Sănătate

Ai auzit de betaină? Are o acțiune incredibilă asupra digestiei!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
acid clorhidricbetainădigestieHipoaciditatepepsinăsănătate gastrică

Ai auzit de betaină până acum? Cunoscută și sub denumirea de trimetilglicină, betaina devine tot mai populară ca supliment, însă nu este un nutrient nou-descoperit. Betaina este un aminoacid cu potențiale beneficii în lupta împotriva bolilor de inimă, îmbunătățind în același timp și sinteza proteinelor în organism pentru creșterea masei musculare și pierderea grăsimii. Betaina este un derivat nutritiv al colinei; cu alte cuvinte, colina este un fel de „precursor“ pentru betaină și trebuie să fie prezentă pentru ca betaina să fie sintetizată în organism. Betaina este creată de colină, în combinație cu aminoacidul glicină. La fel ca unele vitamine din complexul de B-uri, inclusiv acid folic și vitamina B12, betaina este considerată a fi un „donor de metil“. Aceasta înseamnă că ajută la buna funcționare a ficatului, detoxifiere și funcționarea celulară a organismului.

Cel mai cercetat beneficiu al betainei este convertirea homocisteinei din sânge în metionină. Homocisteina este un aminoacid care este produs de către organism în mod natural. Aminoacizii reprezintă blocurile de construcție ale tuturor proteinelor din organism, dar cu toate că sunt compuși critici necesari pentru mai multe funcții ale corpului, studiile arată că nivelurile ridicate de homocisteină pot fi dăunătoare pentru vasele de sânge, putând conduce la ateroscleroză. Această situație periculoasă reprezintă unul dintre principalii factori care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare; drept urmare, capacitatea betainei de reducere a homocisteinei a fost cercetată pe larg. Chiar dacă sunt necesare mai multe studii pentru a trage concluzii definitive cu privire la betaină, cercetările preliminare arată cu siguranță beneficii promițătoare.

Nivelurile ridicate de homocisteină din sânge pot avea mai multe motive, inclusiv factorii de mediu, dieta sau factorii genetici. Excesul acestui aminoacid poate provoca întârzieri de dezvoltare, osteoporoză, probleme vizuale, formarea cheagurilor de sânge și îngustarea și rigidizarea arterelor. Potrivit rapoartelor, grâul (germeni și tărâțe) reprezintă cea mai importantă sursă de betaină naturală. Betaina mai poate fi găsită și în alte alimente bogate în substanțe nutritive, cum ar fi spanacul, sfecla, anumite cereale antice și unele tipuri de carne (în special carnea de pasăre de curte). Pentru că fiecare are nevoie de o cantitate diferită de betaină, în funcție de nevoile personale, nu există o recomandare prestabilită cu privire la aportul de betaină. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor au nevoie de o cantitate între 650-2000 de miligrame de betaină pe zi.

Beneficiile pentru sănătate ale betainei

1. Betaina ajută digestia

Betaina este folosită pentru a crea suplimente de betaină clorhidrat. Acestea cresc concentrația acidului clorhidric în stomac, acid care trebuie să fie prezent pentru a realiza descompunerea alimentelor și utilizarea substanțelor nutritive. Anumite persoane care au probleme cu nivelul de acid gastric pot experimenta o serie de probleme digestive, pe care betaina le poate ameliora. Mulți consideră că este benefic să folosești suplimente cu betaină HCl înainte de masă pentru a ajuta stomacul în procesul de dizolvare a alimentelor. Rezultatele au fost mai vizibile la persoanele care suferă de indigestie din cauza medicamentelor sau a altor probleme digestive. Consumul de betaină HCl înainte de masă poate ajuta stomacul să utilizeze mai eficient nutrienții, îmbunătățind starea de sănătate a tractului digestiv și a sistemului imunitar datorită echilibrării florei intestinale.

2. Betaina ameliorează durerile

Studiile arată că betaina poate avea un impact pozitiv asupra durerilor. Într-un studiu recent, nivelurile de acid lactic (asociate cu oboseala musculară) au fost mai mici după efort fizic atunci când dieta a fost suplimentată cu betaină. Acest lucru poate fi benefic în timpul efortului fizic susținut și pentru persoanele care au simptome dureroase legate de leziuni musculare sau articulare.

3. Betaina sprijină sănătatea inimii

După cum am menționat, betaina este cunoscută pentru reducerea nivelului de homocisteină din sânge, care este direct legată de reducerea riscului de boli cardiovasculare. O concentrație ridicată de homocisteină este un potențial factor de risc pentru bolile de inimă, dar studiile arată că această condiție poate fi redusă prin suplimentarea regulată cu betaină. Ajutând în lupta împotriva rigidizării și blocării arterelor din cauza homocisteinei crescute, betaina este benefică pentru reducerea riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral, stop cardiac și a altor boli de inimă.

4. Betaina ajută la îmbunătățirea masei musculare

Cercetările arată capacitatea betainei de a reduce țesutul adipos și de a crește masa musculară. Un studiu din 2010 a raportat creșterea producției de energie și forță musculară după suplimentarea cu betaină. Un alt studiu efectuat în anul 2009 a arătat că o suplimentare cu betaină timp de 2 săptămâni în cazul bărbaților activi a condus la îmbunătățirea rezistenței musculare în timpul exercițiilor fizice și la creșterea performanței. Cercetătorii acestui studiu au arătat că betaina are capacitatea de a îmbunătăți rezistența musculară, dar nu neapărat puterea generală. Alte studii au oferit rezultate opuse sau mixte atunci când a fost vorba despre testarea betainei. Pentru a oferi o concluzie clară, în anul 2013 a fost realizat un studiu care a fost publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition. Participanții prezenți în cercetare au testat efectele consumului de betaină timp de 16 săptămâni asupra compoziției corpului, forței, rezistenței și arderii grăsimilor. Participanții au fost sportivi obișnuiți să practice exercițiile fizice, dar care ar fi trebuit să observe sau nu îmbunătățiri suplimentare. Rezultatele au arătat o îmbunătățire a compoziției organismului, o creștere a masei mușchilor brațelor și a capacității de a face față efortului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că betaina are capacitatea de a avea un impact pozitiv în sprijinirea forței musculare și în contribuția la creșterea rezistenței.

5. Betaina te poate ajuta să pierzi în greutate

Datele cercetărilor sugerează că suplimentarea cu betaină poate fi benefică în modificarea modului în care organismul își utilizează nutrienții, având ca rezultat arderea mai rapidă a grăsimilor fără a afecta țesutul muscular. Rezultatele unui studiu din 2002 au arătat că porcii hrăniți cu betaină și-au îmbunătățit capacitatea de metabolizare a proteinelor și de ardere a grăsimilor față de grupul de control. Această tendință a fost una liniară, ceea ce înseamnă că dacă a crescut cantitatea de betaină, s-au îmbunătățit și rezultatele.

6. Betaina sprijină detoxifierea și buna funcționare a ficatului

Betaina oferă beneficii pentru sănătatea hepatică prin asistența în cadrul proceselor de detoxifiere și asimilare a grăsimilor. Acestea se pot acumula în cantități periculoase la nivelul ficatului din cauze precum abuzul de alcool, obezitate sau diabet, dar betaina are capacitatea de a ajuta funcția de detoxifiere a ficatului, descompunere și eliminare a grăsimilor. Betaina ajută ficatul să dispună de toxine și chimicale, prevenind deteriorarea tractului digestiv și alte daune care pot rezulta din expunerea la toxine. Betaina este de ajutor și în protejarea ficatului împotriva hepatotoxinelor, cum ar fi etanolul și tetraclorura de carbon. Aceste substanțe chimice distrug ficatul și intră în organism în principal prin intermediul pesticidelor și ierbicidelor, care sunt pulverizate asupra culturilor. Multe fructe și legume consumate frecvent pot fi expuse unor astfel de substanțe chimice, pe care mai apoi le ingerăm odată cu acestea. Betaina poate fi un ajutor prețios pentru ficat în procesarea și eliminarea acestor toxine din organism. De asemenea, betaina este utilizată pentru a trata leziunile hepatice cauzate de alcoolism, care conduc la acumularea de grăsime în ficat. Betaina are efect lipotropic (de reducere a grăsimii), producând îmbunătățiri semnificative în vindecarea bolilor care cauzează ficat gras, ajutând în procesarea și eliminarea grăsimilor.

Betaină HCl și Pepsină în combinația optimă

Stomacul produce în mod natural acid clorhidric, care are un rol important în digestia alimentelor și în distrugerea bacteriilor patogene pe care le ingerăm o dată cu alimentele. Pe măsură ce înaintăm în vârstă însă, stomacul produce mai puțin acid clorhidric, de aceea poate fi nevoie de un supliment alimentar.

Betaine HCl&Pepsin de la Zenyth Pahrmaceuticals este un supliment alimentar, recomandat pentru com¬ba¬terea hipoacidității gastrice și susținerea di¬ges¬tiei optime. Produsul este sursă de acid clorhidric și pepsină și contribuie la asigurarea unei digestii sănătoase prin reglarea acidității gastrice și a motilității gastrointestinale, favorizează digestia proteinelor, absorbția mineralelor și a altor nutrienți în organism și ajută la menținerea unor niveluri normale de homocisteină.

Doza recomandată pentru adulți este de 1-4 capsule, în timpul meselor bogate în proteine. Se va începe cu administrarea unei capsule. Doza va fi crescută cu câte o capsulă, se va urmări reacția organismului timp de 15 minute de la terminarea mesei. Senzația de căldură în zona gâtului sau a pieptului sau o ușoară durere sau greutate în regiunea superioară a abdomenului vor indica depășirea cantității optime de produs, astfel încât cantitatea anterioară obținerii acestei senzații va fi suficientă pentru asigurarea nivelului necesar de suc gastric. Folosește Betaine HCl&Pepsin pentru reglarea acidității gastrice și susținerea digestiei optime!

Surse:

  • umm.edu/health/medical/altmed/supplement/betaine
  • medicinenet.com/homocysteine/article.htm
  • webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-312-Betaine+BETAINE+HYDROCHLORIDE.aspx
  • uofmhealth.org/health-library/hn-2807004
  • umm.edu/health/medical/altmed/supplement/betaine
  • ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Articles/IFT2004_Betaine.pdf
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20642826
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19250531
  • naldc.nal.usda.gov/naldc/download.xhtml?id=11698&content=PDF
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946491/
Etichete articol:
acid clorhidricbetainădigestieHipoaciditatepepsinăsănătate gastrică
Articolul anterior
Glutamina și beneficiile sale uimitoare pentru sănătate
Articolul următor
Scanează codul de bare! Aplicația care îți spune totul despre produs

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: