentele fermentate,
  • supa de oase.

Majoritatea pacienților pot constata că simptomele bolii de reflux gastroesofagian se remit doar prin adoptarea unei diete antiinflamatoare și, dacă este cazul, scăderea în greutate, renunțarea la fumat și alte schimbări ale stilului de viață. O cură de detoxifiere cu ajutorul unor preparate pe bază de fibre alimentare contribuie la alcalinizarea tractului digestiv și stoparea refluxului gastroesofagian.

    Surse:

  • draxe.com/cause-gerd/
  • jama.jamanetwork.com/article.aspx
  • healthyhealing.com/dr-lindas-blog/using-detoxification-therapies-to-overcome-gerd

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
HiperaciditateHipoaciditateinflamațiereflux gastroesofagianSănătatea sistemului digestiv
Articolul anterior
Suferi de ficat gras? Află cum se poate regenera țesutul hepatic!
Articolul următor
Ce se întâmplă în creierul tău când mănânci alimente fermentate?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieSănătate

Te-ar putea interesa și: